,

Another Earth (Η Αλλη Γη)

Η ταινία Another Earth είναι ένα sci-fi drama που κυκλοφόρησε το 2011 σε σκηνοθεσία Mike Cahill.Πρόκειται για ένα φιλμ ανεξάρτητης παραγωγής, το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο 27th Sundance Film Festival, ενώ τη μετέπειτα διανομή ανέλαβε η Fox Searchlight Pictures. Πρωταγωνιστούν ο William Mapother και η Brit Marling, η οποία υπογράφει και το σενάριο.

Another Earth (Η Αλλη  Γη)

Γιατί; Αυτό που με τράβηξε να δω τη συγκεκριμένη ταινία ήταν συνάμα το στοιχείο που ξένισε όσους δεν της έδωσαν μια ευκαιρία: το concept. Μια μέρα εμφανίζεται στον ουρανό μας ξαφνικά ένας πλανήτης, πανομοιότυπος σε μορφολογία με τον δικό μας, η «Γη II»… (Πως, ποιος, που, τι;)

Περίληψη: «Τη νύχτα που οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλανήτη-ακριβές αντίγραφο της Γης, οι ζωές μιας φιλόδοξης μαθήτριας κι ενός καταξιωμένου συνθέτη διασταυρώνονται σ’ ένα τραγικό δυστύχημα».

Η ταινία ξεκινάει με την Ρόντα Γουίλιαμς, την space geek πρωταγωνίστρια, να γιορτάζει την εισαγωγή της στο MIT. Στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι της, ακούει στο ραδιόφωνο την ανακοίνωση για την πρώτη Another Earthεμφάνιση του μυστηριώδους πλανήτη. Σε κατάσταση μέθης προσπαθεί να τον εντοπίσει στον ουρανό, μένει να το κοιτάζει μαγεμένη -για υπερβολικά πολλή ώρα εν κινήσει, με αποτέλεσμα να χτυπήσει ένα διερχόμενο αμάξι.

Το ατύχημα αυτό κόστισε τη ζωή της γυναίκας και του παιδιού του Τζον Μπάροουζ, ενώ έριξε τον ίδιο σε κώμα.

Τέσσερα χρόνια μετά, σε ένα μοντάζ που κράτησε ίσως και τέσσερα δευτερόλεπτα, βλέπουμε την Ρόντα να αποφυλακίζεται και να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Τα όνειρα της για σπουδές πάνω στο αντικείμενο που λάτρευε έχουν γκρεμιστεί, μαζί με τη θέληση της για ζωή. Απομονώνεται στη σοφίτα του σπιτιού της, με μόνη της παρέα μια αφίσα του διαστήματος και βρίσκει δουλειά σαν επιστάτρια στο τοπικό Λύκειο, ελπίζοντας πως η χειρωνακτική εργασία θα την κάνει να ξεχαστεί.

Οι τύψεις δεν την αφήνουν να ηρεμήσει ούτε λεπτό, προσπαθεί να επιβιώσει την κάθε μέρα αποφεύγοντας όσο μπορεί την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, αποξενώνεται περισσότερο από την οικογένεια της, ενώ μας δίνει και σημάδια αυτοκτονικών τάσεων.

Another Earth

Όλα αυτά, ώσπου βλέπει στο σημείο που είχε γίνει το ατύχημα έναν άντρα να αφήνει ένα παιδικό παιχνίδι…

Αναζητώντας στο διαδίκτυο δημοσιεύματα εκείνης της εποχής ανακαλύπτει πως ο άντρας, ο Τζον Μπάροουζ, ήταν ο μόνος επιζήσας από το ατύχημα που προκάλεσε. Βρίσκει το σπίτι του και παρουσιάζεται ως εργαζόμενη σε μια εταιρεία καθαρισμού χώρων. Οι δύο τους χτίζουν μια ιδιόμορφη συντροφική σχέση, μέσα από την οποία αποβάλλουν και οι δύο σταδιακά την καταθλιπτική επίδραση του ατυχήματος στις ζωές τους.

Another Earth

Παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν, βλέπουμε σε δελτία ειδήσεων ή μέσα από συζητήσεις τις εξελίξεις όσον αφορά στη «Γη II». Έχουν ξεκινήσει, εκτός από τα καταστροφολογικά σενάρια, οι απόπειρες επικοινωνίας, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη δεν είναι απλά άνθρωποι, αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατοικούν στη δική μας Γη. Ένα κέντρο διαστημικών ερευνών ξεκινάει διαγωνισμό για να προσφέρει την ευκαιρία σε έναν τυχερό να ταξιδέψει δωρεάν με την πρώτη αποστολή στη Γη II. Η πρωταγωνίστρια, απελπισμένη να βρει απαντήσεις σχετικά με τα όσα πήγαν λάθος στη ζωή της, παίρνει μέρος.

5

Αίσθηση: Η αλήθεια είναι πως, ξεκινώντας να βλέπω την ταινία είχα άλλες προσδοκίες. Σίγουρα ήταν καλή, για ανεξάρτητη παραγωγή με περιορισμένο budget. Δεν με ενθουσίασε, αλλά σίγουρα χαίρομαι που την είδα.

Οι ερμηνείες ικανοποιητικές, ίσως λίγο αργή στην εξέλιξη της και σίγουρα ήθελαν περισσότερη δουλειά οι χαρακτήρες, αν και υποπτεύομαι πως η όποια ανάπτυξη τους ήταν απλά ένα όχημα προς την απόδοση του μηνύματος της ταινίας. Θα μπορούσαν δηλαδή κάλλιστα να μην έχουν ονόματα.

Οι υποστηρικτικοί χαρακτήρες παραμένουν επιφανειακοί, για να εκφράσουν με μια ατάκα ένα απρόσμενο υπόβαθρο, το οποίο πρέπει ο θεατής να ανασυστήσει μόνος του. Όσο για τους πρωταγωνιστές, δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση «ηθικά σωστοί». Η Ρόντα αποκρύπτει την ταυτότητα της σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του έργου, δίνοντας άλλη διάσταση στον ρόλο που διαδραματίζει πλέον στη ζωή του Τζον. Εκείνος, από την πλευρά του, μας εκπλήσσει στο τέλος του έργου με μια απόφαση που ναι μεν αποτελεί μεγάλη ανατροπή στην ιστορία, τα κίνητρα δε της οποίας δεν εξηγήθηκαν ποτέ. Με παρόμοια σεναριακά τερτίπια ξεπερνιούνται υπερβολικά εύκολα, εύλογα ερωτήματα όπως η ξαφνική εμφάνιση αυτού του πλανήτη στον ουρανό μας, το γιατί ο πρωταγωνιστής δεν γνώριζε τον υπαίτιο του ατυχήματος κ.α.

Αυτό όμως που με βρήκε εντελώς απροετοίμαστη, ήταν η ανακάλυψη ότι η «Άλλη Γη» αποτελεί εντέλει μόνο μια αλληγορία στο σύμπαν της ταινίας. Έναν μεταφορικό τρόπο για να εκφραστεί η ανθρώπινη ανάγκη για λύτρωση από τις ενοχές, με έναν πρωτότυπο τρόπο.

6

Επεξεργάζονται θεωρητικά έννοιες όπως doppelgangers, συγχρονικότητα, κοσμικός καθρέφτης, αναφορές στη σπηλιά του Πλάτωνα και υπάρχουν χαρακτήρες-σύμβολα (όπως ο τυφλός επιστάτης, μοναχική και σιωπηλή παρέα της Ρόντα στη δουλειά) που συνθέτουν μια φιλοσοφική δεύτερη διάσταση. Όσο αφορά όμως στη συμβολή της επιστημονικής φαντασίας, παραμένει μια μακρινή ιδέα στο παρασκήνιο. Η πεμπτουσία της ταινίας βρίσκεται στον δρόμο για την εξιλέωση, η οποία εν τέλει κατακτάται με τον πιο απρόσμενο τρόπο.

Το μήνυμα: Δεν χρειάζεται να αντικρίσουμε τον εαυτό μας από απόσταση, έξω από εμάς, για να καταλάβουμε τι πήγε στραβά και να καταφέρουμε να βρούμε την εσωτερική γαλήνη. Η αλήθεια βρίσκεται μέσα μας, το ίδιο και η συγχώρεση.

7

Άλλωστε, όσο συγκλονιστική κι αν είναι η ύπαρξη μιας δεύτερης, πανομοιότυπης Γης, είναι καλύτερο να την απολαμβάνεις από το οικείο περιβάλλον του δικού μας κόσμου.

8

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Η Άρτεμις Βελούδου κατάγεται από τον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία, αλλά ζει και εργάζεται ως σήμερα στην Άνοιξη, ως διαχειρίστρια εταιρειών. Από μικρή ηλικία ο φόβος του άγνωστου της ασκούσε μεγάλη έλξη, έτσι αποφάσισε να μελετάει κάθε τι το υπερφυσικό και εναλλακτικό. Δραστηριοποιείται επίσης συγγραφικά, στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας και δη του μεταφυσικού. Αγαπάει το διάβασμα, τα ταξίδια και τον κινηματογράφο, ενώ η προβληματική που την απασχολεί στη ζωή της είναι το ζήτημα του θανάτου.

Comments

Loading…

Πνευματοσκοπιο

Συσκευες Επικοινωνιας με Πνευματα : Η ιστορία των Ghost Sessions

Μαγεια

Μαγεια & Νους: Το Ψυχολογικο Μοντελο για την Αναπτυξης Συνειδητοτητας