,

The 5th Wave

Η ταινία «The 5th Wave» είναι ένα sci-fi action thriller, σε σκηνοθεσία J Blakeson. Βασίζεται στην ομώνυμη τριλογία βιβλίων του Rick Yancey, ενώ τα δικαιώματα για την κινηματογραφική της μεταφορά αγοράστηκαν από τη Sony το 2012.

Πρωταγωνιστούν οι Chloë Grace Moretz, Alex Roe, Nick Robinson, Zackary Arthur, Liev Schreiber, Maria Bello και Ron Livingston. Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2016 από την Columbia Pictures. Η box-office επιτυχία της ήταν ικανοποιητική, η ταινία όμως απέσπασε αρνητικές κριτικές.

The 5th Wave

 Γιατί; Αν και δεν έχω διαβάσει ακόμη τα βιβλία, ήθελα να δω την ταινία. Έχοντας ήδη αναφέρει ότι οι κριτικές δεν είναι ενθαρρυντικές, ίσως φαίνεται οξύμωρο το να γράψω για την ταινία «The 5th Wave». Ο λόγος θα εξηγηθεί παρακάτω, σε γενικές γραμμές όμως ας πούμε πως ήθελα μια εφηβική – YA πρόταση.

1

Περίληψη: «Εξωγήινες επιθέσεις σε τέσσερα, κλιμακωτά θανατηφόρα, κύματα, προκάλεσαν αποπληθυσμό στη Γη. Η Κάσι προσπαθεί να επιβιώσει καθώς είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο, όσο βρίσκεται στον δρόμο για να σώσει τον αδερφό της».

Η ταινία ξεκινάει με την πρωταγωνίστρια, Κάσι, να τρέχει έξω από ένα δάσος, οπλισμένη με μια καραμπίνα. Βρίσκει καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο. Όσο όμως παίρνει προμήθειες από το κατάστημα του, ακούει έναν ήχο στο πίσω μέρος. Εκεί βρίσκει έναν άντρα, φαινομενικά χτυπημένο, που την παρακαλάει να τον βοηθήσει. Το χέρι του είναι μέσα από το μπουφάν του και στην απαίτηση της Κάσι να το απομακρύνει, της εξηγεί ότι δεν μπορεί, γιατί έχει χτυπηθεί άσχημα και το στομάχι του θα χυθεί έξω. Η Κάσι, νομίζοντας ότι κρύβει όπλο, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Το χέρι του κυλάει στο πλάι, αποκαλύπτοντας ότι κρατούσε έναν σταυρό. Ξεκινάει ένα flashback, κατά το οποίο η Κάσι μας αφηγείται όσα είχαν συμβεί, για να φτάσει στο σημείο να σκοτώνει τόσο εύκολα έναν άνθρωπο.

2

Όντως, στο πρόσφατο παρελθόν η Κάσι ήταν μια συνηθισμένη έφηβη. Κρατούσε ημερολόγιο, μιλούσε με τις ώρες με τις φίλες της, αγχωνόταν για το σχολείο, τα αθλήματα και το ενδιαφέρον της για ένα αγόρι, τον Μπεν. Με τους γονείς της και τον μικρότερο αδερφό της, Σαμ, ήταν μια δεμένη οικογένεια. Όλα έβαιναν καλώς στη ζωή της, ώσπου εμφανίστηκαν στον ουρανό «Οι Άλλοι».

3

Τα τεράστια εξωγήινα διαστημόπλοια αρχικά απλά αιωρούνταν πάνω από διάφορες περιοχές, σε όλον τον κόσμο. Δεν έγινε κάποια απόπειρα επικοινωνίας. Για δέκα ημέρες παρακολουθούσαν μόνο τα δελτία ειδήσεων και χάζευαν στον ουρανό τα ογκώδη μεταφορικά μέσα των Άλλων, χωρίς να γνωρίζουν τις προθέσεις τους. Κάτοικοι του Οχάιο, όπου έμενε η Κάσι, άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή. Η οικογένεια της αποφάσισε να μείνει. Δέκα μέρες μετά την πρώτη θέαση, ξεκίνησαν τα κύματα.

Κύμα πρώτο: Απενεργοποίηση κάθε πηγής ενέργειας. Αεροπλάνα πέφτουν από τον ουρανό, αυτοκίνητα συγκρούονται καθώς σταματούν από μόνα τους, τα σπίτια και οι δρόμοι στερούνται τον ηλεκτρισμό. Η ανθρώπινη τεχνολογία πλέον δεν υφίσταται. Κύμα δεύτερο: Σεισμός. Ισχυρές δονήσεις, ανόμοιες με κάθε άλλη περίπτωση στο παρελθόν ταράσσουν τον πλανήτη, προκαλώντας τσουνάμι, ρήγματα, εκρήξεις ηφαιστείων και ποικίλες άλλες καταστροφές. Κύμα τρίτο: Επιδημία. Το σχέδιο των άλλων έχει αρχίσει να γίνεται πιο κατανοητό. Στόχος τους είναι ο αποπληθυσμός της Γης. Εξαπολύοντας ως όπλο μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται δια του αέρος (και κυρίως των πτηνών), οδηγούν στον θάνατο έναν συντριπτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Μέσα σ’ αυτούς και η μητέρα της Κάσι, που ως νοσοκόμα ήταν νυχθημερόν στις καραντίνες, προσπαθώντας να βοηθήσει τον κόσμο. Αφού την θάβουν στο πίσω μέρος του σπιτιού τους, οι τρεις τους εγκαταλείπουν την περιοχή και παίρνουν τον δρόμο προς το καταφύγιο που είχε στηθεί καιρό τώρα, από τους πρώτους που εισχώρησαν βαθιά στο δάσος, για να επιβιώσουν.

4

Εκεί η Κάσι, ο Σαμ και ο πατέρας τους βρίσκουν μια οργανωμένη κοινότητα. Δεν αργούν να προσαρμοστούν και να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην εύρυθμη λειτουργία της. Λίγες μέρες μετά όμως, ο στρατός εισβάλλει στο καταφύγιο. Τους ενημερώνουν ότι έχουν ετοιμάσει στα στρατόπεδα πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις, για όλους τους επιζώντες. Ζητούν από τα παιδιά να επιβιβαστούν, ασυνόδευτα, στα λεωφορεία που είχαν φέρει, ώστε να φύγουν πρώτα και να σωθούν από κάποια ενδεχόμενη εξωγήινη επίθεση. Οι ενήλικες, παρόλο που δεν τους αρέσει η ιδέα, δέχονται από φόβο μην πάθουν κακό τα παιδιά τους.

Η Κάσι και ο Σαμ επιβιβάζονται, αλλά ο μικρός είχε ξεχάσει τον αγαπημένο του αρκούδο πίσω. Η Κάσι, προσπαθώντας να του τον φέρει, χάνει το λεωφορείο και μένει πίσω στο καταφύγιο. Πηγαίνει να βρει τον πατέρα της, στην αποθήκη όπου οι στρατιώτες έχουν μαζέψει όλους τους ενήλικες για να τους ενημερώσουν, όπως μαθαίνει κρυφακούγοντας και η Κάσι, για το τέταρτο κύμα: Οι Άλλοι είχαν αποβιβαστεί και πλέον χρησιμοποιούσαν τα ανθρώπινα σώματα ως ξενιστές.

5

Μετά από μια μεγάλη αναταραχή η Κάσι βρίσκεται πλέον μόνη της. Αποφασίζει να βρει τον αδερφό της στη στρατιωτική βάση και ξεκινάει το ταξίδι της προς τα εκεί, πλήρως εκτεθειμένη και αβοήθητη. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλέον κανένα, γιατί πλέον ξέρεις πως σε κάθε άνθρωπο που συναντά, πιθανότατα να παρασιτεί μέσα του ένας θανάσιμος εχθρός της. Ο χρόνος είναι εναντίον της, καθώς δεν είναι κρυφό πως οι Άλλοι προετοιμάζουν το τελειωτικό, πέμπτο κύμα…

6

Αίσθηση: Η αλήθεια είναι ότι είχα δει εξαρχής την ταινία «The 5th Wave» με σκοπό να την εντάξω στην ταινιοθήκη του «Mind…The Movie». Δεν το έκανα τότε διότι, ενώ το concept είναι τρομοκρατικό και ίσως ως ένα επίπεδο έχει μια αληθοφάνεια (αν όχι από εξωγήινη παρέμβαση, ίσως αφήσουμε ένα ενδεχόμενο αλληγορίας για την πλανητική καταστροφή από ανθρώπινες ενέργειες) η πλοκή από τη μέση και μετά χάνει τον δυστοπικό προσανατολισμό της.

Καιρό μετά, εντόπισα που ήταν το πρόβλημα –ή μάλλον, η ιδιαιτερότητα της ταινίας. Σ’ αυτό με βοήθησε η ταυτοποίηση της τριλογίας στην οποία βασίζεται. Πρόκειται για ένα YA novel. Η επιδίωξη χτισίματος μιας ρομαντικής πλευράς λοιπόν στην όλη ιστορία ήταν κάτι το αναμενόμενο, υπό αυτό το πρίσμα. Αυτό το «Mind…The Movie» λοιπόν, είναι αφιερωμένο σε αυτές τις ηλικίες ή και τους μεγαλύτερους σινεφίλ οι οποίοι σαν αναγνώστες είναι εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη κουλτούρα.

7

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη δράση, εξελίξεις που προκαλούν αγωνία και φόβο, μυστήριο, καθαρά σκιαγραφημένους χαρακτήρες και ανατροπές. Το σενάριο είναι καλό, οι διάλογοι ρεαλιστικοί για το σύμπαν της ταινίας, η σκηνοθεσία εύστοχη. Έχει καλοστημένα χρονικά γυρίσματα, ενώ το voice over της πρωταγωνίστριας δεν είναι κουραστικό, μεταδίδει αποκλειστικά πληροφορίες που εξυπηρετούν την πλοκή και ολοκληρώνουν το ψυχογράφημα της.

Τα εφέ επιβοηθούν κομβικά σημεία και η χρήση C.G.I δεν αγγίζει την υπερβολή. Η περιπέτεια είναι πολύ πιο εσωτερική, καθώς δεν πρόκειται για κατά μέτωπο επίθεση αλλά τη χειραγώγηση γήινων παραγόντων με σκοπό τον αποπληθυσμό του πλανήτη από τους εξωγήινους εισβολείς. Στοιχείο που εκτίμησα λίγο περισσότερο, διότι σε χαλεπούς καιρούς αυτό που τρελαίνει τον άνθρωπο περισσότερο και από τον ίδιο τον θάνατο, είναι η ένταση ενός φοβικού κλίματος γύρω από αυτόν. Η αίσθηση της απώλειας μιας σφαίρας μέσα στην οποία η ρουτίνα εν τέλει παρείχε ασφάλεια, στην οποία δεν μπορούσαν να εκτιμηθούν ανάλογα όσα ήταν δεδομένα.

5th Wave

Το αιώνιο πρόβλημα μιας κινηματογραφικής μεταφοράς ενός βιβλίου, είναι τα κενά. Ακόμη κι αν δεν έχει προηγηθεί η ανάγνωση, σπάνια είναι η μεταφορά τόσο καλή ώστε να μην αφήνει την αίσθηση πως κάτι λείπει. Πόσο μάλλον όταν συζητάμε για μια τριλογία/σειρά βιβλίων, κατά τις οποίες η ιστορία δεν ολοκληρώνεται σε μια ταινία, με αποτέλεσμα να χάνει ένα φιλμ την αυτοτέλεια του αναγκαστικά. Δίνω λοιπόν ένα περιθώριο στα δύο sequels (αν δεν προκύψουν περισσότερα, κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων χρόνων να διαιρούν στα δύο το τελευταίο μέρος) ώστε να αποδείξει το saga «The 5th Wave» την αξία του συνολικά.

Το μήνυμα: Ίσως κάτι στοχαστικό, όσο το να εκτιμάμε την κάθε μέρα. Ή περιβαλλοντικό, όσο το να φροντίζουμε τον πλανήτη μας προτού πάρουν Άλλοι τα ηνία…

9

… και στραφεί ο πλανήτης εναντίον μας, υπενθυμίζοντας μας πόσο φθαρτοί είμαστε.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Η Άρτεμις Βελούδου κατάγεται από τον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία, αλλά ζει και εργάζεται ως σήμερα στην Άνοιξη, ως διαχειρίστρια εταιρειών. Από μικρή ηλικία ο φόβος του άγνωστου της ασκούσε μεγάλη έλξη, έτσι αποφάσισε να μελετάει κάθε τι το υπερφυσικό και εναλλακτικό. Δραστηριοποιείται επίσης συγγραφικά, στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας και δη του μεταφυσικού. Αγαπάει το διάβασμα, τα ταξίδια και τον κινηματογράφο, ενώ η προβληματική που την απασχολεί στη ζωή της είναι το ζήτημα του θανάτου.

Comments

Loading…

Τρανσουμανισμος

Τρανσουμανισμος : Η Τελευταια Θρησκεια;

Πνευματα

Άνθρωποι που επικοινωνουσαν με πνευματα