Mindhack.gr http://mindhack.gr Η Σελίδα της Εναλλακτικής Αναζήτησης Fri, 23 Jun 2017 14:53:51 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Lux Aeterna : Η Γιόγκα και ο ρόλος της στην Πνευματική αφύπνιση http://mindhack.gr/%ce%b3%ce%b9%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7/ http://mindhack.gr/%ce%b3%ce%b9%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7/#respond Fri, 23 Jun 2017 14:51:31 +0000 http://mindhack.gr/?p=6627 Η γιόγκα αποτελεί μια σπουδαία ολιστική επιστήμη που δρα ψυχοσωματικά κι ευτυχώς οι προηγούμενες σπουδές μου, μού επιτρέπουν να έχω γνώμη πολύ εξειδικευμένη χωρίς να παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό που με διακατέχει γι’ αυτήν ως μαθήτρια αλλά και ως δασκάλα. Να αναφέρω πως μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε σε καμία μετάφραση να αλλάξει ούτε μια […]

The post Lux Aeterna : Η Γιόγκα και ο ρόλος της στην Πνευματική αφύπνιση appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Η γιόγκα αποτελεί μια σπουδαία ολιστική επιστήμη που δρα ψυχοσωματικά κι ευτυχώς οι προηγούμενες σπουδές μου, μού επιτρέπουν να έχω γνώμη πολύ εξειδικευμένη χωρίς να παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό που με διακατέχει γι’ αυτήν ως μαθήτρια αλλά και ως δασκάλα. Να αναφέρω πως μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε σε καμία μετάφραση να αλλάξει ούτε μια λέξη από τις sutra του Patanjali. Επιστημονικά, λοιπόν…

Lux Aeterna: Remembering who we are and where we came from

Ζούμε αφηρημένα. Βασισμένοι στον προγραμματισμό μας. Γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή περίπου 40 ημέρες και χωρίς νερό περίπου επτά ημέρες. Όμως πόσο συχνά αναλογιζόμαστε πόση ώρα μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς αέρα; Κάποια λεπτά. Μόνο. Η πρακτική της γιόγκα (στα βεδικά κείμενα είναι αρσενικού γένους, δηλαδή ο γιόγκα) είναι βασισμένη στην αναπνοή. Η ζωή μας η ίδια είναι μετρημένη σε αναπνοές κι αν θέλει κανείς να αποκομίσει τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα πρακτικής θα πρέπει να μάθει να ελέγχει την αναπνοή του. Ο αληθινός γιόγκι είναι εκείνος που έχει κατορθώσει να ενώσει το σώμα με το πνεύμα του και την θέληση του ώστε να είναι σε θέση να αρχίσει και να τελειώσει την πρακτική του με τον ίδιο ρυθμό αναπνοής χωρίς αυξομειώσεις. Ας προσπαθήσω, λοιπόν, να φέρω εις πέρας το άρθρο με τον ίδιο ρυθμό γραφής πάνω στον ρυθμό της αναπνοής μου.

Την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017, γιορτάσαμε το θερινό Ηλιοστάσιο αφήνοντας πίσω μας την μοναξιά και το σκοτάδι του χειμώνα για να αγκαλιάσουμε το Φως, να το αφήσουμε να πλημμυρίσει την καρδιά μας, να μας ζεστάνει και την ίδια στιγμή να μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε την πρόθεση μας οραματιζόμενοι το επερχόμενο χειμερινό Ηλιοστάσιο. Το βόρειο ημισφαίριο της Γης είναι τόσο κοντά στον Ήλιο μας για να μας θυμίσει πως είμαστε πλάσματα γεννημένα από το Φως και πως αυτό είναι που μας συνδέει ως κατοίκους και γείτονες του ίδιου πλανήτη, ανεξαρτήτως της πίστης μας ή του πολιτισμού μας. Ο κοινός στόχος όλων μας θα έπρεπε να είναι η Φώτιση κι όταν λέω Φώτιση εννοώ η Γνώση. Θέλω να αναφέρω παραδειγματικά πως το πατροπαράδοτο έθιμο του Αη Γιαννιού του Λαμπαδιάρη όπου οι νέες και οι νέοι πηδούν πάνω από τεράστιες φωτιές σε μια ιεροτελεστία γονιμότητας συμβολίζει αυτό ακριβώς που συμβολίζει και ο Χαιρετισμός στον Ήλιο, δηλαδή το πέρασμα που κάνει ο πλανήτης από το κατώφλι του φλεγόμενου γίγαντα που μας δίνει ζωή καθώς μπαίνει στο μονοπάτι του Φωτός που έρχεται να λούσει και να θεραπεύσει τα πάντα.

Surya Namaskara (Sun Salutation A)

Ο Χαιρετισμός στον Ήλιο είναι μια κυκλική πρακτική από asana που εκφράζουν την αλλαγή των εποχών αλλά και τη μεταφορά του ανθρώπου από τη μία στην άλλη. Η αναπνοή είναι ο οδηγός μας σε αυτή τη μετάβαση. Με την εκπνοή διώχνουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει, ότι γίνεται εμπόδιο στην εξέλιξη μας και με την εισπνοή επιτρέπουμε στο καινούριο να εισβάλλει ενώ το υποδεχόμαστε με χαρά. Η ανάσα προηγείται της asana. Μπαίνουμε με το σώμα μέσα στην αναπνοή που μας περιμένει, επιμηκύνοντας έτσι την διάρκεια της στιγμής, και βγαίνουμε έπειτα αργά και με επίγνωση δημιουργώντας με την επανάληψη μια ροή που μοιάζει με χορό μέσα στον χρόνο και τον χώρο, δημιουργώντας ως περίβλημα μια λαμπερή κάψουλα ενέργειας. Αφήνεσαι να χορέψεις αέρινα στον ρυθμό της αναπνοής σου σταματώντας το χρόνο στο παρόν για να το βιώσεις με συνείδηση και ισορροπία.

Ο χορός όμως συνοδεύεται πάντα από μουσική οπότε πρέπει συνειρμικά να αναφέρω πως στο ένα από τα δύο ινδικά έπη, το Mahabharata, συμπεριλαμβάνεται το Βhagavat gita (κεφάλαια 25 42 του έκτου βιβλίου) που σημαίνει «Το τραγούδι του Λατρευτού» και πως περιγράφει έναν πόλεμο και όχι μια απευθείας ειρηνική κατάσταση όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν. Το mantra ΟΜ (Aum) που ψέλνουμε στην αρχή και το τέλος κάθε πρακτικής ώστε να συντονιστούμε με την ενέργεια που μας περιβάλλει είναι ο ήχος που ακούει ένας γιόγκι πριν μπει σε κατάσταση πλήρους συνειδητότητας αλλά κι η «άηχη» μελωδία της αρμονίας που δημιουργεί το Σύμπαν κατά την κίνηση του, κατά την κίνηση των αστέρων και των πλανητών.

Ο Χαιρετισμός στον Ήλιο επαναλαμβάνεται 108 φορές (ποιος σας είπε ότι η γιόγκα είναι εύκολη;). Ανάμεσα σε άλλους λόγους, χρησιμοποιούμε το νούμερο 108 γιατί είναι πολλαπλάσιο του 9 που για την γιόγκα αποτελεί μαγικό αριθμό και γιατί είναι ο αριθμός των sutra. Με την επανάληψη αποβάλλουμε από πάνω μας κάθε περιττό στρώμα ύπαρξης που μας εγκλωβίζει, όπως ένα λουλούδι που ανθίζει σπρώχνει το βλαστό που το περιορίζει για να ανοίξει τα πέταλά του (ο Λωτός εκφράζει ακριβώς αυτή την μεταμόρφωση). Διαλογιζόμαστε πάνω στην κίνηση προσπαθώντας να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με το μυαλό αλλά με την καρδιά κι ενεργοποιώντας τα απαραίτητα κλειδώματα δημιουργούμε την εσωτερική φλόγα που πυροδοτεί την ύπαρξή μας. Στην ουσία ακονίζουμε τα ένστικτά μας.

Υπάρχει μία τεχνική που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος ώστε να εστιαστεί στο Φως. Ανάβουμε ένα κερί κι φέρνουμε το φυσικό, το νοητικό και το συναισθηματικό μας βλέμμα στην φλόγα καθώς και όλη μας την επίγνωση εκεί, με σκοπό να διευρυνθεί τόσο το οπτικό μας πεδίο ώστε να μας επιτρέψει να δούμε τον χορό που χορεύει το πνεύμα που ζει στην καρδιά της Φλόγας.

Η λατρεμένη μου καλλιτέχνης Μargaretha Zelle έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Mata Hari που στα ινδονησιακά σημαίνει «ήλιος» κι έγινε διάσημη για τους αισθησιακούς εξωτικούς χορούς που εισήγαγε στον κόσμο των Παρισίων. Ο χορός ήταν εμπνευσμένος από τον χορό ανδρών που έρχονταν σε έκσταση μέσω μιας αρχαίας ινδικής πρακτικής που συνδύαζε την γιόγκα με τον διαλογισμό και την μουσική. Θα συνδέσω επίσης την γιόγκα με την κυρία της ροκ, την Tina Turner. Την ακούμε να ψέλνει με την μοναδική της φωνή τα mantra και φέρνοντας όλο το φως του καλοκαιριού στην καρδιά μας, διαμορφώνουμε την πρόθεση μας οραματιζόμενοι τον εαυτό μας όπως ακριβώς θέλουμε να είναι, αφήνοντας την ευχή μας για με πίστη στην καρδιά του ήλιου να την πραγματοποιήσει. Θα μοιραστώ μαζί σας κι ένα μικρό μου εσωτερικό μυστικό… όταν κάνω γιόγκα με κλειστά τα μάτια αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην λιλιπούτεια σε σχέση με το μέγεθος του Σύμπαντος διαστημική κάψουλα από το Space Odyssey και σας προσκαλώ να μοιραστείτε αυτή την εμπειρία μαζί μου διότι η γιόγκα προσφέρει στον άνθρωπο -ανάμεσα στα άλλα τεράστια οφέλη της- τη δυνατότητα να μπει βαθιά στον εσωτερικό του εαυτό, να τον ανακαλύψει, να τον αποδεχτεί βελτιώνοντας τον και να τον ταξιδέψει όσο πιο ψηλά μπορεί μέχρι να γίνει ένα με την Δημιουργία και να βρεθεί σε κατάσταση απόλυτης ανυπαρξίας. Μην ξεχνάμε πως η καλύτερη πρακτική γίνεται με κλειστά τα μάτια και πως το αληθινό φως το βλέπουμε μόνο διαβαίνοντας γενναία το σκοτάδι.

Είθε ο επόμενος χειμώνας να μην μας αγγίξει με την παγωνιά του και η εσωτερική μας φλόγα να μας ζεσταίνει για πάντα.

Hari Om Ta Sat!

The post Lux Aeterna : Η Γιόγκα και ο ρόλος της στην Πνευματική αφύπνιση appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b3%ce%b9%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7/feed/ 0
Μουσείο Κρυπτιδίων γεμάτο Μυθικά πλάσματα : Αλήθεια ή Hoax; http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/ http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/#respond Thu, 22 Jun 2017 11:34:25 +0000 http://mindhack.gr/?p=6609 Αναρίθμητα Μυθικά πλάσματα έχουν δημιουργηθεί ή λέγεται πως υπάρχουν στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν παρερμηνευμένες θεάσεις πραγματικών ζώων ή και φυτών. Είναι πιθανό όμως μερικά από αυτά τα Μυθικά πλάσματα να υπήρξαν κάποτε με τον τρόπο που τα περιέγραψαν οι μύθοι και οι λαογραφικοί θρύλοι;  Κάτι τέτοιο τουλάχιστον υποστηρίζει το […]

The post Μουσείο Κρυπτιδίων γεμάτο Μυθικά πλάσματα : Αλήθεια ή Hoax; appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Αναρίθμητα Μυθικά πλάσματα έχουν δημιουργηθεί ή λέγεται πως υπάρχουν στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν παρερμηνευμένες θεάσεις πραγματικών ζώων ή και φυτών. Είναι πιθανό όμως μερικά από αυτά τα Μυθικά πλάσματα να υπήρξαν κάποτε με τον τρόπο που τα περιέγραψαν οι μύθοι και οι λαογραφικοί θρύλοι;

 Κάτι τέτοιο τουλάχιστον υποστηρίζει το Μουσείο Κρυπτίδιων Merrylin, το οποίο φιλοξενεί διάφορα Μυθικά πλάσματα που ποικίλουν από δράκους σε Εξωγήινους. Φυσικά τα εκθέματα είναι μάλλον ψεύτικα, όμως ίσως μέσα στην μεγάλη ποικιλία των ειδών, κάποιο να είναι όντως αληθινό..

Ασυνηθιστα Μυθικα πλασματα σε ενα υπογειο

Τα Μυθικά πλάσματα που βρίσκονται στο μουσείο υποτίθεται πως ανακαλύφθηκαν κατά την δεκαετία του 1960 στο υπόγειο ενός πανδοχείου, ιδιοκτησίας του Thomas Theodore Merrylin, που ήταν Κρυπτοζωολόγος και εκκεντρικός Αρχαιολόγος. Τα είδη που βρέθηκαν σφραγισμένα σε κουτιά ημισκελετωμένα περιλαμβάνουν πολλά φανταστικά και Μυθικά πλάσματα όπως : Γοργόνες, νεραίδες, ξωτικά, δράκους, βαμπίρ ή ακόμη και εξωγήινους.

Φυσικά δεν είναι όλα τα είδη των εκθεμάτων φανταστικά, αφού υπάρχουν ορισμένοι δεινόσαυροι για παράδειγμα, μαζί με μερικά ασυνήθιστα ζώα. από την άλλη υπάρχουν εκθέματα που σχετίζονται με τον Κθούλου αλλά και απομεινάρια ενός αρχαίου Φαραώ, που προφανώς και είναι ψευτίκα.

Η ιστορια της ψευτικης γοργονας

Έστω και αν έχουν βρεθεί τα απομεινάρια πλασμάτων όπως οι λυκάνθρωποι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως υπήρξαν ποτέ στον δικό μας κόσμο. Υπήρξε τουλάχιστον μία συγκεκριμένη περίπτωση ενός πλάσματος, το οποίο αποδείχθηκε ψευτίκο αφού είχε δημιουργηθεί από τα σώματα διαφορετικών ζώων και χρησίμευσε για να ενισχύσει τον θρύλο των Κρυπτιδίων. Αυτό το πλάσμα ήταν η Γοργόνα Fiji.

H Γοργόνα Fiji έγινε διάσημη όταν γύρω στο 1842 παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη από έναν άνδρα που υποστήριζε πως ήταν Φυσιοδίφης και ονομαζόταν Δρ. J. Griffin. Η ιστορία που εξιστόρησε, ανέφερε πως είχε ανακαλύψει την Γοργόνα στις ακτές των νησιών Φίτζι. Ο Δρ. Griffin κατόπιν γνωρίστηκε με έναν άνδρα ονόματι P.T Barnum, ο οποίος πίεσε τον Griffin να εκθέσουν την Γοργόνα στο μουσείο του, δημοσιοποιώντας την ύπαρξη ενός τέτοιου πλάσματος.

Έπειτα από την τοποθέτηση του πλάσματος στο Μουσείο, σύντομα αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για φάρσα, αφού οι Barnum και Griffin συνεργάστηκαν έτσι ώστε να εξαπατήσουν τους επισκέπτες. Η Γοργόνα Φίτζι δεν ήταν τελικά γοργόνα, αλλά ένα πλάσμα που αποτελούταν από την ουρά ενός ψαριού και τον κορμό μίας μαιμούς.

Τα Μυθικά πλάσματα και η ψευτικη δημιουργια τους

Μία πιο πρόσφατη τέτοιου είδους φάρσα πραγματοποιήθηκε με την χρήση της φωτογραφίας και ενός διαγωνισμού photoshop, όταν ανθρώπινοι σκελετοί υπέστησαν μεγέθυνση και παρουσιάστηκαν ως γίγαντες σε αρχαιολογικό μνημείο κατά την διάρκεια εκταφής ενός Μαμούθ που έδειχνε μπροστά τους μικροσκοπικό. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο εύκολο είναι ειδικότερα στην σύγχρονη εποχή να δημιουργηθεί ένα ψεύτικο είδος και Μυθικά πλάσματα που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στον πλανήτη.

Θα μπορούσαν άραγε τα εκθέματα του Μουσείου Κρυπτιδίων να είναι αυθεντικά;  Υπάρχουν πάρα πολλά για να τα ακυρώσουμε όλα, όμως σίγουρα τα περισσότερα από αυτά μάλλον δεν είναι αληθινά. Ο Αστρονόμος Καρλ Σαγκαν είχε πει κάποτε πως οι ασυνήθιστοι ισχυρισμοί απαιτούν ασυνήθιστες αποδείξεις. Το γεγονός πως βρίσκονται το μουσείο εμβλήματα του Κθούλου για παράδειγμα, ίσως υποδεικνύει πως η Φανταστική Λογοτεχνία του Λαβκραφτ, ήταν μία πραγματικότητα που μεταμφιέστηκε ως φανταστική, κάτι που ο ίδιος βέβαια ποτέ δεν υποστήριξε, και δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόδειξη για αυτό.

Μερικά από αυτά τα Κρυπτίδια επίσης δεν ακολουθούν τους γνωστούς βιολογικούς και Φυσικούς νόμους. Αν αυτά τα Μυθικά πλάσματα ήταν όντως αληθινά, θα χρειαζόταν να αναθεωρήσουμε την άποψή μας για το τι είναι μυθικό, καθώς και την Βιολογία και την Φυσική ιστορία μας.

Πηγή

The post Μουσείο Κρυπτιδίων γεμάτο Μυθικά πλάσματα : Αλήθεια ή Hoax; appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/feed/ 0
Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία http://mindhack.gr/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd/ http://mindhack.gr/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd/#respond Thu, 22 Jun 2017 10:11:10 +0000 http://mindhack.gr/?p=6606 ”…All that you have been imagining was illusion – except the calling of the dead”. Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση καταλήγει μία από τις πιο διάσημες Ιστορίες φαντασμάτων του Λευκάδιου Χερν, που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη νέα έκδοση, η οποία περιέχει υπερφυσικές ιστορίες από τρεις διαφορετικές συλλογές του Ελληνοϊρλανδού συγγραφέα – εκείνου που μύησε τους […]

The post Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία appeared first on Mindhack.gr.

]]>
”…All that you have been imagining was illusion – except the calling of the dead”.

Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση καταλήγει μία από τις πιο διάσημες Ιστορίες φαντασμάτων του Λευκάδιου Χερν, που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη νέα έκδοση, η οποία περιέχει υπερφυσικές ιστορίες από τρεις διαφορετικές συλλογές του Ελληνοϊρλανδού συγγραφέα – εκείνου που μύησε τους δυτικούς αναγνώστες στον παράξενο κόσμο των οπτασιών, των στοιχειών και των άλλων αλλόκοτων πλασμάτων της ιαπωνικής παράδοσης..

Με αφορμή τα γενέθλια του Λευκαδίτη συγγραφέα στις 27 Ιουνίου, οι εκδόσεις Ars Nocturna παρουσιάζουν την ανθολογία ”Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία”, την Τρίτη 27 Ιουνίου, στις 8.00μμ, στο Cafe-πολυχώρο Αίτιον.

Στην παρουσίαση συμμετέχουν οι συντελεστές του βιβλίου Μαρία Γιακανίκη, Αριστέα Λέκκα, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Τέτη Σώλου.

Σελίδα Εκδήλωσης στο Facebook

The post Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd/feed/ 0
Οι Αιματηρές Τελετές & οι Σφυρίχτρες Θανάτου των Αζτέκων http://mindhack.gr/%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%b6%cf%84%ce%b5%ce%ba%ce%bf%ce%b9/ http://mindhack.gr/%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%b6%cf%84%ce%b5%ce%ba%ce%bf%ce%b9/#respond Wed, 21 Jun 2017 14:04:20 +0000 http://mindhack.gr/?p=6572 Οι  Αζτέκοι αυτοαποκαλούνταν Mexica. Η καταγωγή τους συνδέεται με τις μετακινήσεις πληθυσμών των Τολτέκων και Τσιτσιμέκων. Το όνομα Αζτέκοι τους το έδωσαν οι Ευρωπαίοι και προήλθε πιθανότατα από μια τοποθεσία την Aztlan που ζούσε η φυλή τον 12ο αιώνα, στο βόρειο τμήμα του σημερινού Μεξικού. Η αυτοκρατορία κατά την διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου ηγέτη-Huey […]

The post Οι Αιματηρές Τελετές & οι Σφυρίχτρες Θανάτου των Αζτέκων appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Οι  Αζτέκοι αυτοαποκαλούνταν Mexica. Η καταγωγή τους συνδέεται με τις μετακινήσεις πληθυσμών των Τολτέκων και Τσιτσιμέκων. Το όνομα Αζτέκοι τους το έδωσαν οι Ευρωπαίοι και προήλθε πιθανότατα από μια τοποθεσία την Aztlan που ζούσε η φυλή τον 12ο αιώνα, στο βόρειο τμήμα του σημερινού Μεξικού. Η αυτοκρατορία κατά την διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου ηγέτη-Huey Tlatoani,  Montezuma II αποτελούνταν από 38 πόλεις-altepetl φόρου υποτελείς.

Ο αετός που κρατάει στο  ράμφος του ένα φίδι θα είναι το σύμβολο του Πατέρα Θεού Huitzilopochtli  και εκεί θα χτιστεί η πρωτεύουσα Tenochtitlan η οποία έσφυζε από ζωή και εμπόριο-βαμβάκι, δέρματα αγρίων ζώων, πολύχρωμα φτερά, κυανοί λίθοι, φρούτα και λαχανικά, φάρμακα και αλοιφές μέχρι και γλυκά με μέλι- στο μέσο της λίμνης της Σελήνης. Ωστόσο, όσο αυξανόταν ο πληθυσμός τόσο γινόταν ανεπαρκές το υδραγωγείο του Chapultepec. Οι κάτοικοι υπέφεραν από πλημμύρες ή από ξηρασία και για να εξευμενίσουν τους θεούς έκαναν θυσίες.

Το πρωτογενές ζεύγος θεών, ο  Ometecuhtli “Lord of the Duality” και η Omecíhuatl “Lady of the Duality” κατοικούσαν στην κορυφή του κόσμου, εκεί που ο αέρας είναι πολύ ψυχρός,  λεπτός και παγωμένος, στον Δέκατο Τρίτο Ουρανό. Από την αιώνια γονιμότητα τους γεννήθηκαν όλοι οι θεοί και όλοι οι άνθρωποι. Το ζευγάρι αυτό καθορίζει πότε θα γεννηθεί κάθε ον και ποια θα είναι η μοίρα του. Εκεί γεννήθηκε και ο Ήλιος με θυσία και αίμα και για να μην μείνει ακίνητος στα σκοτάδια έπρεπε να τον τρέφουν καθημερινά με το πολύτιμο υγρό chalchiuatl δηλαδή το ανθρώπινο αίμα. Η ανθρωποθυσία είναι ιερό καθήκον απέναντι στον Ήλιο, ένα είδος μετουσίωσης όπου ο θάνατος δίνει ζωή.

Τα ξημερώματα πριν τις θυσίες οι ιερείς ξεχύνονταν στους δρόμους με τις  Σφυρίχτρες Θανάτου σε σχήμα νεκροκεφαλής που ακούγονταν σαν ανθρώπινες κραυγές και τρομοκρατούσαν τα πλήθη. Ο ήχος τους ήταν τόσο αποκρουστικός “humans howling in pain”, τόσο διαπεραστικός “spooky gusts of whistling wind”και φρικτός “scream of a thousand corpses” που όποιος τον άκουγε τον διαπερνούσε ρίγος και πάγωνε. Δύο από αυτές βρέθηκαν στα χέρια ενός αντρικού σκελετού, στον Ναό του Θεού της Βροχής Ehecatl.

Την νύχτα κυκλοφορούσαν τα δαιμονικά πνεύματα των γυναικών Cihuateteo που πέθαναν στην γέννα, είχαν χλωμά νεκρικά πρόσωπα και αιματοβαμμένα νύχια, φορούσαν  χρυσά σκουλαρίκια και κέρατα στο κεφάλι. Στοιχειώναν τα σταυροδρόμια, ψάχνοντας για διαβάτες  κυρίως παιδιά για να τα κλέψουν. Για να κατευνάσουν τα πνεύματα άφηναν προσφορές, ψωμί σε σχήμα πεταλούδας ή κεραυνού, tamales που ονομάζονταν xucuichtlamatzoalli και ψητό καλαμπόκι- ízquitl.

Αφού επέστρεφαν τα καραβάνια οι ιερείς ξυπνούσαν κατά τακτά διαστήματα για να προετοιμάσουν τις τελετές σε ύμνους από άγνωστες γλώσσες. Υπήρχαν δεκάδες διαφορετικές τελετές βασισμένες στο ηλιακό έτος 365 μερών- Χiuhpohualli που είχε διαιρεθεί σε 18 μήνες των 20 ημερών, στους οποίους πρόσθεταν πέντε κενές μέρες που τις θεωρούσαν δυσοίωνες. Το Μαντικό Ημερολόγιο- Tonalpohualli διαρκούσε 260 ημέρες και  βασιζόταν στο συνδυασμό 13 αριθμών και 20 ονομάτων. Κάθε όνομα ημέρας αναπαριστανόταν με ένα σημείο π.χ. το σημείο 4 ήταν για τους μάγους και την μαύρη μαγεία. Πώς θα εξελιχθεί κάθε χρονιά

επηρεαζόταν και από τα 4 σημεία του ορίζοντα. Επίσης, Η Πέτρα του Ήλιου-The Sun Stone είχε σκαλισμένες επάνω της τις ιερογλυφικές ημερομηνίες των τεσσάρων προηγούμενων κόσμων, τέσσερις άλλοι Ήλιοι, που καθένας τους είχε λάμψει για 4.000 περίπου χρόνια.

 

Κατά το επικρατέστερο τελετουργικό ξάπλωναν το θύμα, με την πλάτη σε μια πέτρα ενώ τέσσερις ιερείς του κρατούσαν χέρια και πόδια και ο πέμπτος με ένα χτύπημα με μαχαίρι φτιαγμένο από πυριτόλιθο του αποσπούσε την καρδιά. Όσοι προορίζονταν να πεθάνουν ήταν βαμμένοι και ντυμένοι με ειδικά στολίδια και τους στεφάνωναν με άσπρα πούπουλα, σύμβολο της αυγής. Αποκεφάλιζαν τις γυναίκες προς τιμήν των γυναικών θεών και έπνιγαν τα παιδιά που ήταν αφιερωμένα στον θεό των βροχών Tlaloc. Τόξευαν με βέλη όσους προσωποποιούσαν τον θεό Xipe Totec, θεός της άνοιξης και της γεωργίας, τους έγδερναν και οι ιερείς φορούσαν το δέρμα τους. Σε πολλές περιπτώσεις έφταναν ως την τελετουργική ανθρωποφαγία όπου ο πιστός γεύεται την ίδια την σάρκα του θεού σε αιματηρή κοινωνία.

Ο Μεγάλος Ναός Temple Mayor με τα 113 σκαλοπάτια χτίστηκε τον 14ο αιώνα και βρίσκεται στην Μεγάλη Πυραμίδα στην Tenochtitlan. Οι γηραιότεροι έλεγαν πως εκείνη την χρονιά θυσίασαν 4.000 ανθρώπους (!) που τους έφεραν από τις επαρχίες που είχαν κατακτήσει με πόλεμο. Στην κορυφή της πυραμίδας ήταν δυο ιερά συνδεδεμένα το ένα βαμμένο κόκκινο γύρω από την πόρτα και την σκεπή και το άλλο μπλε. Πάνω στο ναό ήταν σύμβολα όπως ένα φλογισμένο ραβδί, ένας άνθρωπος τυλιγμένος σε ένα κεντητό μανδύα, το βασιλικό iqpalli και πάνω του ένα φανταστικό ζώο των λιμναίων νερών. Στο τέλος κάθε αιώνα που διαρκούσε πενήντα δύο χρόνια, γιόρταζαν τη μεγάλη γιορτή της Νέας Φωτιάς, τη γιορτή για το δέσιμο των ετών κάνοντας ανθρωποθυσίες. Η τελευταία έγινε το 1507 στη βασιλεία του αυτοκράτορα Montezuma II.

Κατά την διάρκεια των επίσημων τελετών, οι χορευτές φορούσαν κοσμήματα ανάλογα με τον βαθμό τους: ένας Cuachic είχε το δικαίωμα να φέρει ένα κόσμημα πτηνόμορφο για τα χείλη, ένας Otomitl ένα αντίστοιχο κόσμημα σε σχήμα φύλλου υδρόβιου φυτού. Όλοι τους είχαν στα αυτιά τους δίσκους από τυρκουάζ. Οι ιεροί χοροί και οι ύμνοι κρατούσαν ώρες και έπαιρνε μέρος και ο αυτοκράτορας και οι κυριότεροι αξιωματικοί κατάφορτοι με φτερά και πολύτιμους λίθους.

Οι ναοί Τeocalli πάνω στις πυραμίδες ήταν διακοσμημένοι με κεφαλές φιδιών – Coatepantli  και οι είσοδοι για τα ιερά έμοιαζαν με στόμα φιδιού πχ ο ναός στο Malinalco ή ο  ναός της θεάς μητέρας Cihuacoatl της γυναίκας φίδι. Μέσα στο Ναό του Huitzilopochtli, Θεός του Ήλιου και του Πολέμου, ο οποίος απεικονίζονταν με μπλε χρώμα και φτερά από κολιμπρί στο κεφάλι βρισκόταν το Coateocalli ή Coacalco. Οι ανθρωποθυσίες ήταν αφιερωμένες στον θεό Huitzilopochtli καθώς και τα αγάλματα “Chac Mool” τα οποία ήταν βωμοί για θυσίες, όπως είχαν και οι Μάγια.  Το Coacalco  ήταν πάνθεο, εκεί κατοικούσαν οι θεοί των πόλεων και εκεί που φύλαγαν τους αιχμαλώτους από όλες τις πόλεις που κατακτούσαν. Γύρω από τους ναούς υπήρχαν προσευκτήρια, τόποι μετάνοιας και θυσιών. Το Cuauhxicallo ήταν ο  τόπος όπου βρίσκεται το cuauhxicalli -δοχείο τελετουργικό σε σχήμα αετού όπου τοποθετούσαν την καρδιά των θυμάτων. Οι ιερείς και ο αυτοκράτορας νήστευαν και μετανοούσαν, μπήγοντας αγκάθια στα πόδια τους για να προσφέρουν το αίμα τους στους θεούς. Η ιερή αυτή διαδικασία ήταν γνωστή ως  Tequitl.

Δεμένοι με σκοινί στο temalacatl -πελώριο δίσκο λίθινο τοποθετημένο οριζόντια σε μια χαμηλή πυραμίδα- γενναίοι αιχμάλωτοι έδιναν την τελευταία τους μάχη κατά των Αζτέκων πολεμιστών. Στα tzompantli ανάγλυφες στήλες- Wall of Skulls εξέθεταν τα ανθρώπινα κρανία των θυσιασμένων. Τα σώματα τα έσερναν στο έδαφος και πασάλειφαν με το αίμα τους το ball court.  Κάθε ναός είχε το Calmecac όπου ζούσαν οι ιερείς και οι νέοι των ανώτερων κοινωνικών τάξεων που προορίζονταν για ιερείς.  Οι ιερείς της φωτιάς φορούσαν μαύρους μανδύες, είχαν μακριά μαλλιά και λούζονταν την νύχτα στο Tlilapan -το σκοτεινό νερό. Μια άλλη πηγή προμήθευε πόσιμο νερό. Ο Μεγάλος Ιερέας-Αστρονόμος του Coacalco λουζόταν μόνος του σε ένα ρυάκι που λεγόταν Coaapan.

Οι Mexica πρόσεχαν ιδιαίτερα οιωνούς και σημάδια της μοίρας. Υπήρχαν μάγοι και γόητες που πίστευαν ότι μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε ζώα και να σκοτώσουν εξ αποστάσεως με τις επικλήσεις τους. Έλεγαν ότι η δύναμη τους προερχόταν από το γεγονός ότι είχαν γεννηθεί σε άστρο κακοποιό. Ο αριθμός εννέα, δηλαδή ο αριθμός των θεοτήτων της Νύχτας, της Κόλασης και του Θανάτου, θεωρούνταν ευνοϊκός για αυτούς. Είχαν μεγάλο αριθμό βιβλίων, Codices –από φλοιούς δέντρων η δέρματα ελαφιών- ιστορικά, μυθολογικά, προφητικά και τελετουργικά κείμενα, με εικονογράμματα στη γλώσσα N’ahuatl τα οποία τα ζωγράφιζαν οι  tlacuilos. Δυστυχώς αυτά τα βιβλία που για τους Ευρωπαίους ήταν ένα αποκρουστικό συνονθύλευμα δαιμονικών πράξεων κατέληξαν στην πύρα όπως τα βιβλία των Μάγια.

Το περίφημο άθλημα Ullamaliztli περιλάμβανε μια ελαστική μπάλα ulli και παιζόταν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο, το Tlachtli. Ο σκοπός του παιχνιδιού ήταν να περάσει η μπάλα μέσα από ένα μικρό πέτρινο δαχτυλίδι χωρίς να αγγίξει το έδαφος και χωρίς οι  παίκτες την ακουμπήσουν με τα χέρια τους. Το Tlachtli είχε μυθολογική και θρησκευτική σημασία. Νόμιζαν πως ο περίβολος του παιχνιδιού αναπαριστούσε τον κόσμο, η μπάλα ήταν ένα αστέρι, ήλιος ή σελήνη. Ο ουρανός είναι ένα θεϊκό Tlachtli στο οποίο υπερφυσικά όντα παίζουν μπάλα με τα αστέρια.

Οι Αζτέκοι ήταν μια ιδιαιτέρως καλλιτεχνική κοινωνία, τους άρεσε  η κεραμική, η γλυπτική και η  ζωγραφική. Επιπλέον, είχαν μια ιδιαίτερη έφεση στην ποίηση. Σχεδίαζαν τις στολές των πολεμιστών τους με κάθε λεπτομέρεια, ενώ συχνά έκαναν τατουάζ για να τιμήσουν τη μνήμη τους. Οι αυτοκράτορες φορούσαν μεγαλοπρεπείς μανδύες timalti, με γεωμετρικά σχέδια, καπέλα με φτερά, σκουλαρίκια, κόσμημα του κάτω χείλους, περιδέραιο, βραχιόλια. Οι άντρες μπορούσαν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην πολυγαμία, επέτρεπαν ακόμα και το διαζύγιο, όμως τιμωρούσαν τη μοιχεία και για τα δύο φύλα με θάνατο.Πουλούσαν συχνά τα παιδιά τους ως δούλους. Διέθεταν ωστόσο το δικαίωμα στην απελευθέρωση μέσω εξαγοράς.

Όλα τα παιδιά λάμβαναν τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση και για να τιμωρήσουν αυτά που ήταν άτακτα τα κρατούσαν πάνω από φωτιές στις οποίες έκαιγαν καυτερές πιπεριές! Τα αγόρια τα προετοίμαζαν για πολεμιστές.  Ο πόλεμος Yaoyotl– Αίμα και Πυρκαγιά- ήταν καθήκον κοσμικό. Έθαβαν τον ομφάλιο λώρο του μωρού με μια ασπίδα και μικρά βέλη, ο θεός που τους προστάτευε  ήταν ο Tezcatlipoca και ανάλογα με τα κατορθώματα τους στην μάχη αποκτούσαν τίτλους. Οι δύο ανώτερες στρατιωτικές τάξεις ήταν των Ιπποτών-Ιαγουάρων με πολεμικό έμβλημα το δέρμα του ιαγουάρου και των Ιπποτών-Αετών που φορούσαν για κράνος ένα κεφάλι αετού και ήταν στρατιώτες του Θεού Ηλίου.

Έθαβαν τους προγόνους τους κάτω ή γύρω από τα σπίτια τους. Όταν μάλιστα ο εκλιπών ήταν σημαντικό πρόσωπο τον αποτέφρωναν, καθώς πίστευαν ότι η αποτέφρωση θα μεταμόρφωνε την ψυχή του νεκρού ηγεμόνα ή περίφημου πολεμιστή και θα τον έστελνε κατευθείαν στον Παράδεισο.  Τον νεκρό συνόδευε ένα σκυλί για να τον καθοδηγήσει στο ταξίδι του και να τον γλυτώσει από τα σαρκοβόρα τέρατα που κατοικούσαν στον Κάτω Κόσμο- Mictlan. Ο Mictlantecuhtli και η γυναίκα του Mictlancihuatl βασίλευαν εκεί, ανάμεσα στα Εννιά Ποτάμια και είχαν ως σύμβολα τους την νυχτερίδα, την αράχνη και την κουκουβάγια.

Οι επιστολές του Hernán Cortés στον Κάρολο τον Ε΄ και τα απομνημονεύματα του Bernal Díaz del Castillo αποτελούν την πρώτη ευρωπαϊκή μαρτυρία για έναν κόσμο τελείως άγνωστο ως τότε, “είδαν πράγματα που ποτέ δεν είχε δει κανείς τους ούτε καν ονειρευτεί” ως προς την αίγλη της πόλης. Οι πλούσιοι στόλιζαν με πρασινάδες και λουλούδια τα δωμάτια των παλατιών τους και γύρω από τις καλύβες των προαστίων ήταν τα πλεούμενα chinampas. Η κεντρική πλατεία ήταν γεμάτη από αγάλματα, μνημεία, ναούς. Όλα προκαλούσαν το αίσθημα του μεγαλείου του κράτους και της θρησκείας.

Η αυτοκρατορία των Αζτέκων τερματίστηκε απότομα στις 13 Αυγούστου του 1521 όταν ο Hernán Cortés και οι Ισπανοί Conquistadors του κατέλαβαν την πρωτεύουσα, σκότωσαν τον βασιλιά Montezuma II, λεηλάτησαν τα πάντα και εκχριστιάνισαν δια της βίας και με τρομερά βασανιστήρια τους γηγενείς πληθυσμούς. Στην αρχή υποδέχτηκαν τους Ισπανούς ως ημίθεους και τους πρόσφεραν δώρα διότι η προφητεία έλεγε ότι οι θεοί θα επιστρέψουν από την θάλασσα με πρόσωπα λευκά και γενειάδες. Οι περισσότεροι Αζτέκοι νικήθηκαν και από τις ευρωπαϊκές ασθένειες όπως η  ευλογιά. Η ζημιά λογίζεται ανυπολόγιστη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για χιλιάδες νεκρούς σε μια περίοδο  μόλις πέντε ετών.

Σύμφωνα με έναν μύθο, ο θεός Quetzalcoatl-The Plumed Serpent εξορίστηκε από τον παράδεισο επειδή έδωσε το Κακάο στους ανθρώπους. Ο Montezuma II φημολογείται ότι έπινε δεκάδες κούπες κακάο την ημέρα (!) και ότι είχε τεράστιο απόθεμα με εκατοντάδες κόκκους. Οι κόκκοι ήταν μέσα χρηματικής συναλλαγής. Με 10 κόκκους μπορούσε κάποιος να αγοράσει ένα ζώο, με 100 έναν σκλάβο. Οι άνθρωποι που έπιναν κακάο ήταν συνήθως των ανώτερων τάξεων.

Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν συνεχώς νέα εντυπωσιακά στοιχεία για τους συναρπαστικούς αυτούς λαούς. Η ζωή των Μάγια διαποτιζόταν με θρησκευτικό συναίσθημα και η τελετουργική συμπεριφορά έδινε νόημα και αίσθημα ασφάλειας. Οι Αζτέκοι ήταν πολεμοχαρείς και είχαν εμμονή με τις ανθρωποθυσίες. Οι Ίνκα παρέδωσαν στην ανθρωπότητα το περιβόητο Machu Picchu, σε υψόμετρο 2.430 μέτρα στις κορυφές των Άνδεων στο Περού.

Πηγές:

Η Καθημερινή Ζωή των Αζτέκων, Jacques Soustelle, Εκδόσεις Παπαδήμα, Αθήνα 1997

Οι Αζτέκοι, Αρχαίοι Θησαυροί του Μεξικού, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα 1988

The post Οι Αιματηρές Τελετές & οι Σφυρίχτρες Θανάτου των Αζτέκων appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%b6%cf%84%ce%b5%ce%ba%ce%bf%ce%b9/feed/ 0
Διχασμένη προσωπικότητα & οι κλειδωμένες δυνάμεις του Νου http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b9%cf%87%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/ http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b9%cf%87%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/#respond Sat, 17 Jun 2017 05:38:05 +0000 http://mindhack.gr/?p=6558 Η Διχασμένη προσωπικότητα & οι κλειδωμένες δυνάμεις του Νου: Πολλοί μυστικιστές, ανάμεσα τους και η Susan Blackmore, πίστευαν ότι η ανθρώπινη φύση παρέχει τα κατάλληλα μέσα ώστε ο άνθρωπος να βιώνει ομαλά το σοκ των τραυματικών εμπειριών. Οι τρομακτικές εμπειρίες ενός ανθρώπου, όπως για παράδειγμα μια βίαιη εξωσωματική εμπειρία, ένα επιθανάτιο όραμα, η σωματική κακοποίηση, […]

The post Διχασμένη προσωπικότητα & οι κλειδωμένες δυνάμεις του Νου appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Η Διχασμένη προσωπικότητα & οι κλειδωμένες δυνάμεις του Νου: Πολλοί μυστικιστές, ανάμεσα τους και η Susan Blackmore, πίστευαν ότι η ανθρώπινη φύση παρέχει τα κατάλληλα μέσα ώστε ο άνθρωπος να βιώνει ομαλά το σοκ των τραυματικών εμπειριών. Οι τρομακτικές εμπειρίες ενός ανθρώπου, όπως για παράδειγμα μια βίαιη εξωσωματική εμπειρία, ένα επιθανάτιο όραμα, η σωματική κακοποίηση, η μαρτυρία ενός θανάτου, ο ξυλοδαρμός κλπ., απωθούνται στον ασυνείδητο νου, παρέχοντας ένα είδος ψυχικής δύναμης στο άτομο ώστε εκείνο να μπορέσει να ξεπεράσει ακούσια τον πόνο και το φόβο συνεχίζοντας τη ζωή του. Τέτοιου είδους βιώματα, όμως, αφήνουν κατάλοιπα στις σκιερές πτυχές του μυαλού, δημιουργώντας άλλοτε τάσεις ψυχασθένειας στο άτομο κι άλλοτε δυνάμεις που ανοίγουν γέφυρες με τις αθέατες δημιουργικές τάσεις του υποσυνειδήτου.

«Ο καθένας μας είναι, υποσυνείδητα, πεπεισμένος για την αθανασία του.» Σίγκμουντ Φρόυντ (1856-1939)

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ υποστήριζε πως η προσπάθεια να φανταστούμε το θάνατο μας καθιστά παρατηρητές του ίδιου μας του θανάτου, όπως ακριβώς στα όνειρα, όταν ο νους συνθέτει την προβολή του «εικονικού» μας εαυτού κι εμείς «υπάρχουμε» ως θεατές. Γιατί, λοιπόν, να μην μπορεί ο νους να δημιουργήσει έναν «εναλλακτικό» εαυτό μέσα απ’τις κρυφές διεργασίες της θέλησης και της φαντασίας, σκιαγραφώντας με λεπτομέρεια έναν ολοκαίνουργιο χαρακτήρα που να «μοιράζεται» το ίδιο σώμα με τον αποδεκτό εαυτό; Η Αμερικανίδα ψυχίατρος Γκάρετ Μαρί Ντέκελ ισχυρίζεται πως σε περιπτώσεις χρόνιας κακοποίησης, είναι πιθανό να γίνει ένα είδος «επαναρύθμισης» του μυαλού ώστε το άτομο να μπορέσει μέσω ενός άλλου, πιο ανθεκτικού, «εαυτού» να διαχειριστεί καλύτερα μια τραυματική ή στρεσογόνο εμπειρία. Έτσι ξεγλιστρά απ’την πραγματικότητα και μεταβαίνει σε μια κατάσταση του νου όπου τα ηνία της συνείδησης δεν τα έχει μόνο μία κυριαρχική προσωπικότητα, αλλά περισσότερες.

Ως συμπέρασμα, καταλήγουμε στο γεγονός πως οι ίδιες οι αναμνήσεις (αληθινές ή πλαστές) ωθούν τον νου στην «ωρίμανση» του. Κατευθύνουν υπόγεια την πνευματική εξέλιξη και τη συμπεριφορά του μυαλού, καθορίζοντας έτσι και την ψυχική υγεία. Τραυματικές αναμνήσεις είναι ικανές να ξυπνήσουν ανεξερεύνητες πτυχές του νου ενώ η εγκεφαλική δραστηριότητα λειτουργεί σε άγνωστα επίπεδα από εκείνα που συμφωνούν με τα ανθρώπινα «δεδομένα».

«H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς, αλλά αυτή πoυ θυμάται, κι όπως τη θυμάται για να την αφηγηθεί.» Gabriel García Márquez (1927-2014)

Διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας

«Μια πολλαπλή προσωπικότητα είναι κατά κάποιο τρόπο φυσιολογική.» George Herbert Mead (1863-1931)

Σύμφωνα με την επιστήμη, η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας (ΔΔΤ/DID) ή διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (ΔΠΠ/MPD), ανήκει σε μία κατηγορία ψυχικής ασθένειας η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια/βλάβη της μνήμης, εσωτερική σύγχυση, διαστρέβλωση της αντίληψης και διάσπασης της ταυτότητας του ατόμου. Αποτελεί μια προσωρινή νοητική διαφυγή και μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας βίαιων καταστάσεων (όπως η παρατεταμένη σεξουαλική κακοποίηση) σε οποιαδήποτε ηλικία. Το άτομο δεν μπορεί να συλλάβει τι του έχει συμβεί κι ο μηχανισμός άμυνας του μυαλού το αποσυνδέει από τό τραυματικό βίωμα του διαχωρίζοντας τις «σκληρές» αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν απ’τις «φυσιολογικές». Το άτομο αποστασιοποιείται απ’την επίγνωση της πραγματικότητας και καλλιεργεί τη δική του μακριά απ’τον συναισθηματικό και σωματικό πόνο.

«Ο Διχασμένος» (2017), μια ταινία μυστηρίου για τη ΔΔΤ και την κακοποίηση, με πολλά στοιχεία μετενσάρκωσης και υπερφυσικών ικανοτήτων του νου.

Ο βασικός εαυτός επισκιάζεται από άλλους (μπορεί να είναι από δύο μέχρι και περισσότεροι-alters), οι οποίοι αναλαμβάνουν ακούσια τον έλεγχο της συμπεριφοράς του ατόμου για κάποια χρονική περίοδο, προκαλώντας προβλήματα στην εργασία και τις κοινωνικές περιστάσεις. Δεν είναι απαραίτητο ο ένας εναλλακτικός εαυτός να έχει επίγνωση του άλλου. Το κάθε alter έχει το δικό του φύλο, όνομα, ηλικία και καταγωγή, τη δική του προσωπική ιστορία, τις δικές του ιδιαιτερότητες, προτιμήσεις και γνώσεις καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Το άτομο με ΔΔΤ, μπορεί να έχει ή όχι επίγνωση των εναλλακτικών προσωπικοτήτων του και ενδέχεται να μην θυμάται κάποια περίοδο κατά την οποίκα ένα άλλο alter ήταν κυρίαρχο της ζωής του. Κάτω από έντονο στρες μπορεί να πυροδοτηθεί περιοδική εναλλαγή των alters, ενώ κάποιες ταυτότητες μπορεί να μην είναι τόσο εμφανείς όσο άλλες και να μην γίνονται αντιληπτές από τους υπόλοιπους. Κάποιες άλλες φορές, η εναλλαγή είναι τόσο εμφανής ώστε το άτομο μιλά και συμπεριφέρεται σαν να έχει καταληφθεί από ένα άλλο ον.

Το φαινόμενο των πολλαπλών προσωπικοτήτων δεν έχει απασχολήσει μόνο τον επιστημονικό τομέα, τους ψυχίατρους και τους ψυχοθεραπευτές, αλλά και τους παραψυχολόγους. Κατά καιρούς, σε διάφορες συνεδριάσεις και θεραπείες, έχουν σημειωθεί σημαντικές παρατηρήσεις πάνω στο τι μπορεί να καταφέρει η δύναμη της θέλησης και της συνείδησης. Το άτομο αποκτά, απ’το πουθενά, ταλέντα και δεξιοτεχνίες που δεν είχε πιο πριν, μπορεί να μιλά άπταιστα ξένες γλώσσες που δεν γνώριζε καθόλου ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις είναι ικανό να παρουσιάσει υπερδυνάμεις, όπως ένας υπνοβάτης.

«Το σώμα είναι ο υπηρέτης του μυαλού. Υπακούει στις λειτουργίες του νου, είτε πρόκειται για εκούσιες επιλογές είτε για αυτόματες εκφράσεις.» James Allen (1864-1912)

Ο «ασθενής» έχει απώλεια ελέγχου πάνω στις σκέψεις και τα συναισθήματα του ενώ παρατηρεί τον εαυτό του σαν να πρωταγωνιστεί σε ταινία, έχει την αίσθηση ότι το σώμα κι η φωνή του δεν του ανήκουν, ακούει φωνές που δεν γίνονται αντιληπτές από άλλους κι έχει την αίσθηση ζει σε ένα άγνωστο σώμα. Το χάος που προκαλείται στο μυαλό ενός ανθρώπου με τη διαταραχή αυτή είναι ικανό να προκαλέσει κατάθλιψη και αυτοτραματισμό, επιληψία, ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών, σεξουαλική δυσλειτουργία και τάσεις αυτοκτονίας ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκληματικές ενέργειες. Συνήθως όμως το άτομο τείνει να βλάπτει τον εαυτό του κι όχι τους γύρω του.

Μετενσάρκωση, «δαιμονισμός» ή υποσυνείδητες ικανότητες;

Σύμφωνα με τις ανατολικές θρησκείες, μετά τον θάνατο του υλικού σώματος η ψυχή εγκαθίσταται σε ένα νέο σώμα. Έτσι, ο άνθρωπο

ς από μια ταπεινή μορφή ζωής μπορεί να γίνει Θεός κι από μια κατώτερη μορφή ύπαρξης να εξυψωθεί σε μια ανώτερη μέσω του κάρμα, του κύκλου της ζωής. Η κάθε ψυχή, διακλαδώνεται σε αμέτρητους χαρακτήρες τους οποίους οικοδομεί με μοναδικό τρόπο σε κάθε νέα της ενσάρκωση.

Ακόμη, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις βίαιης μεταθανάτιας εμπειρίας, κατά τις οποίες το άτομο επιστρέφει στη ζωή έχοντας «καταληφθεί» από ένα «πνεύμα» ακριβώς πριν τον εγκεφαλικό του θάνατο. Έτσι όταν επανέρχεται στη ζωή κανονικά, είναι σε θέση να ανασύρει τις μνήμες του νέου πνεύματος που «φιλοξενείται» στο σώμα του. Θα μπορούσαν αυτές οι περιπτώσεις να θεωρηθούν διασχιστικές διαταραχές προσωπικότητας μετά από ένα σοκ/τραύμα; Μήπως ο δαιμονισμός δεν αποτελεί την κατάληψη από ένα μοχθηρό αλλοκοσμικό ον, αλλά αποτελεί την απελευθέρωση των απωθημένων επιθυμιών και γνώσεων του ανθρώπινου πνεύματος; Μια απελευθέρωση που τρομάζει λόγω των άγνωστων κι ίσως ανεξέλεγκτων, για τον συνειδητό νου, ικανοτήτων της; Αν είμαστε μονάχα όσα θυμόμαστε, τότε ποιοι είμαστε όταν δεν θυμόμαστε; Κι αν τελικά είναι όλα μέσα στο μυαλό μας, μήπως είμαστε οι ίδιοι οι δημιουργοί αυτού του μυαλού; Γνῶθι σαὐτόν λέει μια μικρή αρχαιοελληνική ρήση που κρύβει μέσα της τις μεγαλύτερες αλήθειες.

Παρατηρούμε πως ενώ οι εποχές αλλάζουν, οι δεισιδαιμονίες, οι υπερφυσικές εμπειρίες, οι δοξασίες και οι παραδόσεις του παρελθόντος παραμένουν πιο διαχρονικές από ποτέ. Το μόνο που αλλάζει είναι η κατανόηση μας πάνω σε εκείνες, η ονομασία των μυστήριων φαινομένων τους καθώς και τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα για την έρευνα τους. Οι υποστηρικτές του εναλλακτικού χώρου και των New Age θεωριών πιστεύουν πως τα παραφυσικά φαινόμενα, από την εποχή των σκοτεινών χρόνων (όταν ακόμα οι επαναστάτες και οι οραματιστές θεωρούνταν εργαλεία του διαβόλου), μέχρι τα πειράματα των εταιριών ψυχικών ερευνών και τις πρακτικές διδασκαλίες των αποκρυφιστικών σχολών, αποτελούν απλώς κρυμμένες δυνάμεις του Νου. Πως ο άνθρωπος αποτελεί τον Θεό της ίδιας του της ύπαρξης. Μήπως τα ερεθίσματα που γίνονται αντιληπτά απ’τις περιφερειακές αισθήσεις, ευθύνονται για τους άγνωστους εαυτούς με τις περίεργες γνώσεις; Μήπως οι εναλλακτικοί εαυτοί της φαντασίας είναι το κλειδί για την αφύπνιση του αληθινού Εγώ; Ενός Εγώ που ξεπερνά το ατομικό κι αγκαλιάζει το Όλον;

Κροταφικός λοβός

Οι κροταφικοί λοβοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική νοημοσύνη, την κατανοήση της μνήμης, της ακοής και της γλώσσας. Ο συνδυασμός της λειτουργίας των κροταφικών λοβών με τους υπόλοιπους λοβούς συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου στον ανθρώπινο νου. Ακόμη, ο κροταφικός λοβός μπορεί να είναι υπεύθυνος για την αντίληψη μιας εξωσωματικής εμπειρίας. Σε περίπτωση προβλήματος στους νευρώνες που συνδέουν το κυρίως τμήμα του εγκεφάλου με τον κροταφικό λοβό, δημιουργείται η αίσθηση ότι το άτομο βιώνει μια κατάσταση «έξω από το σώμα του» ή το φαινόμενο της «ασωματογνωσίας» κατά το οποίο δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει αν το σώμα του είναι δικό του.

Στους κροταφικούς λοβούς εδρεύει η πρωτογενής ακουστική περιοχή και οι διαταραχές που προκύπτουν λόγω της βλάβης του μπορεί να προκαλέσουν περίεργους θορύβους και ακουστικές παραισθήσεις ή κώφωση που οδηγεί σταδιακά σε λεκτική αγνωσία και αδυναμία κατανόησης του λόγου. Όταν προκαλείται βλάβη στην περιοχή του «ιππόκαμπου» των κροταφικών λοβών, παρατηρούνται οσφρητικές και γευστικές παραισθήσεις. Σύμφωνα με τις έρευνες του δόκτωρ Penfield τα φαινόμενα αίσθησης μετάθεσης του σώματος και των «κυκλικών κινήσεων» στο χώρο προέρχονται από τον ερεθισμό του κροταφικού λοβού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ηλεκτρικός ερεθισμός των κροταφικών λοβών μπορεί να προκαλέσει στο άτομο συναισθηματικές διαταραχές, απότομες εκρήξεις θυμού, εναλλαγές στη διάθεση, τροποποίηση στον χαρακτήρα, επιθετικότητα, φόβο κλπ. Ακόμα, με βλάβη στις έσω και κάτω περιοχές του κροταφικού λοβού παρατηρούνται ψυχοκινητικές διαταραχές (όπως κατατονία, αυτοματισμοί, επιληψία, άνοια, απώλεια της μνήμης, αδυναμία αποθήκευσης μαθησιακών δεδομένων κλπ). Αναλόγως σε ποιο από τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια εντοπίζεται η βλάβη ή το ερέθισμα στον κροταφικό λοβό και ποια είναι τα αίτια τους, το άτομο μπορεί να βιώσει καταστάσεις ανάλογες με τις ονειρικές. (Π.χ. να πιστεύει ότι βλέπει κάτι οικείο για πρώτη φορά.)

Ο εγκέφαλος αποτελεί το πιο περίπλοκα οργανωμένο υλικό σώμα μέσα στο Σύμπαν κι η υπολογιστική ισχύ του είναι τεράστια. Όσο κι αν ο νους προκύπτει απλώς απ’την εγκεφαλική δραστηριότητα της θαυμαστής και περίπλοκης μηχανής του εγκεφάλου, μπορούμε να υποθέσουμε πως η «ψυχή», η «συνείδηση» ή η διαφορετικότητα ενός ατόμου κρύβεται κάπου μέσα στις ηλεκτροχημικές διεργασίες του. Η «ψυχή» ίσως και να προκύπτει απ’τους διάφορους συνδυασμούς των λειτουργιών στα εγκεφαλικά τμήματα. Θα μπορούσαν, λοιπόν, τα «άγνωστης φύσεως» ερεθίσματα να παρεμβάλλουν στον τρόπο λειτουργίας των κροταφικών λοβών με τις άλλες περιοχές του εγκεφάλου, για να ξεκλειδώσουν μια «χαοτική φαντασία» που μεταφράζεται ως «ασθένεια» του νου κι έχει το όνομα του «δαιμονισμού» ή της διασχιστικής διαταραχής ταυτότητας;

«Το ανθρώπινο μυαλό και ολόκληρη η διαδικασία της ζωής υπακούν στο χάος. Το χάος δεν έχει έλλειψη τάξης. Το χάος έχει ποικίλες μορφές τάξεων μέσα του.» Frederick Lenz (1950-1998)

Διάσημες «διχασμένες περιπτώσεις»

Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση ΔΔΤ ήταν το 1584. Παρόλο που δεν είχε επισημανθεί έτσι την εποχή εκείνη και τα άτομα θεωρούνταν «υστερικά» ή «δαιμονισμένα», η Jeanne Fery κατέγραψε λεπτομερώς τον «εξορκισμό» της αποδεικνύοντας συμπτώματα που ταιριάζουν ακριβώς με εκείνα των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με ΔΔΤ σήμερα. Είχε πολλά alters, ακόμα και παιδιά, καθένα με το δικό του όνομα και τα δικό του ιστορικό. Η ίδια αυτοτραυματιζόταν και παρουσίαζε πολλές διαφορετικές προτιμήσεις στο φαγητό κι άκουγε φωνές στο κεφάλι της οι οποίες μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο του σώματός της και να της επιτρέψουν να πράξει διάφορες ενέργειες. Ακόμη παρουσίαζε μετατροπές στις γνώσεις και τις δεξιότητες της. Οι παρεμβολές στη συνείδηση της προέκυψαν πιθανότατα μετά από σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία.

Το 1623 ήταν η Αδελφή Benedetta, μια γυναίκα που υποτίθεται ότι είχε στην κατοχή της τρία αγγελικά αγόρια που όταν έπαιρναν τον έλεγχο του σώματός της, ο καθένας μιλούσε σε άλλη διάλεκτο και με διαφορετικές φωνητικές χροιές και εκφράσεις προσώπου. Η Benedetta παρουσίαζε διασχιστική αμνησία για μερικές από τις ενέργειές της. Όπως η Jeanne Fery, υπέφερε από αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές. Οι γονείς της είχαν δείξει επίσης σημάδια ΔΔΤ ενώ ένας από τους «αγγέλους» της Benedetta είχε «παγώσει» στην ηλικία των 9 ετών, ακριβώς την εποχή που ο πατέρας της είχε πεθάνει.

Το πρώτο πρόσωπο που έχει επίσημα διαγνωσθεί με διασχιστική διαταραχή ταυτότητας ήταν ο Louis Auguste Vivet το 1882. Ο Louis ήταν σωματικά κακοποιημένος και παραμελημένος ως παιδί κι εμφάνιζε συχνά επιθέσεις υστερίας κατά τις οποίες ο διχασμός ήταν εμφανής. Οι τρόποι, η ηθική και η όρεξή του ήταν «κάποιου άλλου» κάθε φορά. Οι χαρακτήρες του άλλαζαν από παρορμητικοί κι επικίνδυνοι σε ήρεμοι και ήπιοι. Μέχρι το 1888 είχε δημιουργήσει 10 alters, καθένα από τα οποία είχε διαφορετικό χαρακτήρα, μνήμη και σωματικά συμπτώματα, ενώ άλλα μπορούσαν να περπατήσουν κι άλλα όχι.

Μια απ’τις πιο γνωστές περιπτώσεις ΔΔΤ που έχουν θεωρηθεί απάτη (σύμφωνα με το βιβλίο Sibyl Exposed) είναι της Shirley Ardell Mason, που ήταν απλώς συναισθηματικά ασταθής και για να γοητεύσει τον ψυχίατρο της προσποιόταν πως είχε πολλές προσωπικότητες, παραποιώντας έτσι την πραγματική ασθένεια της. Η γλώσσα του σώματος όμως είναι σε θέση να αποκαλύψει στον ψυχίατρο αν ένα άτομο προσποιείται ή όχι.

Ακόμη και μετά από την έγκυρη διάγνωση της ΔΔΤ, οι επιστήμονες εξακολουθούν να τη μπερδέυουν με άλλες διαταραχές. Το 1910, ο Bleuler εισήγαγε τον όρο σχιζοφρένεια (διαταραχή η οποία συμπεριλάμβανε επίσης πολλαπλή προσωπικότητα). Πολλοί από εκείνους που αντιμετωπίστηκαν ως σχιζοφρενείς θα έπρεπε να έχουν διαγνωσθεί ως έχοντες ΔΔΤ αλλά επειδή η σχιζοφρένεια έγινε η πιο δημοφιλής διάγνωση ήταν κι εκείνη που αναγνωρίστηκε επισήμως. Το 1932/1949 το βιβλίο του Ferenczi, “Confusion of Tongues”, έδειξε ότι ο διαχωρισμός της προσωπικότητας έχει τις ρίζες της στην παιδική κακοποίηση. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, οποιαδήποτε θεωρία που αφορούσε στον υποσυνείδητο νου ήταν μη δημοφιλής κι οι παρατηρήσεις του Ferenczi αγνοήθηκαν. Μόνο αναγνωρίστηκε η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) στις γυναίκες και τα παιδιά που υπέστησαν κακοποίηση, το ενδιαφέρον τελικά επέστρεψε στη ΔΔΤ και σε περιπτώσεις όπως εκείνη της Clara Norton Fowler (“Christine Beauchamp”, 1898-1904) και της Chris Sizemore (Three faces of Eve).

Άλλες περιπτώσεις ανθρώπων με ΔΔΤ είναι, η Χουανίτα Μάξγουελ της οποίας το alter, ονόματι Γουάντα Γουέστον, ξυλοκόπησε έναν 73χρονο μέχρι θανάτου κι ο Billy Milligan, του οποίου οι εναλλακτικές προσωπικότητες απήγαγαν και βίασαν τρεις γυναίκες το 1977, ο Herschel Walker που ισχυρίζεται ότι «δημιούργησε» τα ηρωικά alters του για να αντεπεξέλθει στο bullying που αντιμετώπιζε μικρός ανάμεσα στα οποία είναι κι εκείνο που διέπρεψε στο ποδόσφαιρο, η Kim Noble με τις 100 προσωπικότητες που διηγείται την ιστορία της στην αυτοβιογραφία «All of me», η Truddi Chase το κακοποιημένο, απ’τον πατέρα της, κορίτσι με τις 92 προσωπικότητες, ο Adam Duritz απ’το συγκρότημα Counting Crows κι ο σωματικά κακοποιημένος Robert Oxnam που δεν γνώριζε ότι είχε ΔΔΤ κι αργότερα ανακάλυψε ότι είχε 11 προσωπικότητες ανάμεσα στις οποίες υπήρχε ο «ταραχοποιός», η «μάγισσα» και το μωρό. Τις περισσότερες φορές, άτομα με ΔΔΤ παρουσιάζουν αξιοθαύμαστες ικανότητες. Μήπως αν προσπαθούσαμε να σπάσουμε τους φραγμούς μας για να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε πιο ουσιαστικά τη διαφορετικότητα τους, χωρίς να την αντιμετωπίζουμε απλώς ως ασθένεια, θα ανακαλύπταμε θαύματα;

«Ήρωες» με alter ego

Hulk: ο φανταστικός χαρακτήρας της Marvel Comics στον οποίο μεταμορφώνεται ο Bruce Banner.

Στην περίπτωση του «Dr.Jekyll and Mr.Hyde» του Robert Louis Stevenson, ο Δρ.Jekyll ήταν ιατρός και φιλάνθρωπος που παρείχε δωρεάν θεραπεία στους ασθενείς του. Εφηύρε και κατανάλωσε ένα φίλτρο το οποίο μπορούσε να χωρίζει την προσωπικότητά του σε δύο, τον ευγενή Δρ.Jekyll και τον οδυνηρό κ.Hyde.

Τέλος, διάφορες ταινίες που αφορούν στην ΔΔΤ και στις οποίες παρουσιάζονται άμεσα ή έμμεσα οι εναλλακτικοί εαυτοί των πρωταγωνιστών, είναι οι: Identity (Malcolm Rivers), The Lego movie (good cop-bad cop), Psycho (Marion Crane), G.I. Joe: The Rise of Cobra (Zartan), Batman forever (The Riddler), Gollum and Smeagol (Lord of the rings), Peacock (John Skillpa), Two-face, High Tension (Marie), Me myself and Irene, Fight club, Secret window, Dressed to kill, Raising cain, Mr.Brooks κλπ.

The post Διχασμένη προσωπικότητα & οι κλειδωμένες δυνάμεις του Νου appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b9%cf%87%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/feed/ 0
Eφιαλτικές Ιστορίες: Ανθολογία Διηγημάτων Τρόμου http://mindhack.gr/e%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82/ http://mindhack.gr/e%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82/#respond Sat, 17 Jun 2017 05:14:34 +0000 http://mindhack.gr/?p=6554 Οι εκδόσεις IWrite – η δική σου ιδέα σε βιβλίο, το Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium, η συγγραφέας και διδάσκουσα Ευλαμπία Τσιρέλη και οι απόφοιτοι του εργαστηρίου της χρονιάς 2015-’16, σας προσκαλούν με χαρά στη μεγάλη ετήσια εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ανθολογίας διηγημάτων του Imaginarium με τίτλο Eφιαλτικές Ιστορίες: Ανθολογία Διηγημάτων Τρόμου, και την τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του […]

The post Eφιαλτικές Ιστορίες: Ανθολογία Διηγημάτων Τρόμου appeared first on Mindhack.gr.

]]>

Οι εκδόσεις IWrite – η δική σου ιδέα σε βιβλίο, το Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium, η συγγραφέας και διδάσκουσα Ευλαμπία Τσιρέλη και οι απόφοιτοι του εργαστηρίου της χρονιάς 2015-’16, σας προσκαλούν με χαρά στη μεγάλη ετήσια εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ανθολογίας διηγημάτων του Imaginarium με τίτλο Eφιαλτικές Ιστορίες: Ανθολογία Διηγημάτων Τρόμου, και την τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του έτους 2015-’16! Παρασκευή, 23 Ιουνίου, στις 18.30, στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Από το  Κείμενο οπισθόφυλλου:

Μέσα από το σκοτάδι, βλέπεις λαμπρότερο το φως. Είκοσι ιστορίες με εφιαλτικές καταστάσεις, πραγματεύονται το μοιραίο, τον τρόμο, το αρχέγονο κακό, τις φοβίες και τις ψυχώσεις, τον σκοτεινό σουρεαλισμό, τον γυμνό ανθρώπινο τρόμο, τα αλλόκοτα πλάσματα της ελληνικής παράδοσης και τους τρομερούς θεούς και στοιχειά της αρχαίας Ελλάδας.

Οι Εφιαλτικές Ιστορίες αποτελούνται από 20 ιστορίες τρόμου σε όλη τη γκάμα του.  Γεννημένες από εφιάλτες και από ψυχικές και αλλόκοτες καταστάσεις που κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει, οι Εφιαλτικές Ιστορίες μάς συστήνουν μια υπέροχα τρομακτική δυστοπία.

Η φαντασία είναι η μητέρα της πραγματικότητας. Τίποτα σπουδαίο δεν δημιουργήθηκε χωρίς πρώτα κάποιος να το φανταστεί. Και μέσα στη φαντασία κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Οι ιστορίες αυτές σας λένε την αλήθεια τους, ανάμεσα στις γραμμές. Την αλήθεια των ανθρώπων με όραμα για έναν καλύτερο λογοτεχνικό κόσμο. Για ποιοτική λογοτεχνία, φαντασία στη ζωή μας, και έκφραση που πηγάζει από την καρδιά και φιλτράρεται εντέχνως από το μυαλό.

Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο του Imaginarium!

Οι απόφοιτοι και συγγραφείς: Δημήτρης Αργυρόπουλος, Ελίζα Ασκάρογλου, Irene IRVA Vasileiadou, Αργυρώ-Μαρία Βενιού, Ελένη Γιαννακού, Αθηνά Γκρεμούλα, Ελπίδα Γούναρη, Ματίνα Ιατροπούλου, Μάκης Ιωσηφίδης, Ιωάννα Καρυπίδου, Νικολέτα Κουκμίση, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Αίγλη Κωνσταντά, Χάρης Μπίλας, Νικόλαος – Ιλαρίων Μοσχάκης, Ρίτα Πλακιά, Λαμπρινή Πορτοκαλίδου, Θάνος Ροδίφτσης, Νατάσσα Σιαμπανοπούλου, Άννα Τσιαπούρη.

Δείτε την εκδήλωση στο Facebook: 

Μάθετε περισσότερα για το εργαστήρι συγγραφής Imaginarium της Ευλαμπίας Τσιρέλη

The post Eφιαλτικές Ιστορίες: Ανθολογία Διηγημάτων Τρόμου appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/e%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82/feed/ 0
Εξωγήινη κατασκευή ανακαλύφθηκε από το Kepler; http://mindhack.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae/ http://mindhack.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae/#comments Fri, 16 Jun 2017 06:10:58 +0000 http://mindhack.gr/?p=6546 Φαίνεται πως ίσως υπάρχουν κάποια συνταρακτικά νέα από το χώρο ερευνών της NASA, αφού το Τηλεσκόπιο Kepler φαίνεται πως ανακάλυψε μία τεράστια Μεγαλιθική Εξωγήινη κατασκευή. Για την ώρα οι επιστήμονες υποπτεύονται πως ίσως αυτή η κατασκευή δημιουργήθηκε απο έναν ανεπτυγμένο Εξωγήινο πολιτισμό. Το τηλεσκόπιο Kepler δεν αναζητά μονάχα μικρούς εξωπλανήτες, αλλά ανακαλύπτει επίσης αρκετά ακόμη […]

The post Εξωγήινη κατασκευή ανακαλύφθηκε από το Kepler; appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Φαίνεται πως ίσως υπάρχουν κάποια συνταρακτικά νέα από το χώρο ερευνών της NASA, αφού το Τηλεσκόπιο Kepler φαίνεται πως ανακάλυψε μία τεράστια Μεγαλιθική Εξωγήινη κατασκευή. Για την ώρα οι επιστήμονες υποπτεύονται πως ίσως αυτή η κατασκευή δημιουργήθηκε απο έναν ανεπτυγμένο Εξωγήινο πολιτισμό.

Το τηλεσκόπιο Kepler δεν αναζητά μονάχα μικρούς εξωπλανήτες, αλλά ανακαλύπτει επίσης αρκετά ακόμη κοσμικά φαινόμενα. Όμως μάλλον αυτή τη φορά το Τηλεσκόπιο ανακάλυψε ένα σήμα που προήλθε από μία τεράστια τεχνητή Εξωγήινη κατασκευή που βρίσκεται σε τροχία γύρω από ένα άστρο που είναι 1500 έτη φωτός μακρυά από τον πλανήτη Γη. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κάθε πιθανή αιτιολόγηση και εξήγηση για να ερμηνεύσουν το εύρημα, και τώρα υποθέτουν πως αυτή η γιγαντιαία κατασκευή είναι πιθανότατα μία τεχνητή κατασκευή που δημιουργήθηκε από ένα ανεπτυγμένο πολιτισμό.

Πως λειτουργεί όμως αυτή η κατασκευή; Φαίνεται πως αφού είναι σε τροχία γύρω από το άστρο, συσσωρεύει όλη την ενέργεια που μαζέυει και επιστρέφει πίσω στον προορισμό της. Το πιο εκπληκτικό από όλα βέβαια είναι το γεγονός πως αυτή η κατασκευή είναι τόσο τεράστια, που κατά την διάρκεια της περιφοράς της καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του αστρικού φωτός.

Το Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Κοινότητας  δημοσίευσε μία μελέτη πάνω στο θέμα, στην οποία περιγράφει ένα Άστρο με το όνομα KIC 8462852. Σε αυτή την μελέτη, ο Αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Louisiana εξήγησε πως : “Κατά την διάρκεια της αποστολής του Kepler, παρατηρήθηκε πως στο Άστρο KIC 8462852  συνέβαιναν διάφορες ασσύμετρες μεταβολές στην ροή φωτός, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά σε άστρο. Φυσικά θεωρήσαμε πως ήταν κάποιο πρόβλημα στα δεδομένα που λαμβάναμε, όμως τελικά όλα ήταν καλά”

Κατά την διάρκεια της πρώτης “ανωμαλίας”, το τηλεσκόπιο ανακάλυψε πως η τροχιά της Κατασκευής προκάλεσε απώλεια στην φωτεινότητα του άστρου κατά 15%. Η δεύτερη ανωμαλία οδήγησε στην απώλεια του 22% της φωτεινότητας. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός πως αυτή η απώλεια θα μπορούσε να προκληθεί μόνο αν ένα τεράστιο αντικείμενο καλύπτει το αστρικό φως.Αφού εξέτασαν κάθε πιθανό ενδεχόμενο, οι επιστήμονες υποθέτουν πως αυτές οι ανωμαλίες ίσως προέρχονται από μία ομάδα ανενεργών κομητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το Άστρο, όμως αυτή η θεωρία είναι αμφίβολη και έτσι ξεπήδησαν οι θεωρίες για την Μεγαλιθική Εξωγήινη κατασκευή.

 

Πηγή 

The post Εξωγήινη κατασκευή ανακαλύφθηκε από το Kepler; appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae/feed/ 1
Κατάρα: H Ευχή της Εχθρότητας http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b1/ http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b1/#comments Wed, 14 Jun 2017 13:17:37 +0000 http://mindhack.gr/?p=6536 Η Κατάρα είναι μια μορφή γητείας που έχει σκοπό να επιφέρει κακοτυχία, αρρώστια, κακό, ακόμα και τον θάνατο σε όποιον πέσει επάνω. Συνήθως την αποκαλούν ως “βλαστήμια”, “αποστροφή” ή “ανάθεμα”. Η κατάρα αποτελεί την πιο τρομακτική μορφή Μαγείας και είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Εκτελείται με την “τοποθέτηση” της πάνω στο θύμα για εκδίκηση και δύναμη αλλά […]

The post Κατάρα: H Ευχή της Εχθρότητας appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Η Κατάρα είναι μια μορφή γητείας που έχει σκοπό να επιφέρει κακοτυχία, αρρώστια, κακό, ακόμα και τον θάνατο σε όποιον πέσει επάνω. Συνήθως την αποκαλούν ως “βλαστήμια”, “αποστροφή” ή “ανάθεμα”. Η κατάρα αποτελεί την πιο τρομακτική μορφή Μαγείας και είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Εκτελείται με την “τοποθέτηση” της πάνω στο θύμα για εκδίκηση και δύναμη αλλά και για προστασία, συνήθως των σπιτιών, των θησαυρών, κατακομβών αλλά και νεκροταφείων. Η κατάρα μπορεί να δείξει τα αποτελέσματα της άμεσα ή να παραμείνει σε αδράνεια για χρόνια. Συνήθως οι κατάρες τοποθετούνται πάνω σε οικογένειες, πάνω στις οποίες η ισχύς τους κρατάνε και για τις επόμενες γενιές.

Η κατάρα δεν είναι ένα μέσο μαγικό μόνο για τους Μάγους και τους Γητευτές. Ο καθένας μπορεί να ξεστομίσει μια κατάρα με το να εκδηλώσει μια έντονη επιθυμία του ώστε να βλάψει με όποιο τρόπο μπορεί κάποιον άλλον. Όμως, η επιτυχία της κατάρας, εξαρτάται από τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός που καταριέται και την στάση του. Στις Μαγικές Κοινότητες πιστεύεται πως οι κατάρες έχουν περισσότερη δύναμη, άρα και πιο επικίνδυνες, όταν εκτελούνται από άτομα ισχύος όπως είναι ο Ιερείς, Ιέρειες και Βασιλείς, από άτομα με μαγική ισχύ όπως Μάγοι, Μάγισσες, Γητευτές και Μαγγανευτές, από άτομα που δεν έχουν άλλη πηγή δικαιοσύνης όπως είναι οι απλές γυναίκες, οι φτωχοί και οι άποροι καθώς και οι ετοιμοθάνατοι. Οι κατάρες που λέγονται από το νεκροκρέβατο είναι οι πιο ισχυρές, καθώς όλη η ζωτική ενέργεια αυτού που καταριέται, πηγαίνει απευθείας στην κατάρα.

Αν κάποιος γνωρίζει πως είναι θύμα κάποιας κατάρας και πιστεύει πως είναι καταδικασμένος, η κατάρα αποκτάει ακόμα περισσότερη ισχύ, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό το θύμα να φέρει την δική του καταδίκη, μέσα από Συμπαθητική Μαγεία. Ωστόσο, οι κατάρες δεν λειτουργούν χωρίς τέτοια γνώση από μεριάς του καταραμένου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κανένας δεν ενημερώνει το θύμα για την ύπαρξη της κατάρας που είναι επάνω του, μη τυχόν και αναζητήσει κάποια Μάγισσα/Μάγο να αντιστρέψει την γητεία.

Η κατάρα είναι όπως η Ευλογία. Επικαλούνται υπερφυσικές δυνάμεις για να προκαλέσουν το αποτέλεσμα που επιθυμεί αυτός που καταριέται. Ο σκοπός είναι που κάνει την διαφορά ανάμεσα στο όφελος και την βλάβη. Οι Μάγισσες και οι Γητευτές εκτελούν και Ευλογίες και Κατάρες είτε για πελάτες με χρηματικό αντάλλαγμα είτε για να φέρουν εις πέρας δικαστικές ποινές. Κάτι τέτοιο μας κάνει γνωστό και ο Πλάτων μέσα από την “Πολιτεία”:

Εάν κάποιος επιθυμεί να πληγώσει έναν εχθρό, για ένα μικρό αντάλλαγμα αυτοί μπορούν να επιφέρουν ζημιά σε καλό και κακό παρομοίως, δεσμεύοντας τους θεούς να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους με ξόρκια και κατάρες.

Ο τρόπος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να εκτελεστεί μια κατάρα είναι με την χρήση ενός ομοιώματος, το οποίο αντιπροσωπεύει το θύμα. Τα ομοιώματα αυτά είναι φτιαγμένα από κερί και είναι σύνηθες στην αρχαία Ινδία, Περσία, Αίγυπτο, Αφρική και Ευρώπη. Ακόμα και στις μέρες μας χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιοχές. Τα ομοιώματα μπορούν να γίνουν και από πηλό, ξύλο ή και από γεμισμένο ρούχο (το είδος αυτό μαγείας ονομάζεται “Αντιπροσωπευτική Μαγεία”) και είναι γνωστά ως “Κουκλάκια” (Poppets). Τα ζωγραφίζουν ή τα σημαδεύουν ενώ άλλες φορές τοποθετούν επάνω τους ότι έχει να κάνει με το θύμα, όπως είναι τα νύχια, τρίχες, περιττώματα (και όμως χρησιμοποιούνται), κομμάτια ρούχου, ζέσες του σώματος, έμμηνα και σπέρμα, ακόμα και σκόνη από τα αποτυπώματα των ποδιών. Όλα αυτά τα καίνε ή τα λιώνουν σε φωτιά. Καθώς η φιγούρα λιώνει ή καίγεται, το θύμα βασανίζεται και υποφέρει, και όταν καεί πλήρως ή λιώσει η φιγούρα, ο καταραμένος πεθαίνει.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν κέρινα ομοιώματα του Άποφις. Ήταν μια Αιγυπτιακή θεότητα που ενσάρκωνε το χάος και ήταν το αντίθετο του φωτός της Μάατ, της θεάς της αλήθειας, της ισορροπίας, της τάξης και της αρμονίας, του νόμου, του ήθους και της δικαιοσύνης. Ο Άποφις ή Απέπ εμφανιζόταν ως γιγάντιο φίδι (σαν το γνωστό Φίδι). Ο Μάγος έγραφε το όνομα του θεού Άποφις με πράσινο μελάνι πάνω στο ομοίωμα, το τύλιγε σε νέο πάπυρο και το πέταγε στη φωτιά. Καθώς αυτό καιγόταν, ο Μάγος το κλωτσούσε με το δεξί του πόδι τέσσερις φορές. Οι στάχτες από το ομοίωμα ανακατεύονταν με περιττώματα και τα πέταγαν σε άλλη φωτιά. Οι Αιγύπτιοι κράτησαν τέτοια ομοιώματα μέσα στις κρύπτες τους.

Πέρα από τους Αιγυπτίους, οι κέρινες απεικονίσεις ήταν πολύ δημοφιλής κατά τα “Πύρινα Χρόνια” (ορισμός των Μαγισσών, για την περίοδο του “Κυνηγιού των Μαγισσών”) και πολλές μάγισσες και μάγοι κατηγορήθηκαν πως καταράστηκαν άλλους. Ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας (ή Ιάκωβος ΣΤ΄ της Σκωτίας. Ήταν βασιλιάς της Σκωτίας από τις 24 Ιουλίου 1567 και βασιλιάς της Αγγλίας και της Ιρλανδίας από την ένωση των στεμμάτων της Σκωτίας και της Αγγλίας στις 24 Μαρτίου του 1603 έως τον θάνατό του.) γράφοντας στο βιβλίο του “Daemonologie” το 1597, περιέγραφε πως οι μάγισσες προκαλούσαν αρρώστιες και έφερναν τον θάνατο ψήνοντας κέρινες απεικονίσεις:

«[…] Για κάποιους άλλους αυτούς τους καιρούς, αυτός (ο διάβολος) τους δίδαξε πώς να κάνουν εικόνες από κερί ή πηλό. Ώστε με το κάψιμο τους, τα άτομα που το όνομα τους φέρουν, είθε να λιώνουν συνεχώς ή να αποξηραίνονται από συνεχή αρρώστια. Μπορούν να μαγέψουν και τη ζωή να πάρουν από άνδρες και γυναίκες, με το να καίνε τις εικόνες, όπως προηγουμένως μίλησα, κάτι που είναι πολύ πιθανό στον Αφέντη τους να εκτελέσει, παρόλο που, όπως είπα προηγουμένως, το εργαλείο από κερί δεν έχει ηθική σε αυτό που στραμμένο θα κάνει, ακόμα να μην ξέρει πολύ καλά, παρά τον ίδιο υπολογισμό που οι επικαλούμενοι σκλάβοι του, το κερί αυτό λιώνουν στη φωτιά, ίσως αυτός να μη μπορεί, όπως λέω αυτούς τους καιρούς, σεμνά, σαν πνεύμα, τόσο αποδυναμωμένα και διάσκορπα τα πνεύματα της ζωής του ασθενούς, όπως μπορεί να τον κάνει στο πρώτο μέρος, για αδυναμία, να εφιδρώνει το πνεύμα από το σώμα του. Και στο άλλο μέρος, για τη χωρίς συγκατάθεση των πνευμάτων αυτών, που του προκαλεί την χώνεψη, τόσο αποδυναμωμένο το στομάχι του, που το πνεύμα του δραματικά συνεχίζει να εφιδρώνεται στο πρώτο μέρος, και καθόλου νέες καλές ρουφηξιές δεν μπαίνουν από αυτόν, λόγω έλλειψης πέψης από την άλλη, τελικά είθε να εξαφανιστεί, ακόμα και αν η εικόνα του θα πεθάνει στη φωτιά. […]»

Το λιώσιμο ή το κάψιμο των ομοιωμάτων δεν είναι ο μοναδικός τρόπος χρήσης. Σαν εναλλακτική είναι η τοποθέτηση καρφιτσών, πινεζών ή ακόμα και μικρών μαχαιριών. Άλλες παραλλαγές των ομοιωμάτων είναι η ανθρώπινη ή ζωική καρδιά. Πτώματα ζώων, καρδιές ή αντικείμενα που γρήγορα αποσυντίθενται, όπως τα αυγά, θάβονται με ξόρκια και γητείες ώστε το θύμα να πεθάνει όσο αποσυντίθενται τα υλικά αυτά. Στην Ιρλανδία, υπάρχουν οι “Πέτρες της Κατάρας”, οι οποίες χτυπιόνται και γυρνάνε από τα δεξιά όταν μια κατάρα έχει ειπωθεί.

Φυσικά οι κρύσταλλοι και τα πολύτιμα πετράδια συχνά φέρεται να έχουν την δύναμη να κρατούν κατάρες μέσα τους. Το πιο διάσημο καταραμένο πετράδι είναι το Διαμάντι της Ελπίδας (Hope Diamond). Η κατάρα ξεκινάει με τον Ζαν Μπαπτίστ Ταβερνιέρ, ο οποίος ήταν προκάτοχος ορισμένων μεγάλων διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένου και της Ελπίδας. Το Διαμάντι εκλάπη από ένα Ινδικό άγαλμα, και όταν οι μοναχοί το ανακάλυψαν, καταράστηκαν όποιον το έχει στη κατοχή του. Ο Ταβερνιέρ υπέφερε από πολύ υψηλό πυρετό, και όταν πέθανε, λύκοι κατασπάραξαν το σώμα του. Πριν πεθάνει όμως, το είχε πουλήσει στον Βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας, ο οποίος το ξαναέκοψε το 1673. Τότε έγινε γνωστό ως “Το Μπλε Διαμάντι του Στέμματος” ή “Γαλλικό Μπλε”. Ο βασιλιάς πέθανε από γάγγραινα και όλα τα νόμιμα παιδιά του πέθαναν στη γέννα, εκτός από ένα.

Το Διαμάντι αργότερα πέρασε στον Νικολά Φουκέτ, ο οποίος δούλευε για τον βασιλιά Λουδοβίκο, λέγεται πως το φορούσε και αυτός σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά εξορίστηκε λόγω προσβολής προς το βασιλιά. Αργότερα άλλαξε την καταδίκη σε ισόβια φυλάκιση και πέρασε τα επόμενα 15 χρόνια στο οχυρό του Pignerol. Λέγεται πως ο Φουκέτ ήταν ο “Άνδρας με τη Σιδερένια Μάσκα”. Στη συνέχεια, το Διαμάντι κληρονομήθηκε από τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’, ο οποίος το δώρισε στην Μαρία Αντουανέτα. Σειρά για την κατάρα είχε η Πριγκίπισσα Μαρί-Λουίζ Λαμπάλ. Μέλος της αυλής της Μαρίας Αντουανέτας και η πιο κοντινή της έμπιστη φίλη. Σκοτώθηκε από όχλο χτυπώντας την με σφυρί, την αποκεφάλισαν, την ξεγύμνωσαν και την ξεκοίλιασαν (ορισμένα από όσα της έκαναν), και το κεφάλι της καρφώθηκε σε πάσαλο και μεταφέρθηκε στο παράθυρο του κελιού της φυλακής της Αντουανέτας. Ο Γουίλεμ Φολς, ένας Δανός κοσμηματοπώλης, ξαναέκοψε το Διαμάντι. Η κατάρα τον χτύπησε μέσω της δολοφονίας του από το χέρι του γιου του, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το Διαμάντι ήρθε στη κατοχή του Έλληνα χρηματιστή διαμαντιών Σίμωνα Μαονχαρίδη, ο οποίος έριξε το αμάξι του σε γκρεμό, σκοτώνοντας τον ίδιο, την γυναίκα και το παιδί τους.

Η τελευταία αναφορά των ιστοριών της θρυλικής κατάρας είναι αυτή της Έβαλιν Βαλς ΜακΛιν. Μια κακομαθημένη κληρονόμος που απολάμβανε την μαγευτική της ζωή, μέχρι που αγόρασε το Διαμάντι. Με χαρά το φορούσε επάνω της αλλά είχε μεγάλο κόστος η αγορά του. Πρώτα η πεθερά της πέθανε, μετά ο γιος της στα εννιά του χρόνια, ο άντρας της την παράτησε για μια άλλη γυναίκα και μετά πέθανε σε ψυχιατρείο, στη συνέχεια πέθανε η κόρη της από υπερβολική δόση ναρκωτικών στα 25 της με αποκορύφωμα, την πώληση της εφημερίδας της “The Washington Post” και να πεθάνει με πολλά χρέη. Τα παιδιά που επέζησαν της κατάρας, πούλησαν το Διαμάντι στον Χάρι Γουίνστον, ο οποίος 9 χρόνια μετά το ταχυδρόμησε στους Σμιθσόνιαν ( Ίδρυμα ερευνών των ΗΠΑ που ιδρύθηκε, με νομοθετική πράξη του Κογκρέσου, με βασικό σκοπό “την αύξηση και διάδοση της γνώσης” κυρίως μέσα από μουσειακά εκθέματα). Αλλά ο ταχυδρόμος που έμελε να το παραδώσει διέλυσε το πόδι του σε τροχαίο, και σε άλλο ατύχημα υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, και κάηκε το σπίτι του.

Οι κατάρες είναι ενάντια στην ηθική και τους κανόνες όχι μόνο της Μαγείας, της Wicca αλλά και άλλων New Age συστημάτων. Οι σύγχρονοι μάγοι πιστεύουν πως η κατάρα θα γυρίσει πίσω σε αυτόν που την έστειλε, με όποια μορφή, μέσω του Τριπλού Νόμου της Επιστροφής. Όπως λέμε στην Ελλάδα “Η κατάρα είναι γαϊδάρα, και επιστρέφει στον αφέντη της”. Άλλα συστήματα πιστεύουν πως είναι δικαιολογημένη η κίνηση της κατάρας απέναντι στους εχθρούς κάποιου. Ορισμένοι μάγοι δέχονται ορισμένους τύπους κατάρας, όπως είναι οι Δεσμευτικές, που έχουν σκοπό να σταματήσουν πράξεις βίας. Μάγοι που προέρχονται από έθνικ κουλτούρες, πιστεύουν στην δικαιολογημένη χρήση της κατάρας.

Όμως, καθώς οι γραμμές αυτές θα διαβάζονται, κάπου μέσα θα ξυπνήσει ένας πιθανός φόβος. Πως πολεμάς κάτι τόσο επιθετικό; Υπάρχουν ορισμένα Τάλισμαν, τα οποία κατασκευάζονται σύμφωνα με διάφορες φόρμουλες, και έχουν την δύναμη να αναιρούν ή να αποκρούουν κατάρες. Ένα παράδειγμα είναι το Αίμα Δράκου (λαμπερό κόκκινο ρετσίνι, προερχόμενο από το δέντρο “Dracaena Draco” ή όπως είναι γνωστό “Δρακοντιά”), το οποίο χρησιμοποιείται σε μείγματα βοτάνων για προστασία. Ένα υφασμάτινο κουκλάκι γεμισμένο με πευκοβελόνες, με χαραγμένο το όνομα αυτού που καταράστηκε (αν είναι γνωστό), το οποίο θάβεται ή καίγεται, μπορεί να λύσει την κατάρα. Οι σκόρπιες πευκοβελόνες μπορούν να προστατέψουν ένα δωμάτιο ή ένα σπίτι. Το έλαιο του Δεντρολίβανου και το Βαν Βαν, μέσα σε λουτρό, αποτελούν γιατρειά απέναντι σε κατάρες. Ορισμένοι μάγοι καίνε ένα μωβ κερί ενώ ψέλνουν το ξόρκι τους για να λυθεί η κατάρα. Αυτό αποτελεί και τον πιο σύνηθες τρόπο αντιμετώπισης της κατάρας. Οι Ινδοί μάγοι, αντιστρέφουν τις κατάρες στην αντίθετη μεριά, επιστρέφοντας τες πίσω στους δημιουργούς τους. Η πιο κατάλληλη περίοδος για να τοποθετήσει κανείς αλλά και να αναιρέσει μια κατάρα, είναι στη Χάση της Σελήνης.

The post Κατάρα: H Ευχή της Εχθρότητας appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b1/feed/ 1
World Of Darkness #3: Changeling The Dreaming http://mindhack.gr/world-darkness-3-changeling-dreaming/ http://mindhack.gr/world-darkness-3-changeling-dreaming/#respond Wed, 14 Jun 2017 06:53:01 +0000 http://mindhack.gr/?p=6532 Τα σύμπαντα του υπερφυσικού gaming τρόμου περνάνε για 3η από του Ψυρρή στο πλαίσιο της τελευταίας Πέμπτης των Reflections για τη φετινή σεζόν.Είναι η σειρά του παιχνιδιού Changeling The Dreaming! DEATHDISCO Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου 24, Ψυρρή ΗΣΑΠ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΗΣΕΙΟ / ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΜΕΤΡΟ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22/6/17 ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 20:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!! World […]

The post World Of Darkness #3: Changeling The Dreaming appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Τα σύμπαντα του υπερφυσικού gaming τρόμου περνάνε για 3η από του Ψυρρή στο πλαίσιο της τελευταίας Πέμπτης των Reflections για τη φετινή σεζόν.Είναι η σειρά του παιχνιδιού Changeling The Dreaming!

DEATHDISCO
Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου 24, Ψυρρή
ΗΣΑΠ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΗΣΕΙΟ / ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
ΜΕΤΡΟ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

ΠΕΜΠΤΗ 22/6/17
ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!

World Of Darkness #3:Changeling The Dreaming
μαζί με την ομάδα ICSG!

Σελίδα εκδήλωσης στο Facebook

The post World Of Darkness #3: Changeling The Dreaming appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/world-darkness-3-changeling-dreaming/feed/ 0
Άγγελος Τανάγρας : Το χαμένο ημερολόγιο http://mindhack.gr/%ce%ac%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%82/ http://mindhack.gr/%ce%ac%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%82/#respond Fri, 09 Jun 2017 06:09:50 +0000 http://mindhack.gr/?p=6526 Ο Άγγελος Τανάγρας, η ζωή και η μελέτη του πάνω στα Ψυχικά φαινόμενα αποκαλύπτεται μέσα από την κυκλοφορία ενός βιβλίου που παρουσιάζει τις άγνωστες πτυχές στην ιστορία του μεγαλύτερου Επιστήμονα Ερευνητή Ψυχικών φαινομένων μέσα από το χαμένο για χρόνια ημερολόγιό του. Μέσα στη δίνη των επάλληλων πολέµων στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας επιστήµονας τολµάει και […]

The post Άγγελος Τανάγρας : Το χαμένο ημερολόγιο appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Ο Άγγελος Τανάγρας, η ζωή και η μελέτη του πάνω στα Ψυχικά φαινόμενα αποκαλύπτεται μέσα από την κυκλοφορία ενός βιβλίου που παρουσιάζει τις άγνωστες πτυχές στην ιστορία του μεγαλύτερου Επιστήμονα Ερευνητή Ψυχικών φαινομένων μέσα από το χαμένο για χρόνια ημερολόγιό του.

Μέσα στη δίνη των επάλληλων πολέµων στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας επιστήµονας τολµάει και δρα ενάντια στη καθεστηκυία τάξη… ενάντια στο ανερχόµενο κίνηµα του Πνευµατισµού και τους υποστηρικτές του (από καθηγητές πανεπιστηµίου έως πρωθυπουργούς της χώρας), φέρνοντας στην Ελλάδα την επιστηµονική µελέτη των ψυχικών φαινοµένων.

Και το όνοµα αυτού, Άγγελος Τανάγρας· αρχίατρος και απόστρατος ναύαρχος του Πολεµικού Ναυτικού, αναγνωρισµένος λογοτέχνης στην ίδια εκδοτική στέγη µε τους Κωστή Παλαµά και Πηνελόπη Δέλτα, ιδρυτής της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών και «πατέρας» της ελληνικής παραψυχολογίας. Πειράµατα τηλεπάθειας µε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαλεύκανση εγκληµάτων και διαλέξεις για την αστυνοµία, µαθήµατα παραψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο, ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα. Και όλα αυτά, σε µία εποχή που οι διανοούµενοι δηµιουργούσαν πνευµατιστικούς κύκλους πιστεύοντας ότι επικοινωνούν µε πνεύµατα νεκρών.

Από τους κοσµικούς χορούς των ξακουστών µεγάρων της παλαιάς Αθήνας έως την κοσµοπολίτισσα Σµύρνη του 1920, από τα πεδία µαχών του «ατυχούς» ελληνοτουρκικού πολέµου έως τους ακαδηµαϊκούς κύκλους των διεθνών συνεδρίων παραψυχολογίας, βιώστε τη δόξα και συνάµα την ανείπωτη φρίκη µέσα από τις εµπειρίες του συγγραφέα· ζήστε ξανά, σαν να ήσασταν παρόντες, την εποχή που διαµόρφωσε, όσο καµία άλλη, τη νεότερη Ελλάδα.

«[…] κυριολεκτικά γοητεύθηκα από το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα, του οποίου ο λόγος είναι τόσο πειστικός, ακριβής και σαφής, ώστε, τουλάχιστον όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα αυτά, να μπορούν να αναγνωρίσουν τη γνησιότητά τους.» – Δρ. Στέφανος Παϊπέτης, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Ο Τανάγρας υπήρξε μία ηγετική φυσιογνωμία ικανή να εμπνεύσει, έχοντας ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο που ήταν ευδιάκριτο στις εργασίες της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών…» – Lisette Coly, Πρόεδρος του Parapsychology Foundation, Νέα Υόρκη

«Το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη στο έργο του σημαντικού αυτού επιστήμονα.» – Δρ. Ανδρέας Βέγλης, Πρόεδρος τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ.

Δείτε περισσότερα για το Βιβλίο

The post Άγγελος Τανάγρας : Το χαμένο ημερολόγιο appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%ac%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%82/feed/ 0