, ,


Μετρώντας τ’ αστέρια με τους Αστρολάβους του Μουσείου Ηρακλειδών

Αλήθεια, πώς μετράει κανείς τ’ αστέρια, αυτό το αχανές διάστημα με τα μυριάδες φωτάκια, που μας προκαλεί πάντα το δέος; Πώς μπορούμε να το κατανοήσουμε;

Η ερώτηση αυτή απασχόλησε τους ανθρώπους από πολύ νωρίς στην ιστορία του είδους μας. Η μεθοδική παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού, ήδη από τους προϊστορικούς και πρώτους ιστορικούς πολιτισμούς, αποτέλεσε την απαρχή της αστρονομίας, μίας από τις αρχαιότερες επιστήμες. Για να γίνει όμως αυτή η αρχή έπρεπε να καταφέρουμε να “μετρήσουμε τα άστρα”, δηλαδή να βρούμε ένα τρόπο να προσδιορίσουμε τη θέση τους στον ουρανό. Οι αστρολάβοι ήταν τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την εργασία.

Ελάτε να σας δείξουμε τους αστρολάβους της συλλογής μας και να κάνουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία τους, από τους Βαβυλώνιους μάγους και τους Έλληνες φιλοσόφους ως τα θαλασσινά ταξίδια και το… GPS.

Περιεχόμενο Ξενάγησης
– Εισαγωγικά σχόλια για τις αστρονομικές συντεταγμένες
– Προϊστορία της αστρονομίας, εκλειπτικό έναντι ισημερινού συστήματος, αστρολογία
– Σφαιρικός αστρολάβος και αρχαία ελληνική αστρονομία
– Από την Ελλάδα στην Κίνα
– Από τους Άραβες στην Αναγέννηση και τις μεγάλες ανακαλύψεις
– Από τον αστρολάβο στο GPS

Κτήριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο
Ημερομηνία: Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018
Ώρα έναρξης: 15:30
Διάρκεια: περ. 40’
Κόστος: με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση
Εισηγητής: Δημήτρης Παππάς, Φυσικός – υπ. Δρ. Φιλοσοφίας της Επιστήμης

Σελίδα εκδήλωσης στο Facebook

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ο Παναγιώτης Κάρδαρης είναι αρθογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1982, έχει κάνει θεολογικές σπουδές στην Αθήνα, έχει συμμετάσχει σε πολλά θεολογικά σεμινάρια και ημερίδες, δραστηριοποιείται στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και αρθρογραφεί σε περιοδικά, έντυπα και ιστοσελίδες του εναλλακτικού χώρου. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ασχολείται έντονα με τα κοινά. Παράλληλα ειδικεύεται στον τομέα της γεωθρησκευτικής ανάλυσης ευαίσθητων περιοχών του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και το Θιβέτ αλλά και στην μεσαιωνική. προμεσαιωνική και αναγεννησιακή εσωτεριστική γραμματεία.

Comments

Loading…

μυστικό σημείωμα

Άγαλμα του Ιησού έκρυβε ένα μυστικό σημείωμα 240 χρόνων!

Animation

Animation αποκαλύπτει την σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας!