, ,


ΧΑΣΤΟΥΡιτσάκι GATE από τις Εκδόσεις Άλλωστε

ΧΑΣΤΟΥΡιτσάκι GATE : Το νέο βιβλίο του Έρικ Σμυρναίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις άλλωστε τον Οκτώβριο του 2017. Λένε ότι η μεγαλύτερη κατανόηση της φύσης και του περιβάλλοντος που καλείται  να ζήσει ο άνθρωπος σε αυτή τη ζωή, κρύβεται στα Μαιευτήρια. Εκεί για πρώτη φορά το πρώην έμβρυο, που έχει μεταμορφωθεί σε ανθρώπινη οντότητα, έρχεται σε επαφή με αντικρουόμενα συναισθήματα και αντιφατικές καταστάσεις. Από τη μία βλέπει το φως, το οποίο φοβάται, γιατί συνηθισμένο καθώς ήταν το βρέφος στο σκοτάδι, το φως το πονάει, επηρεάζει το οπτικό του νεύρο δίνοντας του την πρώτη αντιφατική εμπειρία της πολυπλοκότητας του σύμπαντος. Από την άλλη το χαμόγελο της μάνας έρχεται σε αντίφαση με τον τρόμο της πρώτης συνειδητοποίησης του βρέφους.

Η συνειδητοποίηση αυτή αφορά την ύπαρξη του σε έναν κόσμο απέραντο σε σχέση με το δικό του μέγεθος. Από τη μία η αίσθηση της απεραντοσύνης του αγνώστου του δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο από την άλλη το χαμόγελο και η αγκαλιά της μάνας, μετριάζοντας την προηγούμενη αίσθηση κενού, δημιουργεί αγαλλίαση και αίσθηση ασφάλειας που το κάνει να χαμογελά. Και κάπως έτσι έχουμε το πρώτο πάντρεμα του τρόμου και του γέλιου στο νήμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Και εδώ που τα λέμε κάπως έτσι κυλάει και το υπόλοιπο της ζωής μας, πίσω από μια μάσκα ψευδοασφάλειας, με τον τρόμο να καραδοκεί στην επόμενη στροφή του βίου μας, έτοιμος να μας κατασπαράξει μεταφέροντας μας σε μιαν… άλλη διάσταση. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, λέγοντάς το, το ξέρει η ανθρωπότητα εκατοντάδες χρόνια, από τα σπάργανά της. Ξέρει ότι ο τρόμος είναι εκεί, εις το διηνεκές, φοβερός, αδαπάνητος, μια πανταχού παρούσα άμορφη μάζα που κάθε φορά παίρνει το σχήμα των φόβων μας και ζητάει να μας καταπιεί σε κάθε ευκαιρία. Και τι έκανε για αυτό ο άνθρωπος; Πώς εξόρκιζε το φόβο και τον τρόμο της ανασφάλειας για το αύριο; Μα με το γέλιο φυσικά. Έφτιαξε ολόκληρες γιορτές που μέσα από το γέλιο εξορκίζουν το άγνωστο κόσμο του αόρατου τρόμου. Τα φαντάσματα, τα τέρατα, οι εξωδιαστατικές οντότητες και όλες αυτές οι φρικτές αναφορές της προφορικής ή της γραπτής παράδοσης δεν είναι τίποτε άλλο από το απείκασμα του αληθινού τρόμου, του αγνώστου Χ που είναι ο καταλύτης της ζωής όλων μας. Ο τρόμος δεν βρίσκεται στα στοιχειώματα των σπιτιών και των κάσρων, ούτε είναι μέρος, απλά, της φανταστικής λογοτεχνίας αλλά ζει και κατοικεί, στα σπίτια, τις καρδιές, τα μυαλά και τις ζωές όλων ανεξαιρέτως των πλασμάτων που έχουν μία μορφή συνείδησης.  Για αυτό άλλωστε και μια αρχετυπική μορφή του τρόμου είναι ο Κλόουν, η μορφή που γελά και κλαίει παράλληλα, ο τρελός, ο γελωτοποιός.

Αυτά όλα κάποιοι συγγραφείς τα γνωρίζουν, ένας τέτοιος συγγραφέας είναι και Έρικ Σμυρναίος, ο οποίος παντρεύει το τρόμο και το γέλιο με ένα τρόπο, σχεδόν μαγικό και μέσα από το νέο του βιβλίο Χαστουριτσάκι Gate, αποδίδει την τραγικότητα του τρόμου μέσα από κωμικές καταστάσεις. Τι συμβαίνει όταν η γελοία γραφικότητα, η σχεδόν κωμική, μα στο βάθος της τρομερά τραγική, ενός χαρακτήρα, που θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας, μπορεί να γίνει η αιτία, η πύλη για να εισέλθει ο χαοτικός τρόμος στην ασφαλή μας τάξη; Πως μπορεί η ανάγκη για προσοχή και η αγάπη για το φως, να μεταστοιχειωθεί σε τρέλα και σκοτάδι;  Πόσοι είναι αυτοί που δεν έμαθαν ότι για να συνηθίσεις το αληθινό φως πρέπει να πονέσεις και για αυτό προσπαθούν να πείσουν ότι το σκοτάδι είναι φως και το φως σκοτάδι; Είναι λίγοι; Όχι είναι πολλοί και… ζουν ανάμεσα μας, έτοιμοι να  φωνάξουν IA IA  HASTOUR ή επί το.. ελληνικότερο Ια Ια Χαστουριτσάκι και να φέρουν το Χαστούρ στη δική μας διάσταση. Τι και αν τον ονομάζουν  Άγγελο οδηγητή, έτσι δεν είναι; Εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια ή … τουλάχιστον τη γνωρίζει ο Έρικ και μας τη μεταφέρει με τρόπο τρομακτικά απολαυστικό. Και αυτό το πετυχαίνει όχι μέσα από επιτηδευμένες αφηγήσεις ατμοσφαιρικού τρόμου ή φτηνού χιούμορ, αλλά μέσα από την παρουσίαση της απλά πολύπλοκης καθημερινότητας, απλών καθημερινών ηρώων. Αυτό είναι, άλλωστε και το ασημένιο κλειδί της επιτυχίας ενός συγγραφέα, το να μεταδίδει το πολύπλοκο με έναν απλό, καθημερινό, μα παράλληλα και ουσιώδη τρόπο. Είστε έτοιμοι να μάθετε να κλείνετε τις πύλες του τρόμου;

Το νέο βιβλίο του Έρικ Σμυρναίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις άλλωστε τον Οκτώβριο του 2017.

Link: http://alloste.gr/99-hasruritsaki-gate.html

Who is who: Ο Έρικ Σμυρναίος είναι κατά το ήμισυ Έλληνας και κατά το ήμισυ Φινλανδός, και γεννήθηκε στην Αγγλία το 1970, όπου και σπούδασε Νομικά. Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα όπου, στον ελεύθερο χρόνο του, αρέσκεται να γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα που κινούνται στο χώρο του φανταστικού.

Παρά το ότι η μητρική του γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά, τα έργα του είναι γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα, την οποία ο ίδιος θεωρεί «την τελειοτέρα όλων των γλωσσών».( http://www.biblionet.gr/author/108659/Έρικ_Σμυρναίος)

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ο Παναγιώτης Κάρδαρης είναι αρθογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1982, έχει κάνει θεολογικές σπουδές στην Αθήνα, έχει συμμετάσχει σε πολλά θεολογικά σεμινάρια και ημερίδες, δραστηριοποιείται στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και αρθρογραφεί σε περιοδικά, έντυπα και ιστοσελίδες του εναλλακτικού χώρου. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ασχολείται έντονα με τα κοινά. Παράλληλα ειδικεύεται στον τομέα της γεωθρησκευτικής ανάλυσης ευαίσθητων περιοχών του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και το Θιβέτ αλλά και στην μεσαιωνική. προμεσαιωνική και αναγεννησιακή εσωτεριστική γραμματεία.

Comments

Loading…

Montauk

Montauk Project : Η Θεωρία Συνωμοσίας πίσω από το Stranger Things

Εκπαιδευτικό Σύστημα

‘Ελεγχος της σκέψης: Μελέτη δείχνει πως το Εκπαιδευτικό Σύστημα μας μετατρέπει σε «σκλάβους»