Mindhack.gr http://mindhack.gr Η Σελίδα της Εναλλακτικής Αναζήτησης Sat, 25 Feb 2017 16:54:02 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.2 Ο Πνευματικός Άξονας του Κόσμου http://mindhack.gr/%ce%bf-%ce%ac%ce%be%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85/ http://mindhack.gr/%ce%bf-%ce%ac%ce%be%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85/#respond Sat, 25 Feb 2017 16:54:02 +0000 http://mindhack.gr/?p=5667 Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν ήταν ο μόνος που υπήρχε. Αναγνώριζαν τον κόσμο των πνευμάτων ή Κάτω Κόσμο και τον κόσμο των Θεών ή Πάνω Κόσμο. Αυτό λόγω της ζωής τους στη Γη, η οποία από πάνω είχε τον άπιαστο Ουρανό και από κάτω το νερό, […]

The post Ο Πνευματικός Άξονας του Κόσμου appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν ήταν ο μόνος που υπήρχε. Αναγνώριζαν τον κόσμο των πνευμάτων ή Κάτω Κόσμο και τον κόσμο των Θεών ή Πάνω Κόσμο. Αυτό λόγω της ζωής τους στη Γη, η οποία από πάνω είχε τον άπιαστο Ουρανό και από κάτω το νερό, τη γη, τα σπήλαια. Αυτά οδήγησαν στην σκέψη ότι υπήρχαν διάφοροι κόσμοι, όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και πνευματικά. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών ήταν ο Άξονας του Κόσμου.

Ο Άξονας του Κόσμου από τους παλαιούς πολιτισμούς έχει ποίκιλλες μορφές.  Ωστόσο η γενική εικόνα είναι μια τομή η οποία διαπερνά όλα τα «σύμπαντα», όλους τους κόσμους και παράλληλα τους ενώνει. Πολλοί πολιτισμοί έδωσαν με διαφορετικά λόγια αυτόν ακριβώς τον σύνδεσμο των κόσμων μέσω του Άξονα.

Στον πνευματικό χώρο, η ένωση γινόταν  μέσω ειδικών τελετουργιών που «ανύψωναν» την πνευματικότητα, ώστε η συνείδηση να μπορέσει να ταξιδέψει στους άλλους κόσμους μέσω του άξονα, σε χώρους μεγάλης πνευματικότητας. Αρχικά οι χώροι αυτοί ήταν φυσικοί, όπως ένα πολύ μεγάλο δέντρο, ή ένα πολύ ψηλό βουνό, αργότερα όμως με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι ιεροί αυτοί χώροι κατασκευάζονταν.

Ο Άξονας του Κόσμου στις θρησκείες των πολιτισμών.

Ο Άξονας του Κόσμου είναι κοινή ιστορία και κοινή πεποίθηση σε όλες τις θρησκείες της Γης. Ας πάρουμε κάποια παραδείγματα των πιο γνωστών Αξόνων.

Yggrasill

Στην Σκανδιναβική μυθολογία ο Άξονας του Κόσμου έχει την μορφή του Ύγκντρασιλ, του γιγαντιαίου δέντρου το όποιο ένωνε όλους τους κόσμους της σκανδιναβικής μυθολογίας.Στον κορμό του δέντρου υπάρχουν ο Κόσμος των Ανθρώπων (Miðgarðr στα αρχαία σκανδιναβικά, Μιντγκαρντ)  που περιβάλλεται από απέραντη θάλασσα, ο Κόσμος των Γιγάντων (Jotunheimr ) από βράχους και πάγους και ο Κόσμος των Νάνων (Niðavellir ή Νινταβέλιρ) που αλλιώς λέγεται και Σκοτεινός Κόσμος (Myrkheimr).

Στα κλαδιά του δέντρου απλώνονται οι κόσμοι των «ανώτερων» ειδών της σκανδιναβικής μυθολογίας, οι θεοί και τα ξωτικά. Έτσι έχουμε, τον Κόσμο των θεών Εσίρ (Asgård),, φιλοπόλεμοι θεοί με αρχηγό τον Όντιν, τον κόσμο των Βανίρ (Vanaheimr), των φιλειρηνικών θεών της γεωργίας και της φύσης, με κύριους τον Φρέιρ, την Φρέγια και τον Νγιορντ και τον Κόσμο των Ξωτικών (Álfheimr).

Στις ρίζες του δέντρου βρίσκονται οι πιο σκοτεινές οντότητες. Το βασίλειο των νεκρών (Helgardh), το βασίλειο του πάγου (Niflheimr) και το βασίλειο της φωτιάς (Múspellsheimr).

Όρος Φούτζι

Αυτό το επιβλητικό βουνό έχει μείνει στην παράδοση της Ιαπωνίας ως ένας Άξονας του Κόσμου. Το όρος Φούτζι στην πραγματικότητα είναι ένα ενεργό ηφαίστειο, η δραστηριότητα του οποίου και το μεγάλο του μέγεθος για τα μέτρα της χώρας οδήγησαν στην θεοποίηση του.

Στην θεογονία της Ιαπωνίας η θεά του Φούτζι παντρεύτηκε τον Νινίγκι, εγγονό της θεάς Αματεράσου και πρώτος άρχοντας της Ιαπωνίας. Το Φούτζι ενώ ξεκινά όντας στοιχείο της ιδιαίτερης θρησκείας της Ιαπωνίας, του Σιντοϊσμού, θεωρείται ιερό και στην εισαγόμενη θρησκεία τον Βουδισμό, δίνοντας του παραπάνω κύρος και μυστήριο.

Σταυρός

Στον Χριστιανισμό ο σταυρός είναι ο άξονας του κόσμο όπου η επαφή μας με το έδαφος δίνει τη θέση της στο άυλο, στον ουρανό και την φώτιση. Ο «δανεισμός του σταυρού» προέρχεται από την τομή του κύκλου των εποχών και των ζωδίων και γι’ αυτό το λόγο αρκετοί δέχονται πως ο σταυρός αποτελεί σύβολο πνευματικότητας εν γένει, ασχέτως του εάν πλέον χρησιμοποιείται κυρίως από τον Χριστιανισμό.

Ως σύμβολο, όμως επεριέχει εκείνη την δύναμη, τον σύνδεσμο μεταξύ των εποχών και του χρόνου (των ηλιοστασίων) και των ζωδιακών απόκρυφων ιδιοτήτων. Ας μη ξεχνάμε φυσικά ότι οι αστερισμοί στον ουρανό βοηθούσαν στον προσανατολισμό των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια. Ο «σταυρός», η τομή του ζωδιακού κύκλου, αποτέλεσε την ένωση της γης (των ανθρώπων) με τον ουρανό και τους αστερισμούς, ως σύμβολο παγανιστικό.

Τοτέμ

Το τοτέμ αποτελούσε το πνεύμα φύλακα της κάθε φυλής, σε σαμανικές και ανιμιστικές φυλές, όπως παραδείγματος χάριν στις πιο γνωστές σε μας Ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, αλλά και σε πληθώρα φυλών σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη.

Τα τοτέμ εθεωρείτο πως ήταν πνεύματα ζώων που προστάτευαν κάθε φυλή, αλλά και αποτελούσαν συνδετικό κρίκο της επίγειας ζωής με τον κόσμο των πνευμάτων. Δεήσεις και προσφορές γινόντουσαν συχνά, ενώ ο σαμάνος-μάγος της φυλής  μέσω εκστασιακών πρακτικών ερχόταν σε επαφή με τα πνεύματα και το τοτεμ,  το πνεύμα προστάτης δηλαδή καλούντο να τον «προστατεύσει» στο ταξίδι αυτό «στον χώρο και τον χρόνο» μιας και ο σαμάνος εισερχόταν σε έναν άλλο κόσμο που δεν ήταν δικός του. Το τοτεμ έτσι αποτελούσε τον άξονα εκείνο από τον οποίο ο σαμάνος μπορούσε να μεταβεί σε άλλες πραγματικότητες, σε άλλους χωροχρόνους και να αντλήσει πληροφορίες ε φύλακα οδηγό το τοτεμ της φυλής του.

Φωτιά

Το ίδιο με το τοτεμ, ισχύει και για την χρήση της φωτιάς. Η φωτιά από τότε που ανακαλύφθηκε από τον πρώτο ανθρωπίδα, θεοποιήθηκε. Η δύναμη της, καταστροφική μα και προστατευτική μαζί της έδωσε θέση στην ιεροποίηση των στοιχείων της φύσης. Η φωτιά εξαπλωνόταν στον ουρανό, μεταφέροντας την γήινη θέληση. Έτσι θεωρήθηκε ένα μέσο μεταξύ γης και ουρανού.

Όπως η χρήση του τοτεμ, η χρήση της φωτιάς έγινε από φυλές ανιμιστικές ή σαμανικές, αποδίδοντας αυτή την φορά στην Φωτιά το θεϊκό. Κατά τον ίδιο τρόπο ο σαμάνος εισερχόταν σε μία κατάσταση όπου γινόταν ευαίσθητος σε πνευματικά ερεθίσματα για να κατευθυνθεί μέσω της καιόμενης φωτιάς έξω από τον κόσμο του.

O χορός γύρω από την φωτιά από τις φυλές αυτές ήταν συνηθισμένος, μιας και ο χορός έδινε την απαραίτητη «ενέργεια» σε κάποια πρακτική. Ο χορός για αυτό το λόγο, επίσης θεωρήθηκε ιερός, μιας και θέτει τον άνθρωπο πιο κοντά με το άγνωστο, με το «θείο», με την ενέργεια του «Όλου».

Iεροί τόποι και θρησκευτικά οικοδομήματα

Οι εποχές πέρασαν και ο άνθρωπος πια κατέστη ικανός να οικοδομεί και να δημιουργεί οικοδομήματα, τόπους λατρείας. Αυτά τα οικοδομήματα έπρεπε να είναι ψηλά, επιβλητικά ως μέσα του Άξονα, μέσα από τα οποία οι ιερείς θα ήταν σε θέση να συνεχίσουν να έρχονται σε επαφή με τους άλλους κόσμους και με τα πνεύματα.

Έτσι σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί, έχουν να δείξουν τέτοιου είδους οικοδομήματα. Μέρη ιερά, όπου ο άνθρωπος μπορεί να έρθει σε επαφή με το θείο και να ζητήσει καθοδήγηση. Ας δούμε κάποια.

The post Ο Πνευματικός Άξονας του Κόσμου appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%bf-%ce%ac%ce%be%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85/feed/ 0
Ο Σταυρός του Dali και η Τέταρτη Διάσταση http://mindhack.gr/dali-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%ad%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7/ http://mindhack.gr/dali-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%ad%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7/#respond Fri, 24 Feb 2017 16:17:50 +0000 http://mindhack.gr/?p=5674 Ο Σταυρός του Dali και η Τέταρτη Διάσταση: Διαβάζοντας το εξαιρετικά εμπεριστατωμένο άρθρο του MINDHACK για την σύνδεση της τέταρτης διάστασης με την τέχνη, θυμήθηκα την εμμονή που είχα για μια αρκετά μεγάλη περίοδο ως προς το έργο του Salvador Dali και τις πληροφορίες που κουβαλάει όσον αφορά τον χρόνο, την επιστήμη, τα μαθηματικά, την […]

The post Ο Σταυρός του Dali και η Τέταρτη Διάσταση appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Ο Σταυρός του Dali και η Τέταρτη Διάσταση: Διαβάζοντας το εξαιρετικά εμπεριστατωμένο άρθρο του MINDHACK για την σύνδεση της τέταρτης διάστασης με την τέχνη, θυμήθηκα την εμμονή που είχα για μια αρκετά μεγάλη περίοδο ως προς το έργο του Salvador Dali και τις πληροφορίες που κουβαλάει όσον αφορά τον χρόνο, την επιστήμη, τα μαθηματικά, την φυσική και τα απόκρυφα στοιχεία του Κόσμου. Το αγαπημένο μου από τα έργα του δεν είναι η Σταύρωση (CrucificionCorpus Hypercubus, 1954)(*tip 1.2) όμως εκφράζει σε συνδυασμό με τον Μυστικό Δείπνο (Last Supper,1955) όσα πιστεύω πως προσπάθησε να περάσει ο δημιουργός τους ώστε να διαμορφωθεί μια νέα οπτική αναφορικά με τον χρόνο, την θέωση, και την Ανάσταση του Ιησού. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φράση ενός καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο όταν με είχε δει με το λεύκωμα του Dali στα χέρια να μελετώ τον συγκεκριμένο πίνακα: “Δεν μπορείς να φανταστείς τι κρύβει μέσα αυτό το έργο… κι εγώ κάποτε νόμιζα ότι ήταν απλώς άλλος ένας υπερρεαλιστής».

Ο Θεός δεν είναι μόνο ουσία αλλά και Άκτιστο Φως, δηλαδή ενέργεια. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει την ουσία του θεού ούτε το αληθινό Του πρόσωπο διότι θα τον συνθλίψουν: «ου γαρ μη ίδη άνθρωπος το πρόσωπόν μου και ζήσεται» (Εξ. λγ’, 20).Ο Θεός εκδηλώνει την Χάρη Του στον άνθρωπο με τις ενέργειες Του , τις οποίες ο άνθρωπος κοινωνεί διαμέσου της ελεύθερης βούλησης και με αυτό τον τρόπο ενώνεται με το θείο. Αν οι άνθρωποι είχαν την αντίληψη να αναγνωρίζουν τις ενέργειες του Θεού, τότε θα γίνονταν οι ίδιοι θεοί (αυτό ίσως συνέβη με την βρώση του Απαγορευμένου Καρπού, οι πρωτόπλαστοι «είδαν» κι έγινε η αιτία της αποπομπής των Πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο). Η θέωση, επίσης, συνδέθηκε μετά τον ερχομό του Ιησού με την Αθανασία διότι κατόρθωσε με τις δύο τέλειες φύσεις Του, να θεοποιηθεί από το Πνεύμα και να θεοποιήσει τη Σάρκα νικώντας τον θάνατο. («Που σου Θάνατε το κέντρο, που σου Άδη το Νίκος;» –Δοξολογία της  Αναστάσεως του Μεγάλου Σαββάτου). Με την θυσία Του έδωσε το ένα χέρι στον άνθρωπο και κρατώντας από το άλλο τον Δημιουργό άνοιξε τον δρόμο της επικοινωνίας και έδωσε την ευκαιρία ώστε να γευτεί ο θνητός την Αιώνια Ζωή μέσω της Θείας Ενανθρώπισης. Αυτό είναι ένα από τα μυστήρια της χριστιανικής πίστης.

Ας έρθουμε όμως στον  Dali.

Στην Σταύρωση, ο Χριστός απεικονίζεται στον Σταυρό του Μαρτυρίου χωρίς τα παραδοσιακά σύμβολα του Θείου Πάθους παρόλο που έχει διατηρηθεί η συνήθης μορφή των αγιογραφιών, το μυστηριακό φως και οι σκιάσεις˙ απουσιάζουν, δηλαδή, το ακάνθινο στεφάνι από το κεφάλι Του καθώς και τα καρφιά από τα χέρια και τα πόδια Του ενώ έχει στραμμένο το πρόσωπο Του ώστε να μην είναι ορατό. Ο ίδιος ο ζωγράφος απέδιδε τις παραλείψεις –και στα δύο έργα που έχουν θέμα την Σταύρωση- στην  διάθεση του να φιλοτεχνήσει τον Χριστό «όμορφο σαν θεό, όπως Αυτός πράγματι ήταν» και συνέχισε να είναι μετά την Ανάσταση εφόσον η κακία και το μένος που εκδηλώθηκαν εναντίον Του δεν τον άγγιξαν καν κι έγιναν η δοκιμασία που υπέστη για να υπερβεί την ανθρώπινη φύση Του, να απεκδυθεί την σάρκα και να υλοποιήσει την μετάβαση Του από το επίγειο και το εγκόσμιο, στο πνευματικό Βασίλειο της Άλλης Ζωής, όπου κι αν βρίσκεται αυτό στο Σύμπαν. Εδώ, πολύ ταπεινά, θα τολμήσω να προσθέσω ότι το πρόσωπο Του δεν επέτρεψε ο ζωγράφος να είναι ορατό επειδή ακριβώς ο Θεός δεν αποκαλύπτεται στον άνθρωπο αλλά και για να δηλώσει την αποστροφή Του για την ανθρώπινη θηριωδία.

Το θέμα όμως του πίνακα στην ουσία είναι ο Σταυρός- Όχημα, ο οποίος έχει την μορφή του Υπερκύβου, και όχι ο Ιησούς. Πριν αποφασίσω να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο έκανα μεγάλες συζητήσεις με ένα φίλο μαθηματικό κι έναν φίλο φυσικό για να είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσω να αποδώσω σωστά ή όσο το δυνατόν σωστότερα τις έννοιες που θα χρησιμοποιήσω για να υποστηρίξω την οπτική μου.

Οπότε, από μαθηματικής σκοπιάς, διάσταση είναι ένας φυσικός αριθμός ή το άπειρο, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό ενός μαθηματικού αντικειμένου ή δομής, ενώ ταυτόχρονα είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων παρόμοιας φύσης-δομής, δηλαδή ξεχωρίζει δύο όμοια αντικείμενα˙ στην περίπτωσή μας όμως, η διάσταση του χρόνου δεν ερμηνεύεται με αυτό τον τρόπο. Η συνηθισμένη λαϊκή αντίληψη της έννοιας της διάστασης δεν ταυτίζεται πλήρως με την μαθηματική, η οποία αντιμετωπίζει κάθε μία από τις τέσσερις διαστάσεις (αλλά και οσοδήποτε μεγάλο πλήθος διαστάσεων ακόμα) ισάξια και χωρίς να είναι αναγκαστικά σε αναλογία με τον πραγματικό κόσμο. Ως οντότητα της φυσικής όμως, ο χρόνος λειτουργεί ως τέταρτη διάσταση, όχι χωρική, δηλαδή δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει την θέση ενός αντικειμένου στον χώρο των τριών διαστάσεων (αυτή μένει σταθερή αν το αντικείμενο δεν κινείται, για παράδειγμα), αλλά για να γίνεται ευδιάκριτο ότι ένα φαινόμενο εξελίσσεται (ένα ακίνητο αντικείμενο στις τρεις διαστάσεις, με την προσθήκη του χρόνου ως διάσταση, ‘’κινείται’’ πλέον σε ημιευθεία). Ο χρόνος μπορεί να εκληφθεί ως μια νέα μεταβλητή και φυσικά εξελίσσεται μόνο ‘’μπροστά’’, υπό την έννοια ότι μόνο αυξάνει. Μεταφράζοντας αυτό το γεγονός έχουμε ότι κινούμαστε πάνω σε μία ευθεία που ‘’δείχνει το μέλλον’’.

Ένας υπερκύβος είναι το πολυδιάστατο ανάλογο του συνηθισμένου τετραγώνου (διάστασης δύο) και του συνηθισμένου κύβου (διάστασης τρία), δηλαδή είναι το ”ίδιο” αντικείμενο σε ανώτερες διαστάσεις, πάνω από τρεις. Ένας τρόπος να φανταστεί κανείς τη μορφή ενός υπερκύβου στις τέσσερις διαστάσεις, είναι να δει πρώτα, υπό μια νέα οπτική, τη μορφή ενός κύβου στις τρεις διαστάσεις, ως εξής: παίρνοντας έναν τρισδιάστατο διάφανο κύβο και φωτίζοντάς τον μέσω μίας πηγής φωτός η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό του και υπό γωνία, δημιουργείται μία σκιά στο επίπεδο (το οποίο έχει φυσικά διάσταση δύο). Το σχήμα που προκύπτει, δεν είναι άλλο, από την γνωστή αναπαράσταση ενός κύβου σε χαρτί, όπως θυμούνται οι περισσότεροι από το σχολείο (μια προβολή ενός αντικειμένου διάστασης τρία σε χώρο διάστασης δύο), η οποία βέβαια δεν είναι απόλυτα πιστή, καθώς γεωμετρικά χαρακτηριστικά-πληροφορίες χάνονται στο πέρασμα σε κατώτερη διάσταση. Μπορούμε να σκεφτούμε και αντίστροφα, δηλαδή ξεκινώντας από το σχήμα που φτιάχνει η σκιά αυτή και αναγνωρίζοντάς το, είμαστε σε θέση να καταλάβουμε το στερεό από το οποίο προήλθε, δηλαδή το στερεό εκείνο που υπό το φως δημιουργεί τη γνωστή αυτή σκιά. Άρα, συμπερασματικά ότι στα χέρια μας κρατάμε έναν κύβο. Κατόπιν, φανταζόμαστε ότι ζούμε στις τέσσερις διαστάσεις και εντελώς ανάλογα, κρατώντας αυτή τη φορά στα χέρια μας έναν υπερκύβο (διάστασης τέσσερα), θα δούμε στον χώρο (στη θέση του επιπέδου αυτή τη φορά, με διάσταση τρία) τη σκιά ενός υπερκύβου:

Η αναπαράσταση αυτή δεν είναι πιστή, όπως και προηγουμένως, αλλά είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε για να τον αντιληφθούμε. Επίσης, αν φανταστούμε ότι από ένα τετράγωνο φτιάχνουμε έναν κύβο, με το να το κινήσουμε στον χώρο, μπορούμε να σκεφτούμε ότι από κύβο φτιάχνουμε έναν υπερκύβο, κινώντας τον στον χώρο των τεσσάρων διαστάσεων:

Σχετικά με την κίνηση σχημάτων που μόλις αναφέρθηκε, απαιτείται μια ακόμα παρατήρηση που συνδέεται και με την απεικόνιση στον πίνακα του Dali. Στο παρακάτω σχήμα, φαίνονται έξι τετράγωνα τα οποία όταν διπλωθούν δημιουργούν έναν κύβο:

Αν αντί για τετράγωνα ξεκινήσουμε με κύβους (όπως στον πίνακα του Dali), λογικό είναι να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι (αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί με κάποιον τρόπο) η προηγούμενη διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα έναν υπερκύβο. Λέμε λογικό, γιατί γενικεύουμε με φυσιολογικό τρόπο την κατάσταση στις μικρότερες διαστάσεις, όπως κάνουμε όση ώρα αναφερόμαστε στους υπερκύβους. Η λογική-μαθηματική ορθότητα της γενίκευσης αυτής, ποσώς ενδιαφέρει έναν ζωγράφο άλλωστε. Μια αφηρημένη σύνδεση μεταξύ εννοιών σε ένα έργο τέχνης δεν παύει να είναι αναληθής (ούτε και αναγκαστικά αληθής – στην πραγματικότητα, σκοπός ενός πίνακα δεν είναι, εν γένει, η αναζήτηση ή απεικόνιση της αλήθειας αλλά η παρουσίαση του ίδιου πράγματος υπό μια διαφορετική οπτική).

Ο Dali, λοιπόν, τοποθετώντας τον Εσταυρωμένο -να αιωρείται σχεδόν, χωρίς να είναι καρφωμένος- πάνω στις προεκτάσεις του Υπερκύβου θέλησε να προτείνει την ιδέα πως ο Ιησούς μέσα από τα Πάθη και την οδύνη που βίωσε πάνω στο Σταυρό «πλήρωσε» στο Ανώτερο Ον, το τίμημα του Προπατορικού Αμαρτήματος ανοίγοντας την Πύλη του Άδη ώστε να κατέβει και να αναστήσει, ως νέος Αδάμ, τον πρώτο Αδάμ, δίνοντας στον άνθρωπο την ευκαιρία να βγει από την παγίδα της έκπτωσης, ανεβαίνοντας ξανά στο επίπεδο της συνειδητότητας από το οποίο είχε εκπέσει μέσω της οδού που κατόρθωσε να διανοίξει ο Χριστός, στο χώρο και στο χρόνο. Ο χωροχρόνος είναι μία ενιαία έννοια που δεν μπορεί να διαχωριστεί. Τώρα, βρίσκομαι σε μια θέση που έχει μήκος, πλάτος και ύψος και σε λίγο θα είμαι σε μια άλλη θέση, κάποια άλλη χρονική στιγμή. Ο Ιησούς κατάφερε να δημιουργήσει μια «τρύπα» στο χώρο και στο χρόνο και μέσω της ανθρώπινης πίστης στο θαύμα της Ανάστασης να γίνει αιώνιος και να κουβαλήσει μαζί του σε αυτή την κατάσταση και όποιον κοινωνεί την σάρκα και το αίμα Του. Μας κουβαλάει μαζί Του στο ταξίδι της Αιωνιότητας, όπως κουβάλησε και τον Σταυρό-Όχημα Του μέχρι το Γολγοθά και μας έδωσε την δυνατότητα μέσω της δύναμης της πίστης που δίδαξε να αντιληφθούμε πόσο ευμετάβλητος μπορεί να γίνει ο εικονικός κόσμος που μας φιλοξενεί.

Στον Μυστικό Δείπνο του Dali, οι μαθητές πλαισιώνουν σε στάση προσευχής τον Ιησού, διότι μέσω αυτής έρχεται η επικοινωνία και η επαφή με τον άυλο θείο κόσμο που μας περιβάλλει αλλά δεν έχουμε την δυνατότητα να δούμε λόγω της έκπτωσης και του εγωισμού της ανθρώπινης φύσης. Στην γλώσσα της γιόγκα πρακτικής, ο εγωισμός είναι το πέπλο που εμποδίζει τον άνθρωπο να δει τον κόσμο με τα πραγματικά του χρώματα˙ αυτό το πέπλο μπορεί να σηκωθεί μέσω του διαλογισμού και το αναφέρω για να κάνω τον παραλληλισμό με την διαδικασία της προσευχής, καταδεικνύοντας το γεγονός πως τελικά όλες οι θρησκείες προσπαθούν με την βοήθεια του νου που αποτελεί πομπό και δέκτη επικοινωνίας με τον Κόσμο, να βγάλουν τον άνθρωπο από την χωρο-χρονική παγίδα στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένος . Με την βοήθεια του νου και την πίστη στο Ανώτερο Ον ταξιδεύουμε στο χρόνο και προσαρμόζουμε το χώρο.

Πίσω από τον Ιησού βρίσκεται το σώμα Του – χωρίς να απεικονίζεται το κεφάλι, δηλώνοντας έτσι και πάλι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να Τον αντικρύσουν – όρθιο στο σχήμα του Σταυρού, ενώ ο κορμός Του είναι διάφανος και περιβάλλει ένα χρυσό δωδεκάεδρο (στις ακτίνες του οποίου κυριαρχεί ο χρυσός αριθμός φ ή αλλιώς Θεϊκή Αναλογία, αντιπροσωπεύοντας την χρυσή τομή, η οποία βρίσκεται παντού στη φύση και στην τέχνη, όπως στον Παρθενώνα και τις Πυραμίδες, ενώ κι ο Dali την χρησιμοποίησε επηρεασμένος από τα έργα του Matila Ghyka) προσφέροντας θέα σε ένα υπέροχο γαλήνιο παραλιακό τοπίο (Παράδεισος)˙ ο Χριστός ξεκλείδωσε με την οδύνη του μαρτυρίου την Πύλη για τον Κήπο της Εδέμ και την αιωνιότητα, τρόπον τινά, νικώντας τον χρόνο και μεταβάλλοντας το χώρο.

Πρόσφατως, παρακολούθησα μια ταινία (Live by Night,2016) και ο ακόλουθος διάλογος εμπεριέχει αφαιρετικά όλα τα παραπάνω που προσπάθησα να συνδέσω:

«Where is Ηeaven in the sky?»

«This is Ηeaven right here. We’re in it now”

«And why it feels like Hell, then?»

«Because…we fucked up”

Αν πάψουμε να ερμηνεύουμε τις λέξεις με την έννοια και την σημασία που τους έχει επιβάλλει η ορθοδοξία θα ανακαλύψουμε ότι κρύβουν και ταυτοχρόνως αποκαλύπτουν την αλήθεια για πολλά μεταφυσικά ζητήματα που συζητάμε. Ο Κήπος της Εδέμ, επί παραδείγματι, θα μπορούσε να συμβολίζει μια άλλη διάσταση- ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας από την οποία προήλθαμε (εκπέσαμε) και η είσοδος ή η επιστροφή σε αυτήν μπορεί να είναι ο θάνατος του θνητού μας σαρκίου ή η αφύπνιση της ενόρασης που διαθέτουμε.

Ο άλλος πίνακας του Dali, o μοναδικός που απεικονίζει την σταύρωση πανοραμικά είναι “Ο Χριστός του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού» (1951)(*tip3,4), ο οποίος λέγεται πως είναι εμπνευσμένος από ένα σχέδιο (φυλάσσεται στην μονή της Ενσάρκωσης στην Άβιλα) του ισπανού μυστικιστή Αγίου Ιωάννη κι από το όνειρο που είδε ο ίδιος για ένα κύκλο -που φαντάστηκε πως είναι ο πυρήνας του ατόμου- μέσα σε ένα ακαθόριστο τρίγωνο. Ο πίνακας έγινε στόχος βανδαλισμού από κάποιον φανατικό τη δεκαετία του πενήντα θεωρώντας τον ανατρεπτικό και αιρετικό, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πώς η ανθρώπινη βλακεία είναι αήττητη και πως είμαστε τυφλοί απέναντι στην διαφορετική οπτική των πραγμάτων που μας προσπαθεί να μας προσφέρει η τέχνη, ψάχνοντας μάταια φως στο σκοτάδι.

*Tip 1: Ο Dali υποστήριζε πως το Corpus HyperCubus (Σταύρωση) βασίστηκε στη θεωρία του Discurso sobre la forma cubica του αρχιτέκτονα Juan de Ηerrera (16oς αιώνας)

*Tip 2:Κάτω και αριστερά στην Σταύρωση απεικονίζεται ως προσκυνήτρια με πλούσια ενδύματα η σύζυγος του Dali, η περίφημη Gala, στην θέση που παραδοσιακά βρίσκεται συνήθως η Παναγία.

ip 3: Ο Dali για να φιλοτεχνήσει την εικόνα του Ιησού χρησιμοποίησε ως μοντέλο τον αμερικάνο ηθοποιό Russ Saunders, διάσημο σωσία του Hollywood.

ip4: Οι ανθρώπινες μορφές στην παραλία προέρχονται από το έργο του Louis Le Nain Χωρικοί μπροστά στο σπίτι τους  και από ένα προσχέδιο του Diego Velazquez με το όνομα Παράδοση της Μπρέντα.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Παλαιά Διαθήκη, Έξοδος: Ελληνική Βιβλική Εταιρεία,1997
  2. ΜΕΓΑΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ, ΝΤΑΛΙ: Βιβλιοθήκη Τέχνης 2003 (Λεύκωμα)

 

The post Ο Σταυρός του Dali και η Τέταρτη Διάσταση appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/dali-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%ad%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7/feed/ 0
Παρουσίαση των Βιβλίων του Ευγένιου Γιαρένη http://mindhack.gr/%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bd%ce%b7/ http://mindhack.gr/%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bd%ce%b7/#respond Fri, 24 Feb 2017 08:17:10 +0000 http://mindhack.gr/?p=5663 Πρώτη παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων του Ευγένιου Γιαρένη: “Η Δύναμη του Μεγάλου Νου” & “Αβαντούτα Γκιτά – Το Τραγούδι της Ελεύθερης Ψυχής”, που κυκλοφορούν απ’τις εκδόσεις “Πύρινος Κόσμος”! ~ Συμμετέχουν ~ Ο ψυχίατρος Ioannis Avgoustatos, ο σκηνοθέτης Ηλίας Φραγκάκης, οι οποίοι θα μιλήσουν με τον συγγραφέα για την μη-δυαδική ινδική φιλοσοφία και τη σχέση της με […]

The post Παρουσίαση των Βιβλίων του Ευγένιου Γιαρένη appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Πρώτη παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων του Ευγένιου Γιαρένη: “Η Δύναμη του Μεγάλου Νου” & “Αβαντούτα Γκιτά – Το Τραγούδι της Ελεύθερης Ψυχής”, που κυκλοφορούν απ’τις εκδόσεις “Πύρινος Κόσμος”!

~ Συμμετέχουν ~
Ο ψυχίατρος Ioannis Avgoustatos, ο σκηνοθέτης Ηλίας Φραγκάκης, οι οποίοι θα μιλήσουν με τον συγγραφέα για την μη-δυαδική ινδική φιλοσοφία και τη σχέση της με την δυτική εσωτερική παράδοση και η ηθοποιός Annita Kagalou, η οποία θα διαβάσει αποσπάσματα των βιβλίων.

Πότε: Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, ώρα 11:30
Που: “ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” Σόλωνος & Ιπποκράτους 16, Αθήνα

~ Είσοδος Ελεύθερη ~

The post Παρουσίαση των Βιβλίων του Ευγένιου Γιαρένη appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bd%ce%b7/feed/ 0
Η Ιστορία των “Σιωπηλών” Gibbons : Οι τρομερές ιδιότητες των δίδυμων http://mindhack.gr/gibbons-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b4%cf%85%ce%bc%ce%b5%cf%82/ http://mindhack.gr/gibbons-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b4%cf%85%ce%bc%ce%b5%cf%82/#respond Wed, 22 Feb 2017 16:24:06 +0000 http://mindhack.gr/?p=5644 Οι σχέσεις των δίδυμων αδελφών έχουν αναλυθεί αρκετές φορές. Είναι πολύ στενές, μυστηριώδεις, ιδιόρρυθμες, και συχνά τους αποδίδονται μεταφυσικές ιδιότητες που τις κάνουν αγαπημένο θέμα για ταινίες και μυθιστορήματα τρόμου. Η περίπτωση των June και Jennifer Gibbons διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου μυθιστορήματος, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και στοιχειώνει με τις λεπτομέρειες […]

The post Η Ιστορία των “Σιωπηλών” Gibbons : Οι τρομερές ιδιότητες των δίδυμων appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Οι σχέσεις των δίδυμων αδελφών έχουν αναλυθεί αρκετές φορές. Είναι πολύ στενές, μυστηριώδεις, ιδιόρρυθμες, και συχνά τους αποδίδονται μεταφυσικές ιδιότητες που τις κάνουν αγαπημένο θέμα για ταινίες και μυθιστορήματα τρόμου.

Η περίπτωση των June και Jennifer Gibbons διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου μυθιστορήματος, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και στοιχειώνει με τις λεπτομέρειες της.

Οι «Σιωπηλές Δίδυμες», όπως τις χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος Marjorie Wallace στο ομώνυμο βιβλίο της, περπατούσαν πάντα συγχρονισμένα, δεν μιλούσαν και προκαλούσαν μεγάλη ανησυχία σε όσους τις συναναστρέφονταν. Αυτά τα «ζόμπι» όπως τις χαρακτήριζαν πολλοί, δεν κατάφεραν να τρομάξουν τη Wallace που τις πλησίασε το 1980 και άρχισε να γράφει τη βιογραφία τους.

Κάποια στιγμή μετά τη γέννηση τους (1963), η οικογένεια Gibbons μετακόμισε στη μικρή πόλη Haverfordwest της Ουαλίας, όπου τα προβλήματα έγιναν μεγαλύτερα. Μέχρι τότε, οι αδελφές δεν είχαν μιλήσει ποτέ σε κανέναν και μεταξύ τους επικοινωνούσαν με μια ιδιαίτερη γλώσσα που μόνο εκείνες καταλάβαιναν. Το Haverfordwest, μια ήσυχη πόλη γεμάτη από λευκούς κατοίκους δεν δέχτηκε εύκολα τις μαύρες αδελφές και οι ιδιαιτερότητες τους μαζί με το χρώμα τους δέρματος τους, έγιναν οι βασικές αιτίες εκφοβισμού τους στο σχολείο. Η άρνηση τους να μιλήσουν, οδήγησε σε μεγαλύτερο αποκλεισμό και τελικά στην πλήρη απόσυρση τους από την τοπική κοινωνία. Η μοναδική τους διέξοδος ήταν το γράψιμο και επιδίδονταν σε αυτό με μανία.

Οι γονείς τους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τις κάνουν πιο κοινωνικές, τις χώρισαν σε ηλικία 14 ετών και εκείνες αντέδρασαν ανάλογα. Άρχισαν να πέφτουν σε κατατονικές φάσεις και η ζωή τους έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Αφού η οικογένεια συμφώνησε, οι γιατροί τις ξανάφεραν σε επαφή και οι αδελφές πέρασαν κάποια χρόνια κλεισμένες στο δωμάτιο τους, παίζοντας θέατρο η μία στην άλλη και γράφοντας συνεχώς ημερολόγιο.

Μέσα από αυτή την κοριτσίστικη συνήθεια, οι δίδυμες έβρισκαν τα λόγια για να εκφράσουν το ζόφο της σχέσης τους που έμοιαζε με φυλακή, το μίσος και την απέχθεια που ένιωθαν στην πραγματικότητα η μία για την άλλη. Η June μάλιστα, έγραψε κάποτε: «Κανείς δεν υποφέρει όσο εγώ, κανείς με μια αδελφή σαν τη δική μου· Με ένα σύζυγο, ναι. Με μια σύζυγο ή ένα παιδί, ναι. Αλλά για μένα η αδελφή μου, αυτή η σκοτεινή σκιά που μου κλέβει το φως του ήλιου, είναι το μοναδικό μου μαρτύριο.»

Στα μάτια της Jennifer, η μεγαλύτερη κατά δέκα λεπτά June, φάνταζε πανίσχυρη, κι η τελευταία διαισθανόταν αυτή τη ζήλια: «Θέλει να είμαστε ίσες. Υπάρχει μια δολοφονική λάμψη στα μάτια της. Θεέ μου, τη φοβάμαι. Δεν είναι φυσιολογική… κάποιος την οδηγεί στην τρέλα. Αυτός ο κάποιος, είμαι εγώ.»

Σε ένα ανατριχιαστικό απόσπασμα από το ημερολόγιο της, η Jennifer ρίχνει ακόμα περισσότερο φως στην δύσκολη σχέση τους που σύντομα θα οδηγούσε στη σωματική κακοποίηση: «Έχουμε γίνει θανάσιμοι εχθροί. Αισθανόμαστε τις ενοχλητικές, θανατηφόρες ακτίνες που εκπέμπουν τα κορμιά μας και τρυπούν το δέρμα μας. Ρωτάω τον εαυτό μου αν μπορώ να απαλλαγώ από τη σκιά μου. Είναι πιθανό ή απίθανο; Χωρίς τη σκιά μου, θα κέρδιζα τη ζωή και την ελευθερία ή θα πέθαινα; Χωρίς τη σκιά μου, που έχει το πρόσωπο της δυστυχίας, της εξαπάτησης, του φόνου.»

Οι λογοτεχνικές απόπειρες των Gibbons είχαν πάντα ως θέμα τη βία και το χάος και τα λίγα βιβλία που έγραψαν δεν είχαν εμπορική επιτυχία. Έτσι, βρήκαν άλλο τρόπο για να τραβήξουν την προσοχή και άρχισαν να επιδίδονται σε εγκληματικές πράξεις. Ενθουσιάζονταν με τις μικροκλοπές, έπνιγαν η μία την άλλη και κατέληξαν να καίνε ολόκληρα κτήρια, αδίκημα που της έστειλε στο δικαστήριο. Η κακόβουλη συμπεριφορά τους σε συνδυασμό με τις κοινωνικές τους δυσκολίες, δεν άφησαν στο δικαστή πολλά περιθώρια και οι αδελφές μεταφέρθηκαν στην ψυχιατρική κλινική Broadmoor.

Στο ψυχιατρείο, οι διαταραχές τους αποδείχτηκαν πολύ σοβαρές και οι γιατροί πίστευαν πως οι αδελφές δεν ήταν απλώς άρρωστες αλλά και επικίνδυνες. Αποφάσιζαν να τρώνε εναλλάξ, με αποτέλεσμα η μία να ενδίδει στο φαγητό ενώ η άλλη λιμοκτονούσε. Παρόλο που ήταν κλεισμένες σε ξεχωριστά κελιά στις δύο άκρες του νοσοκομείου, οι νοσοκόμες τις έβρισκαν συχνά παγωμένες στην ίδια ακριβώς στάση! Αυτό συνεχίστηκε για 11 χρόνια, ώσπου οι αδελφές μεταφέρθηκαν στην κλινική Caswell στην Ουαλία.

Μόνο μία όμως από τις δύο θα επιβίωνε από αυτή τη μετακόμιση, γεγονός που είχε εκμυστηρευτεί η Jennifer στην Wallace στην τελευταία της επίσκεψη στο Broadmoor: «Marjorie, Marjorie, θα πρέπει να πεθάνω. Το αποφασίσαμε». Στο βιβλίο της η Wallace επιβεβαιώνει πως οι δύο αδελφές είχαν κάνει μεταξύ τους ένα μακάβριο συμβόλαιο: Η μία θα έπρεπε να πεθάνει για να καταφέρει η άλλη να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Τον Μάρτιο του 1993, σε ηλικία 31 ετών, οι αδελφές μεταφέρθηκαν στην κλινική Caswell. Μόλις έφτασαν, η Jennifer ήταν αναίσθητη. Στο νοσοκομείο αποδείχθηκε πως ήταν νεκρή, με πιθανή αιτία θανάτου την οξεία μυοκαρδίτιδα ή κάποια ξαφνική φλεγμονή της καρδιάς. Οι γιατροί σκέφτηκαν πως θα μπορούσε να έχει δηλητηριαστεί αλλά οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της June, η Jennifer ακούμπησε το κεφάλι στον ώμο της αδελφής της, πήρε μια τελευταία ανάσα και είπε: «Επιτέλους, τελειώσαμε.»

Η June ήταν πια ελεύθερη να ξεκινήσει τη φυσιολογική της ζωή, να παντρευτεί όπως ονειρευόταν, έναν σύζυγο με μαλλιά σαν του Μπομπ Μάρλευ. Αρρωστημένος, παρανοϊκός ή καπρίτσιο της φύσης, ο δεσμός δεσμό που τις ένωνε, αντικατοπτρίζεται και στο ποίημα της June που βρίσκεται χαραγμένο στην ταφόπλακα της Jennifer: We once were two/We two made one/We no more two/Through life be one/Rest in peace.

 

The post Η Ιστορία των “Σιωπηλών” Gibbons : Οι τρομερές ιδιότητες των δίδυμων appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/gibbons-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b4%cf%85%ce%bc%ce%b5%cf%82/feed/ 0
Κουνταλίνι Γιόγκα – Ο Διαλογισμός της Συνειδητότητας http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b9/ http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b9/#respond Tue, 21 Feb 2017 17:29:03 +0000 http://mindhack.gr/?p=5638 Τι είναι η Κουνταλίνι Γιόγκα; Ας ρίξουμε μία ματιά στην πιο ισχυρή πνευματική μορφή διαλογισμού  που αυξάνει την Συνειδητότητα και την πνευματικότητα του ανθρώπου. Η Γιόγκα στις ημέρες μας έχει μετατραπεί σε μόδα της σύγχρονης αστικής κουλτούρας και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερους υποστηρικτές από τις αρχές του 21ου Αιώνα.Βέβαια η σημερινή έννοια της Γιόγκα αφορά […]

The post Κουνταλίνι Γιόγκα – Ο Διαλογισμός της Συνειδητότητας appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Τι είναι η Κουνταλίνι Γιόγκα; Ας ρίξουμε μία ματιά στην πιο ισχυρή πνευματική μορφή διαλογισμού  που αυξάνει την Συνειδητότητα και την πνευματικότητα του ανθρώπου.

Η Γιόγκα στις ημέρες μας έχει μετατραπεί σε μόδα της σύγχρονης αστικής κουλτούρας και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερους υποστηρικτές από τις αρχές του 21ου Αιώνα.Βέβαια η σημερινή έννοια της Γιόγκα αφορά κυρίως  την εξάσκηση του σώματος, όμως από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε μία πνευματική διαδικασία. Κανένας δεν γνωρίζει πόσους αιώνες έχει εμφανιστεί η Γιόγκα, όμως οι Αρχαιολόγοι  έχουν βρει αποδείξεις της ύπαρξης των τεχνικών διαλογισμού από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας.

Κουνταλίνι Γιόγκα – Ο Διαλογισμός της Συνειδητότητας

Οι τεχνικές Γιόγκα έχουν πάρα πολλές παραλλαγές στην Φιλοσοφία και το στυλ. Μερικές τεχνικές αφοσιώνονται αποκλειστικά στην σωματική εξάσκηση, ενώ άλλες δίνουν έμφαση στον Διαλογισμό. Η Κουνταλίνι περιέχει και τα δύο, αλλά εστιάζει περισσότερο στην Συνειδητότητα που ενεργοποιεί τα ενεργειακά κέντρα του Αστρικού μας σώματος. Ο Κύριος σκοπός της Κουνταλίνι είναι η αφύπνιση όλων των δυνατοτήτων  της ανθρώπινης Συνειδητότητας: Την αναγνώριση του εσωτερικού μας εαυτού, της εξάσκησής του και της εξάπλωσης της συνειδητότητας σε ανώτερες πνευματικές διαστάσεις.

Η Κουνταλίνι έχει μία τεράστια ιστορία πίσω της. Αντίθετα από αρκετές αρχαίες διδαχές και φιλοσοφίες, η Κουνταλίνι δεν περιορίζεται σε δόγματα και κανόνες. Η Αληθινή φύση της Κουνταλίνι επιτρέπει την ελεύθερη σχεδόν πνευματική εξάσκηση έτσι ώστε το άτομο να ανακαλύψει την προσωπική εσωτερική δύναμη μέσα από την πρακτική της. Το αντικείμενό της είναι απρόσωπο και μακρυά από εγωκεντρισμούς και λειτουργεί ως εργαλείο που ο ερευνητής θα χρησιμοποιήσει στο δύσκολο ταξίδι της εσωτερικής ανακάλυψης του πραγματικού μαγικού εαυτού.

Η λέξη Κουνταλίνι είναι Αρχαία Σανσκριτική λέξη και στην κυριολεξία σημαίνει «κουλουριασμένο φίδι». Στην πρώιμη Ανατολική παράδοση (Πριν τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό) υπήρχε η πεποίθηση πως κάθε άνθρωπος διαθέτει μία θεική μαγική ενέργεια που πηγάζει από την βάση της Σπονδυλικής στήλης. Αυτή η ενέργεια θεωρήθηκε η ιερή ενέργεια της Δημιουργίας, και γεννιόμαστε μαζί της όμως πρέπει να μοχθήσουμε ώστε να «ξεκουλουριάσουμε το φίδι», που θα μας επιτρέψει την άμεση επικοινωνία με ανώτερες διαστάσεις και καταστάσεις συνειδητότητας. Η Κουνταλίνι είναι η πρακτική της αφύπνισης του Ανώτερου εαυτού μας.

Η Σημερινή έννοια της Γιόγκα είναι περιοριστική και τις περισσότερες φορές περιγράφει ένα συγκεκριμένο τύπο άσκησης.Όμως για όσους εξασκούν πρακτικές διαλογισμού όπως η Κουνταλίνι, ο σκοπός δεν ήταν να εξασκήσουν το σώμα τους και να είναι σε φόρμα, αλλά η άμεση σύνδεση με το θεικό πνεύμα που βρίσκεται μέσα μας.

Οι καταβολές της Κουνταλίνι είναι άγνωστες, όμως η αρχαιότερη αναφορά σε αυτό το είδος Διαλογισμού βρίσκεται στις Ουπανισάδες (1.000 Π.Χ – 500 Π.Χ). Οι ιστορικές καταγραφές αναγράφουν πως η Κουνταλίνι ήταν η επιστήμη της Ενέργειας και μία Πνευματική Φιλοσοφία προτού αναπτυχθεί η φυσική πρακτική εξάσκηση. Η λέξη Ουπανισάδες στην κυριολεξία μεταφράζεται ως « καθόμαστε και ακούμε τις διδαχές του Διδάσκαλου», και οι πρώτες ομάδες που εξάσκησαν την Κουνταλίνι έκαναν ακριβώς αυτό. Οι  Δάσκαλοι κάθονταν κάτω με τους μαθητές και περιέγραφαν τα πνευματικά οράματά τους. Αυτό ήταν μία δημοφιλής πρακτική στην Βεδική κοινότητα και αντιγράφηκε από πάρα πολλές παραδόσεις στην συνέχεια της ανάπτυξης των Πολιτισμών μέσα στους Αιώνες.

Με τον καιρό η σωματική άσκηση της Κουνταλίνι εξελίχθηκε ως φυσική έκφραση των οραμάτων αυτών. Βέβαια η Κουνταλίνι ποτέ δεν διδασκόταν στα φανερά αφού θεωρήθηκε και θεωρείται ακόμη και σήμερα μία εκλεπτυσμένη γνώση, και οι μαθητές έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια μυήσεων προτού προετοιμαστούν για να μάθουν τις τεχνικές από τους Διδάσκαλους της Κουνταλίνι. Έτσι για εκατοντάδες χρόνια η τέχνη της Κουνταλίνι παρέμενε κρυφή και περνούσε από Διδάσκαλο σε Διδάσκαλο που θεωρήθηκε ικανός να την αποκτήσει. Ώσπου  αποκαλύθηκε από τον Γιόγκι Bhajan που ταξίδεψε από την Ινδία στο Τορόντο του Καναδά το 1968.

Η Φιλοσοφία του Διαλογισμού της Συνειδητότητας

Για να κατανοήσουμε την Φιλοσοφία πίσω από την Κουνταλίνι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις πρώτες ιστορικές καταγραφές, τις Ουπανισάδες, που γράφτηκαν από διάφορους άγνωστους Συγγραφείς σε 500 χρόνια και αποτελούνται από συλλογή πνευματικών διδαχών.

Ως Τεχνική αφύπνισης , ο φιλοσοφικός σκοπός ύπαρξης της είναι η αφύπνιση του Ανώτερου εαυτού. Με την χρήση των τεχνικών τ ο ερευνητής μπορεί να «αποσυνδεθεί» από τον εγωκεντρικό εαυτό και να συνδεθεί απευθείας με την Συμπαντική ενέργεια που του επιτρέπει να ενδυναμώσει το πνευματικό ταξίδι του. Όμως πως μπορει να γίνει μία σύνδεση του ανθρώπου με την θεική ενέργεια, άρα με τον ίδιο τον Θεό σύμφωνα με τους Ινδουιστές;

Στην Παράδοση της Κουνταλίνι ο Θεός δεν είναι μία προσωποποιημένη έννοια. Η Θεική ουσία  είναι η ανώτερη Συμπαντική Ενέργεια που υπάρχει εν υπνώσει και μέσα σε κάθε ανθρώπινο Ον. Ο Θεός είναι η δημιουργική Συνειδητότητα, η ενέργεια από την οποία ρέουν τα πάντα, μαζί και εμείς. Μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή την ενέργεια ακριβώς γιατί είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.Είμαστε κομμάτια αυτής της Συμπαντικής Συλλογικής Συνειδητότητας που μέσα από τις τεχνικές Κουνταλίνι ανακαλύπτουμε.. Μέσα από την Ενέργεια αυτή, το μαγικό ταξίδι προς την ανακάλυψη του Θεικού μας εαυτού ανοίγεται διάπλατα, επιτρέποντας στον άνθρωπο να δει την πραγματική φύση του, τις αληθινά μαγικές δυνάμεις του.

The post Κουνταλίνι Γιόγκα – Ο Διαλογισμός της Συνειδητότητας appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b9/feed/ 0
Εύελδωρ : ταξίδι στους ήχους της αρχαίας Ελλάδος http://mindhack.gr/%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%bb%ce%b4%cf%89%cf%81-2/ http://mindhack.gr/%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%bb%ce%b4%cf%89%cf%81-2/#respond Tue, 21 Feb 2017 11:21:59 +0000 http://mindhack.gr/?p=5635 Για δεύτερη φορά, το Σάββατο 11 Μαρτίου, οι Εύελδωρ θα βρεθούν κοντά μας, στο ζεστό χώρο της Παιώνιας, σε μια ακόμη εμφάνιση, όπου θα έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε τραγούδια του συγκροτήματος, εκφρασμένα από τα πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων του κατασκευαστή Νικόλαου Μπρα.  ~ Σας περιμένουμε για ένα ακόμα ταξίδι στους ήχους της […]

The post Εύελδωρ : ταξίδι στους ήχους της αρχαίας Ελλάδος appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Για δεύτερη φορά, το Σάββατο 11 Μαρτίου, οι Εύελδωρ θα βρεθούν κοντά μας, στο ζεστό χώρο της Παιώνιας, σε μια ακόμη εμφάνιση, όπου θα έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε τραγούδια του συγκροτήματος, εκφρασμένα από τα πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων του κατασκευαστή Νικόλαου Μπρα. 

~ Σας περιμένουμε για ένα ακόμα ταξίδι στους ήχους της αρχαίας Ελλάδος ~

Ένα δείγμα από τη μουσική του συγκροτήματος :

https://www.youtube.com/channel/UCdyQ-6seHI1LHKuADBbEGGA/videos

Πότε : Σάββατο 11 Μαρτίου στις 20:30 – 22:00 (προσέλευση στις 20:00μμ)
Που : Βρυσακίου 13, Μοναστηράκι
Συνεισφορά: 10€
Στη παραπάνω τιμή προσφέρουμε ένα τσάι
Στο χώρο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Για κρατήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο στο 6946378022, ή στο events@peonia.gr, καθώς ο χώρος μπορεί να υποστηρίξει συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων.

The post Εύελδωρ : ταξίδι στους ήχους της αρχαίας Ελλάδος appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%bb%ce%b4%cf%89%cf%81-2/feed/ 0
Ανακάλυψη “πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα” ανακοινωνει η NASA http://mindhack.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7/ http://mindhack.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7/#respond Tue, 21 Feb 2017 07:03:38 +0000 http://mindhack.gr/?p=5632 Οι εξωπλανήτες είναι η μεγαλύτερη ελπίδα αυτή τη στιγμή για την εύρεση ζωής, μακριά από τον πλανήτη μας. Η NASA θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της μια μεγάλη συνέντευξη τύπου για μια «ανακάλυψη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα», όπως χαρακτηριστικά είπαν!  Η εκδήλωση θα αποκαλύψει σημαντικές πληροφοίες σχετικά με εξωπλανήτες, ή πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά εκτός του ήλιου! Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία πέρα από αυτή […]

The post Ανακάλυψη “πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα” ανακοινωνει η NASA appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Οι εξωπλανήτες είναι η μεγαλύτερη ελπίδα αυτή τη στιγμή για την εύρεση ζωής, μακριά από τον πλανήτη μας. Η NASA θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της μια μεγάλη συνέντευξη τύπου για μια «ανακάλυψη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα», όπως χαρακτηριστικά είπαν! 

Η εκδήλωση θα αποκαλύψει σημαντικές πληροφοίες σχετικά με εξωπλανήτες, ή πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά εκτός του ήλιου! Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία πέρα από αυτή την ανακοίνωση, δεν έκανε καμία περαιτέρω αναφορά σχετικά με τις λεπτομέρειες του τι θα αποκαλυφθεί.

Οι εξωπλανήτες είναι η κύρια ελπίδα για ζωή κάπου αλλού στο σύμπαν! Οι Εξωπλανήτες είναι ουράνια σώματα με παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη Γη. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανόν αρκετοί από αυτούς να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής.  Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στις 13:00 ώρα Αμερικής, περίπου 9 το βράδυ δική μας.  Μάλιστα, θα μεταδοθεί ζωντανά και από την ιστοσελίδα της NASA! Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου θα είναι οι αστρονόμοι και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η NASA δήλωσε ότι όποιος θέλει μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις χρησιμοποιώντας το hashtag #AskNasa κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Πηγή

The post Ανακάλυψη “πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα” ανακοινωνει η NASA appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7/feed/ 0
Διαγωνισμός Ψηφιακής Τέχνης ΦantasticArt 2017 http://mindhack.gr/%cf%86antasticart-2017/ http://mindhack.gr/%cf%86antasticart-2017/#respond Tue, 21 Feb 2017 06:56:52 +0000 http://mindhack.gr/?p=5629 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φανταστικού – ΦantastiCon διοργανώνει στα πλαίσια του ΦantastiCon 2017, ένα διαγωνισμό εικονογράφησης με τίτλο ΦantasticArt. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της Ζωγραφικής ως μιας από τις κυρίαρχες τέχνες στην κουλτούρα του Φανταστικού και στη χώρα μας, την προβολή των πολλών και ταλαντούχων καλλιτεχνών μας και την ψυχαγωγία του κοινού που αγαπά […]

The post Διαγωνισμός Ψηφιακής Τέχνης ΦantasticArt 2017 appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φανταστικού – ΦantastiCon διοργανώνει στα πλαίσια του ΦantastiCon 2017, ένα διαγωνισμό εικονογράφησης με τίτλο ΦantasticArt.

Σκοπός του είναι η ανάδειξη της Ζωγραφικής ως μιας από τις κυρίαρχες τέχνες στην κουλτούρα του Φανταστικού και στη χώρα μας, την προβολή των πολλών και ταλαντούχων καλλιτεχνών μας και την ψυχαγωγία του κοινού που αγαπά την ζωγραφική και την φανταστική κουλτούρα.

Θέμα του διαγωνισμού: “Πύλες”.
Οι Πύλες στον κόσμο του Φανταστικού σε όλες του τις πτυχές – στην ηρωική φαντασία, την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο. Ποιο είναι το όραμά σας για τις Πύλες; Πώς μπορείτε να τις φανταστείτε; Αφήστε το μυαλό σας ελεύθερο, τη δημιουργική φλόγα να σας συνεπάρει και ετοιμάστε το έργο σας.

Συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας fantasticon2017.fantasticon.gr/ekdiloseis2017 προκειμένου να λάβετε μέρος.
Η έναρξη υποβολής αιτήσεων ξεκινά την Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017 και ώρα 0:01.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 23:59.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ

Όροι συμμετοχής :

1. Όλα τα έργα θα συμπεριληφθούν σε έκθεση κατά την διάρκεια του ΦantastiCon 2017.
2. Οι επισκέπτες του ΦantastiCon 2017 θα ψηφίζουν για τα έργα που θα εκτεθούν.
3. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και η συμμετοχή δωρεάν.
4. Ο διαγωνισμός είναι ατομικός και δεν επιτρέπονται οι ομαδικές εικονογραφήσεις.
5. Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας.
6. Επιτρέπονται όλα τα είδη τεχνοτροπίας, αυστηρά σε ψηφιακή μορφή.
7. Το αντικείμενο του έργου πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στην κουλτούρα του φανταστικού.
7. Η παράδοση του έργου θα πρέπει να είναι σε διαστάσεις Α3.
8. H παράδοση του έργου θα πρέπει να γίνει σε ηλεκτρονική μορφή.
9. Θα αναδειχτούν τρεις νικητές μέσω ψηφοφορίας του κοινού και θα βραβευθούν.
10.Τα έργα θα εκτυπωθούν σε λευκές κόλλες Α3 με έγχρωμη μορφή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Φανταστικού – ΦantastiCon. Οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να επιμεληθούν οι ίδιοι της εκτύπωσης του έργου τους και να το προσκομήσουν στον χώρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2017 από τις 13:00 εώς τις 21:30.
11. Από την ψηφοφορία και την αποστολή αιτήσεων αποκλείονται, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Φανταστικού – ΦantastiCon οι υπάλληλοι της Ελληνοαμερικανικής Έvωσης και οι υπάλληλοι του Hellenic American College.

Σελίδα Εκδήλωσης στο Facebook

The post Διαγωνισμός Ψηφιακής Τέχνης ΦantasticArt 2017 appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%cf%86antasticart-2017/feed/ 0
Λογοτεχνικός διαγωνισμός Διηγήματος ΦantastiWords 2017 http://mindhack.gr/%cf%86antastiwords-2017/ http://mindhack.gr/%cf%86antastiwords-2017/#respond Mon, 20 Feb 2017 11:20:59 +0000 http://mindhack.gr/?p=5626 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων του Φανταστικού – ΦantastiCon, με την φιλοξενία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (HAU) και του Hellenic American College, σας καλεί να ακονίσετε τη φαντασία σας, στολίζοντάς την με λέξεις, λαμβάνοντας μέρος στο λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος ΦantastiWords. Γράψτε ένα διήγημα που ανήκει ξεκάθαρα στη λογοτεχνία του φανταστικού, με θέμα «Πύλες», έως 4000 λέξεις και […]

The post Λογοτεχνικός διαγωνισμός Διηγήματος ΦantastiWords 2017 appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων του Φανταστικού – ΦantastiCon, με την φιλοξενία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (HAU) και του Hellenic American College, σας καλεί να ακονίσετε τη φαντασία σας, στολίζοντάς την με λέξεις, λαμβάνοντας μέρος στο λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος ΦantastiWords.

Γράψτε ένα διήγημα που ανήκει ξεκάθαρα στη λογοτεχνία του φανταστικού, με θέμα «Πύλες», έως 4000 λέξεις και στείλτε το μέσω της φόρμας συμμετοχής που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας fantasticon.gr/ekdiloseis2017/ από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2017.

Θα βραβευτεί η καλύτερη ιστορία σε κάθε μία από τις τρεις μεγάλες κατηγορίες της φανταστικής λογοτεχνίας, το fantasy, την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο. Οι νικητές θα ανακοινωθούν το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου στα πλαίσια του ΦantastiCon 2017.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων: 31 Μαΐου 2017.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν ανά κατηγορία οι:

Fantasy
-Σουζάνα Χατζηνικολάου, συγγραφέας.
-Μάγδα Κορδορούμπα , νικήτρια της κατηγορίας στον διαγωνισμό ΦantastiWords 2016.
-Νικολέττα Κατσιούλη, book blogger – μέλος της λογοτεχνικής ομάδας του ΦantastiCon.

Επιστημονική Φαντασία
– Δημήτρης Βανέλλης, συγγραφέας – μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.
-Γρηγόρης Φεϊζατίδης, νικητής της κατηγορίας στον διαγωνισμό ΦantastiWords 2016.
-Γιώργος Βορέας Μελάς, συγγραφέας – μέλος της λογοτεχνικής ομάδας του ΦantastiCon.

Τρόμου
-Νίκος Ρούσσος, μεταφραστής – μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.
-Γιώργος Λαγκώνας νικητής της κατηγορίας στον διαγωνισμό ΦantastiWords 2016.
-Άρτεμις Βελούδου, συγγραφέας – μέλος της λογοτεχνικής ομάδας του ΦantastiCon.

Όροι συμμετοχής:

1. Τα κείμενα πρέπει να είναι γραμμένα στα ελληνικά, να ανήκουν στη λογοτεχνία του φανταστικού, να είναι αυτοτελή και το θέμα τους να είναι «Πύλες». Ο τίτλος δεν είναι απαραίτητο να περιέχει τη λέξη «Πύλες».
2. Από το διαγωνισμό δεν αποκλείονται κείμενα που περιέχουν έντονη γλώσσα, περιγραφικό σεξ ή υπερβολική βία, όταν η χρήση τους εξυπηρετεί την πλοκή ή το ύφος του κειμένου.
3. Το μέγεθος των κειμένων πρέπει να είναι αυστηρά μικρότερο των 4000 λέξεων.
4. Τα κείμενα θα πρέπει να κατατεθούν σε ηλεκτρονική μορφή, σε αρχεία τύπου .doc, .docx, .rtf ή .pdf, με γραμματοσειρά Times New Roman, μεγέθους 12 στιγμών και με παράγραφο με εσοχή πρώτης γραμμής και διάστιχο 1,5. Το αρχείο πρέπει να περιέχει μόνο τον τίτλο του κειμένου και το ίδιο το κείμενο και τίποτε άλλο. Τα αρχεία τύπου .pdf δεν θα πρέπει να είναι κλειδωμένα.
5. Η αποστολή των κειμένων θα γίνει από τις 00:01 της Τετάρτης, 01 Μαρτίου έως τις 23:59 της Τετάρτης 31 Μαΐου 2017. Κείμενα εκτός αυτού του χρονικού πλαισίου θα απορρίπτονται.
Η διαδικασία υποβολής έχει ως εξής:
α) συμπληρώνετε τη φόρμα που ακολουθεί.
β) λαμβάνουμε τα στοιχεία σας και σας στέλνουμε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που μας δώσατε.
γ) Απαντάτε στο μήνυμα αυτό, επισυνάπτοντας το αρχείο με το κείμενό σας.
6. Στο σώμα της φόρμας και μόνο σε αυτό πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα το πραγματικό όνομα και επώνυμο του συγγραφέα, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και μια ηλεκτρονική διεύθυνση.
7. Στο σώμα της φόρμας θα πρέπει επίσης να αναγράφεται το είδος του διηγήματος, όπως το κατατάσσει ο ίδιος ο συγγραφέας του. Οι τρεις επιλογές είναι: fantasy, επιστημονική φαντασία και τρόμος, όπως αυτές ορίζονται από την wikipedia στο λήμμα https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_genres και στις κατηγορίες fantasy, science fiction και horror.
8. Τα κείμενα δεν πρέπει να έχουν υποβληθεί ή βραβευτεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό ή σε λογοτεχνικά εργαστήρια, να έχουν εκδοθεί ή δημοσιευθεί σε βιβλίο ή άλλο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό. Κάθε διαγωνιζόμενος συμμετέχει με ένα μόνο κείμενο. Κείμενα που προκύπτουν από συνεργασία δύο ή περισσοτέρων ατόμων δε θα γίνονται δεκτά.
9. Στο πλαίσιο των σκοπών του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων είναι και η προώθηση νέων συγγραφέων και η παρουσίαση των δημιουργιών τους στο κοινό, ο Σύλλογος δύναται να εκδώσει ανθολογία με τα διαγωνιζόμενα διηγήματα και/ή διηγήματα που συμμετείχαν ή διακρίθηκαν σε άλλους διαγωνισμούς που διοργάνωσε ή θα διοργανώσει στο μέλλον ο Σύλλογος. Δεδομένου του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Συλλόγου και της χρήσης των εσόδων του αποκλειστικά για την ευόδωση των σκοπών του, ρητά δηλώνεται ότι ο κάθε διαγωνιζόμενος συγγραφέας παραχωρεί στο Σύλλογο, με μόνη την υποβολή της δημιουργίας του στον διαγωνισμό, τα παρακάτω δικαιώματα: 1) μη αποκλειστικό δικαίωμα ενσωμάτωσης του διηγήματος, ολοκλήρου ή τμημάτων του, σε άλλο έργο (ενδεικτικά ανθολογία) η οποία θα διατίθεται με τη μορφή βιβλίου, βιβλίου τσέπης, περιοδικού, ή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) κάθε είδους, 2) μη αποκλειστικό δικαίωμα αναπαραγωγής, μετάδοσης ή με οποιονδήποτε τρόπο χρήσης ή εκμετάλλευσης του διηγήματος για διαφημιστικούς, εμπορικούς ή άλλους σκοπούς που αποβλέπουν στην προβολή του ίδιου του κειμένου.
Ο συγγραφέας συμφωνεί ανεπιφύλακτα ότι η χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα παραχώρηση των παραπάνω δικαιωμάτων στο Σύλλογο είναι απολύτως δίκαιη και εύλογη, διότι τα τυχόν καθαρά έσοδα του Έργου θα αναλωθούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου. Η μη αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων ωστόσο επιτρέπει στον κάθε συγγραφέα να εκμεταλλεύεται τη δημιουργία του παράλληλα με το Σύλλογο, με κάθε δυνατό τρόπο (ενδεικτικά, με έκδοση σε άλλο βιβλίο για κερδοσκοπικούς σκοπούς).
Η παραχώρηση των δικαιωμάτων γίνεται για πέντε χρόνια. Αν στο διάστημα αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί το διήγημα σε κάποια έκδοση του Συλλόγου, ο Σύλλογος δεν δύναται πλέον να ασκήσει τα δικαιώματα άνευ ρητής αδείας του συγγραφέα.
10. Συμμετοχή στον διαγωνισμό επιτρέπεται σε ανηλίκους μόνο με την επισύναψη της έγγραφης συγκατάθεσης των κηδεμόνων τους. Σε διαφορετική περίπτωση η συμμετοχή τους δε θεωρείται έγκυρη.
11. Από το διαγωνισμό αποκλείονται τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων του Φανταστικού – ΦantastiCon, οι υπάλληλοι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (HAU) και οι υπάλληλοι του Hellenic American College.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τα έργα που δε θα τηρούν τους παραπάνω όρους δε θα κριθούν.

The post Λογοτεχνικός διαγωνισμός Διηγήματος ΦantastiWords 2017 appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%cf%86antastiwords-2017/feed/ 0
Dark Stories στα Reflections του Death Disco http://mindhack.gr/dark-stories-reflections/ http://mindhack.gr/dark-stories-reflections/#respond Mon, 20 Feb 2017 08:10:44 +0000 http://mindhack.gr/?p=5620 Dark Stories Now: Τα Reflections δίνουν τη σκυτάλη στους εγχώριους δημιουργούς που ξεδιπλώνουν τις δικές τους σκοτεινές ιστορίες στη σκηνή του Death Disco!!! -Ο βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας Το κόμικ με τίτλο “Ο βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας” αποτελεί την μεταφορά του ομώνυμου ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη σε σενάριο-σκηνοθεσία της Βέρας Καρτάλου και σχέδιο του Νίκου Παπαμιχαήλ. Ο […]

The post Dark Stories στα Reflections του Death Disco appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Dark Stories Now: Τα Reflections δίνουν τη σκυτάλη στους εγχώριους δημιουργούς που ξεδιπλώνουν τις δικές τους σκοτεινές ιστορίες στη σκηνή του Death Disco!!!

-Ο βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας

Το κόμικ με τίτλο “Ο βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας” αποτελεί την μεταφορά του ομώνυμου ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη σε σενάριο-σκηνοθεσία της Βέρας Καρτάλου και σχέδιο του Νίκου Παπαμιχαήλ.

Ο Θανάσης Βάγιας είναι μία αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα, δεξί χέρι του Αλή Πασά, που κατηγορήθηκε ως προδότης του ελληνισμού, ύστερα από την εμπλοκή του στην σφαγή 800 ανθρώπων στο χωριό Γαρδίκι της Ηπείρου. Μετά την επανάσταση φυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, όμως στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και ανέλαβε επιστάτης στα κτήματα του Καποδίστρια. Το 1834 τον βρήκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου πέθανε και ετάφη.

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης μαθαίνοντας τα νέα του θανάτου του και την τραγική μοίρα της χήρας του, εμπνέεται το εν λόγω ποίημα αποδίδοντας δικαιοσύνη, έστω και μετά θάνατον, στους Γαρδικιώτες. Ένα διαμάντι της ελληνικής λογοτεχνίας και χαρακτηριστικό παράδειγμα της επτανησιακής σχολής, “Ο βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας” μας προσφέρει μία σειρά από διδάγματα για την εκδίκηση και τις τύψεις που βαραίνουν την ψυχή των ανθρώπων.

Με σεβασμό προς τον Έλληνα εθνικό ποιητή μεταφέραμε για πρώτη σε φορά σε κόμικ αυτό το σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και επιβλητικό ποίημα, που ακροβατεί περίτεχνα μεταξύ ζωής και θανάτου, τιμωρίας και συγχώρεσης.

http://chsideris.wixsite.com/verakartalou/copy-of-aiwnia-katadiki

-Death Pop

Τι είναι το Gothic? Τριαντάφυλλα και νεκροκεφαλές, μελαγχολικές μελωδίες, καθεδρικοί ναοί ή λογοτεχνία με βρικόλακες? Στην έρευνα με τίτλο “Gothic is Gothic”, η καλλιτέχνης Ντορίνα Καππάτου, εξερευνά την ιστορία του Gothic με σκοπό να καταλήξει στην ουσία του και να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο αυτό εμφανίζεται στην τέχνη.
Μέρος της παρουσίασης θα είναι και το art book “Death Pop” για το οποίο συνεργάστηκε με λοιπούς καλλιτέχνες και μη από διάφορους τομείς.

Βιογραφικό: http://cargocollective.com/velvetvortex/The-Artist

-Γεννημένος στο σκοτάδι

..οι πληγές που μας προκαλεί η παραμονή μας στον κόσμο..

Ένα μικρό γραφικ νοβελ ( δύο εικονογραφημενα κείμενα) που πραγματευεται τη μοναξιά και το ματαιο ουσιαστικά. Πως πορευομαστε μόνοι εδώ που είμαστε και δεν έχουμε κανέναν στο πλευρό μας και νιώθουμε πως δεν υπάρχει διέξοδος, παρά μόνο σκοτάδι.Κατά βάση η ίδια η ζωή μεταφράζεται ως σκοτάδι.

-The cradle of Ikarus

Το Ικάριο λίκνο (The cradle of Ikarus) θα μπορούσε να είναι απλώς ένας εφιάλτης.Ο εφιάλτης ενός ανθρώπου που εγκλωβισμένος στην ενήλικη ζωή του σκοτώνει το παιδί που κρύβει μέσα του. Μήπως τελικά ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος είναι το ίδιο πρόσωπο; Ο ενας το καθρέφτισμα του άλλου.Θα μπορούσε ακόμα να είναι η τραγική ιστορία ενός πατέρα που χάνει το παιδί του.Ενα παιδί που προσπαθεί να φτάσει ψηλά και να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.Το ‘’The Cradle of Ikarus’’ είναι μια ονειρική ταινία που αφήνει τον θεατή να αποφασίσει το βαθύτερο νόημα της.

Σελίδα εκδήλωσης στο Facebook

DEATHDISCO
Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου 24, Ψυρρή
ΗΣΑΠ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΗΣΕΙΟ / ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
ΜΕΤΡΟ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
ΠΕΜΠΤΗ 23/2/17
ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 19:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!

The post Dark Stories στα Reflections του Death Disco appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/dark-stories-reflections/feed/ 0