, ,


O Γιάννης Μαρτζούκος μιλάει στο Mindhack για την Πέμπτη Εποχή

Ο γνωστός και διαχρονικός Γάλλος ποιητής Σαρλ Μπωντλαίρ,  (1821-1867) έγραψε ότι «η φαντασία είναι το βασίλειο της αλήθειας, ενώ το εφικτό είναι μια από τις επαρχίες της αλήθειας» για να έλθει να συμπληρώσει αργότερα ο, επίσης Γάλλος, γνωμικογράφος Ζοζέφ Ζουμπέρ, ( 1754-1824), ότι «η φαντασία είναι το μάτι της ψυχής». Ένας κόσμος χωρίς φαντασία είναι ένας κόσμος τυφλός, χωρίς ορίζοντες. Η φαντασία είναι η ψυχή των ονείρων της ανθρωπότητας και ανθρωπότητα ονειρεύεται επειδή έχει τη δύναμη να φαντάζεται. Υπάρχουν όμως, ανάμεσα μας, άνθρωποι που έχουν την ικανότητα, αυτή την δύναμη της φαντασίας να την μεταστοιχειώνουν σε λέξεις και ιδέες, ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο συγγραφέας της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, Γιάννης Μαρτζούκος, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στον Ιστοχώρο του Mindhack.gr

-Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε, τόσο εγώ όσο και οι αναγνώστες του Mindhack να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και για όσα θα μοιραστείτε μαζί μας.

– Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε και που μου δίνετε την δυνατότητα να μιλήσω για το βιβλίο μου μέσα από το mindhack.gr.

Ερ: Τι οδηγεί έναν καλλιτέχνη του λόγου, όπως αλλιώς θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τον συγγραφέα να αφήσει την «ασφάλεια» της κλασσικής λογοτεχνίας και του… πραγματικού κόσμου και να εισέλθει στα άγρια και θολά μονοπάτια της φαντασίας. Τι είναι, για εσάς, συγγραφή ,είναι μια ιερή μανία που δεν καταλαγιάζει μέχρι να αποτυπωθεί στο χαρτί, με τον ίδιο τρόπο που δεν καταλαγιάζουν οι ωδίνες του τοκετού μέχρι να γεννηθεί το βρέφος και ποιο είναι το κλειδί, αν υπάρχει, της καλής συγγραφής;

Δεκαπέντε συναπτά έτη ζω και απολαμβάνω τον μαγικό κόσμο της γραφιστικής. Ένας κόσμος που μου δίνει εύφορο έδαφος για να καλλιεργήσω και να αναπτύξω την φαντασία μου. Ξεκινάς από ένα λευκό χαρτί και καταλήγεις να δημιουργείς εικόνες, σχήματα και σχέδια που σου επιτρέπουν να αναπτύξεις μία μοναδική επικοινωνία με τον συνάνθρωπό σου. Αυτό το ταξίδι, από το απόλυτο λευκό (φως) στην καλλιτεχνική δημιουργία, είναι μαγικό! Συνειδητοποίησα όμως ότι όταν αντικατέστησα το μολύβι με την συγγραφική πένα, τα σχήματα με τις λέξεις και το χρώμα με το μελάνι, ανακάλυψα την ίδια ακριβώς ικανοποίηση. Βρήκα τον εαυτό μου να βρίσκεται σε έναν «λευκό” κόσμο που με περίμενε να τον γεμίσω με ιστορίες, πλοκή, χαρακτήρες, δράση και πολύ φαντασία. Αισθάνθηκα να με σαγηνεύει ο πρωτόγνωρος κόσμος της συγγραφής και πολύ σύντομα είχα πέσει, σαν άλλος Οδυσσέας, στο μαγικό κάλεσμά της.

Η συγγραφή είναι τέχνη, και η τέχνη είναι διαφορετική για τον καθένα. Δεν υπάρχει μόνο το κλειδί, αλλά και η σωστή πόρτα για να ανοίξει.

Ερ: Πρόσφατα, μέσα στο 2017, κυκλοφόρησε το Βιβλίο σας «Η Πέμπτη Εποχή», από τις πρότυπες εκδόσεις «ΠΗΓΗ». Έκτοτε διαβάσαμε πολύ καλές κριτικές και παρουσιάσεις που, η αλήθεια είναι, προϊδεάζουν τον αναγνώστη ότι ανοίγοντας το βιβλίο θα επακολουθήσει ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. Μιλήστε μας λίγο για αυτό για την πλοκή και τους χαρακτήρες που πλαισιώνουν και συνθέτουν την πλοκή της υπόθεσης. Τι σας ενέπνευσε; Τι θέλετε να πείτε στο κοινό μέσα από αυτό το βιβλίο;

Όλα ξεκίνησαν όταν έπεσε εντελώς τυχαία στην αντίληψή μου ο «Τίμαιος και Κριτίας” του Πλάτωνα. Ένα μοναδικό έργο που βρίσκεις θησαυρούς γνώσεων για το πως αντιλαμβάνονταν εκείνη την εποχή ο άνθρωπος την σχέση του με την φύση και το σύμπαν αλλά και με το γεγονός ότι αυτές οι γνώσεις ήταν πολύ κοντά στις δικές μας επιστημονικές ανακαλύψεις. Η συνέχεια όμως θα ήταν αυτή που θα μου έδινε το πρώτο ερέθισμα, όταν έφτασα να διαβάζω τους διαλόγους στον Κριτία. Σιγά σιγά άρχισε να αναδύεται η θαυμάσια και πάντα συναρπαστική ιστορία της χαμένης Ατλαντίδος.
Η Ατλαντίδα, μέσα στην ιστορία μου, βρίσκεται στο φόντο, δεν παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εμφανίζεται θολή, την αντιλαμβάνεσαι, πάει να αναδυθεί αλλά δεν εμφανίζεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας. Επικεντρώνομαι στον άνθρωπο, σε έναν κεντρικό ήρωα με πολλά προβλήματα στην ζωή του, που νομίζει ότι ξέρει τον εαυτό του αλλά έχει πολλά να μάθει γι’ αυτόν. Το παρελθόν θα μπλέξει το μέλλον του και γρήγορα θα βρεθεί κοντά σε μία μεγάλη αλήθεια που πρέπει να την μοιραστεί με τους υπόλοιπους συνανθρώπους του. Μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι θα βρεθεί σε τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως το Σαό Μιγκέλ στις Αζόρες, στην αρχαία Κροκοδειλόπολη της Αιγύπτου και στα γραφικά σοκάκια γύρω από την Ακρόπολη των Αθηνών. Θα ανακαλύψει αστρονομικούς συσχετισμούς με την καταγεγραμμένη ιστορία μας και θα γνωρίσει ένα ολόκληρο δίκτυο συνωμοσίας.

Θα κληθεί να εμπιστευθεί ή όχι τους ανθρώπους του παρελθόντος του αλλά και αυτούς που θα τον πλησιάσουν κατά την διάρκεια του μυστήριου ταξιδιού του.

Ερ: Η ομίχλη του χρόνου σας φοβίζει ή σας εμπνέει; Είναι τελικά ο κύκλος των εποχών ένας τροχός που οδηγεί στο τέλος ή είναι κάτι άλλο, πιο συναρπαστικό, κάτι που μόνο η φαντασία μπορεί να εκφράσει;

Όλα θα γεννηθούν, θα ζήσουν, θα πεθάνουν και μετά… θα ξαναγεννηθούν. Αυτός είναι ο κύκλος για μένα. Ένας άνθρωπος ξαναγεννιέται μέσω των παιδιών του, μία άνοιξη θα έρθει πάντα μετά από έναν χειμώνα και ένα καινούργιο αστέρι θα γεννηθεί ύστερα από τον θάνατο ενός άλλου. Όλα αυτά τα θαυμαστά γεγονότα συμβαίνουν μέσα στην αγκαλιά του χρόνου, άρα ο χρόνος δεν με φοβίζει.

Ερ: Στην εποχή μας λείπει η φαντασία; Βρισκόμαστε σε ένα σημείο μηδέν ή σε μια καμπή στο τέλος της οποίας, στον πάτο της παρακμής θα αρχίσει μια ακμάζουσα πορεία;

Απ: Είναι γεγονός ότι η σημερινή εποχή αφήνει ελάχιστα περιθώρια στην φαντασία του σημερινού ανθρώπου. Κατακλυζόμαστε από εικόνες, κονσερβοποιημένες ιδέες και κενές χαρές τυλιγμένες σε όμορφες κορδέλες, παρά ταύτα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να βρουν και να αγγίξουν το αληθινό, να το υπηρετήσουν και να το αναδείξουν, μέσω της τέχνης ή της επιστήμης για παράδειγμα. Είμαι αισιόδοξος.

Ερ: Πώς βλέπετε το μέλλον την Λογοτεχνίας του Φανταστικού στην Ελλάδα; Υπάρχουν προοπτικές οι οποίες μπορούν να ανταγωνιστούν την αντίστοιχη λογοτεχνική σκηνή του εξωτερικού; αναλογικά πάντα μιλώντας.

Απ: Πιστεύω πως η Λογοτεχνία του Φανταστικού στην Ελλάδα έχει ευοίωνο μέλλον. Όλο και περισσότεροι συγγραφείς, κυρίως νέοι, πέφτουν στην αγκαλιά της και θα μπορέσουν σύντομα να διεκδικήσουν επάξια μία θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Αναμφισβήτητα, στο εξωτερικό υπάρχει πρωτοπορία και έχουμε λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων του συγκεκριμένου χώρου που έχουν δημιουργήσει ένα υποδειγματικό κίνημα ικανό να εμπνεύσει επίδοξους Έλληνες συγγραφείς προς δημιουργία και όχι προς μίμηση. Είμαι βέβαιος ότι ο Έλληνας συγγραφέας του χώρου της φαντασίας, πέραν των εξωτερικών ερεθισμάτων, μπορεί να συνθέσει κείμενα με μοναδικό τρόπο μέσα από απέραντο φάσμα πρωτογενούς υλικού που του προσφέρει η ελληνικότητά του. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες μίας κοινωνίας, όπως της Ελληνικής, θα μπορούσαν να δουλέψουν και ως κίνητρα απόδρασης από την πραγματικότητα και ως αφετηρία για άλματα στον κόσμο της φαντασίας.

Ερ: Πιστεύετε ότι η πληθώρα των εκδόσεων και των αυτοεκδόσεων που προήλθε ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους έκδοσης, βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Πιστεύω πως βοηθάει. Δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να γράψουν, να εκδώσουν και να παρουσιάσουν τον φανταστικό τους κόσμο. Φυσικά εδώ καλείται το αναγνωστικό κοινό να διακρίνει και να ξεχωρίσει το πρωτότυπο και το διαφορετικό χωρίς να χαθεί μέσα στον ωκεανό των εκδόσεων. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικός ο επιβοηθητικός ρόλος του μηχανισμού προβολής των εκδόσεων, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια και με αίσθημα ευθύνης έναντι του αναγνωστικού κοινού. Τα πάντα κρίνονται από το κοινό που σε κάθε περίπτωση θα είναι ο τελικός κριτής.

Ερ:Η συμβουλή σας προς τους νέους, επίδοξους συγγραφείς;

Είναι κάπως περίεργο, ως νέος συγγραφέας που είμαι, να δώσω συμβουλή σε… νεότερους!
Για μένα η συγγραφή μίας φανταστικής ιστορίας είναι ιεροτελεστία. Μπαίνεις μέσα σε έναν κόσμο που σου ανήκει ολοκληρωτικά και τον φτιάχνεις με τους δικούς σου νόμους, κανόνες, συνθήκες και καταστάσεις. Αφήνεις τον ρεαλισμό παράμερα ή του δίνεις την δοσολογία που εσύ επιτρέπεις. «Φτιάχνεις” χαρακτήρες και τους δίνεις ρόλους, «φυτρώνεις” δάση και «σηκώνεις” βουνά, «ταράζεις” τα κύματα όποια στιγμή θέλεις και «βάφεις” τον ουρανό με όποιο χρώμα θέλεις.
Ποιά είναι η συμβουλή μου στους νέους συγγραφείς;
Να αισθάνονται την ιστορία τους σαν να βρέχονται οι ίδιοι από την βροχή που μόλις έγραψαν…

Ερ:Τέλος, θα ρωτήσω κάτι κλασσικό. Ποια είναι τα άμεσα συγγραφικά σας σχέδια για το προσεχές μέλλον; Τι να περιμένουν από εσάς, οι αναγνώστες;

Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα μου στερεί το δικαίωμα άνεσης χρόνου αλλά οι σκέψεις μου όπως και η φαντασία, με κάνουν διαρκώς ανήσυχο και έτοιμο να ξεκινήσω το επόμενο ταξίδι. Ο ναυτικός την θάλασσα λατρεύει, στην στεριά διηγείται.

Ευχόμενοι καλή επιτυχία στο νέο σας βιβλίο, σας ευχαριστούμε και πάλι για τον πολύτιμο χρόνο σας, ελπίζω να τα πούμε πολύ σύντομα με αφορμή κάποια νέα σας δουλειά.

Εγώ ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλοξενία σας. Εύχομαι στο mindhack.gr και στο επιτελείο του τις θερμότερες ευχές πάντα με υγεία, επιτυχία και έμπνευση.

Who Is Who: Ο Γιάννης Μαρτζούκος γεννήθηκε µέσα στην καρδιά του χειµώνα του 1980 στην Αθήνα. Η Κέρκυρα, η Χαλκίδα και η Πάνορµος της Μικράς Ασίας ζουν µέσα στο αίµα του και µαρτυρούν σιωπηλά τα ίχνη των προγόνων του. Πάντα του άρεσαν τα σχήµατα και τα χρώµατα, το µολύβι και το πινέλο. Η τέχνη άρχισε να τον κερδίζει καθώς έβλεπε ότι του προσέφερε έναν πολύµορφο και πολύτροπο δρόµο επικοινωνίας και έκφρασης σκέψεων και συναισθηµάτων. Η τεχνολογία όµως έµπαινε δυναµικά και σε συνδυασµό µε την αγαπηµένη του τέχνη, έπεσε στην αγκαλιά της γραφιστικής, µε την οποία απασχολείται επαγγελµατικά κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ως καλλιτέχνης, η φαντασία είναι το οξυγόνο του και µέσω αυτής δηµιουργεί εικόνες και κόσµους. Το οξυγόνο όµως υπάρχει παντού, έτσι και η φαντασία µπορεί να αποτυπωθεί πάνω σε ένα λευκό χαρτί, στην οθόνη του υπολογιστή ή και µέσα από τις λέξεις.
Είναι αριστερόχειρας και λατρεύει τη θάλασσα.

Η Πέμπτη Εποχή

Μέσα στα πανάρχαια μυστικά του πλανήτη μας, όταν ακόμα αυτός ήταν λάβα και νερό, βρίσκεται η αλήθεια για το παρελθόν του όπως και η πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου. Τρεις μεγάλες εποχές υπήρξαν πριν τη σημερινή που ζούμε, την Τέταρτη. Ποιοί είναι αυτοί που ορίζουν την αρχή και το τέλος τους; Η Πέμπτη εποχή βρίσκεται προ των πυλών και όλα εξαρτώνται από τον δέκατο βασιλιά που πρέπει να βρει τις χαμένες γνώσεις και δυνάμεις του ώστε να πάρει από το χέρι τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στο πεπρωμένο του.

Μία σειρά από ανεξήγητες συμπτώσεις θα είναι η αφορμή για τον αρχαιολόγο Οδυσσέα Νέζη και τον αρχιτέκτονα Κρίστοφερ Μπάλντουιν να ανακαλύψουν το προσωπικό τους παρελθόν και να μπουν στα άγνωστα μονοπάτια μίας ιστορίας που θα τους οδηγήσει ίσως στο μεγαλύτερο μυστικό που κρύβεται βαθιά μέσα στο γένος του ανθρώπου. Την αποστολή και τον προορισμό του…

Βρες την Πέμπτη Εποχή εδώ!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ο Αποστόλης Χειρδάρης γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Γραφικές Τέχνες. Η ενεργή ενασχόλησή του με τον χώρο της Εναλλακτικής Αναζήτησης για πάνω από μία δεκαετία ξεκίνησε με την δημιουργία του paranormal.gr και είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξή του στην ιδέα της νέας ιστοσελίδας mindhack.gr. Διατηρεί το κανάλι Weirdo στο Youtube με videos του παράξενου ,ενώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του συγγραφική απόπειρα στην Συλλογή Διηγημάτων με τίτλο "H Πτώση των Θεών". Κατά το παρελθόν έχει αρθρογραφήσει στο ένθετο Περιοδικό "Φαινόμενα"

Comments

Loading…

εξωγηινοι

Αστρονόμοι θεωρούν πως οι εξωγήινοι επικοινώνησαν μαζί μας πρόσφατα!

Λογοτεχνία

Η Λειτουργία της Φαντασίας στη Λογοτεχνία – Διάλεξη/Συζήτηση