Mindhack.gr http://mindhack.gr Η Σελίδα της Εναλλακτικής Αναζήτησης Wed, 02 Aug 2017 15:32:36 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.1 Το μυαλό μας δημιουργεί σκέψεις σε 11 Διαστάσεις http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-11-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/ http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-11-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/#respond Thu, 27 Jul 2017 08:04:40 +0000 http://mindhack.gr/?p=6700 Το ανθρώπινο μυαλό συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την φανταστική πολυπλοκότητά του, αφού μία ριζοσπαστική έρευνα που συνδυάζει την Νευροεπιστήμη με τα Μαθηματικά αναφέρει πως ο Εγκέφαλος δημιουργεί νευρικές δομές σε πάνω από 11 Διαστάσεις όταν επεξεργάζεται κάποια πληροφορία. Με τον όρο διαστάσεις, η έρευνα αναφέρεται σε μαθηματικούς χώρους, και όχι φυσικές διαστάσεις. Όμως έστω […]

The post Το μυαλό μας δημιουργεί σκέψεις σε 11 Διαστάσεις appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Το ανθρώπινο μυαλό συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την φανταστική πολυπλοκότητά του, αφού μία ριζοσπαστική έρευνα που συνδυάζει την Νευροεπιστήμη με τα Μαθηματικά αναφέρει πως ο Εγκέφαλος δημιουργεί νευρικές δομές σε πάνω από 11 Διαστάσεις όταν επεξεργάζεται κάποια πληροφορία. Με τον όρο διαστάσεις, η έρευνα αναφέρεται σε μαθηματικούς χώρους, και όχι φυσικές διαστάσεις. Όμως έστω και έτσι οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα κόσμο που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.

Ο Στόχος του Blue Brain Project που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, είναι να δημιουργήσει ψηφιακά, μία βιολογικά  λεπτομερή εξομίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Με αυτή την ψηφιακή δημιουργία, οι Ψηφιακοί εγκέφαλοι παρέχουν απεριόριστες ψηφιακές πληροφορίες για την λειτουργικότητα του μυαλού, και έτσι οι επιστήμονες στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση του πιο εκλεπτυσμένου οργάνου που λέγεται εγκέφαλος και ο οποίος διαθέτει 86 Δις Νευρώνες.

Για να κατανοήσουν πως λειτουργεί αυτό το αχανές δίκτυο από νευρώνες ώστε να σχηματίσει τις σκέψεις και τις πράξεις μας, οι Επιστήμονες συνδύασαν υπερυπολογιστές με κάποιες παράδοξες μαθηματικές πράξεις. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στο ψηφιακό μοντέλο του ΝεοΦλοιού, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015. Έτσι η Αλγεβραική Τοπολογία τους επέτρεψε να διαπιστώσουν πως ο Εγκέφαλός μας δημιουργεί αδιάκοπα πολυ-διαστατικά γεωμετρικά σχήματα που εν τέλει μετατρέπονται σε σκέψεις και πράξεις. Δίχως την χρήση αυτής της Αλγεβραικής Τοπογραφίας, θα ήταν αδύνατη η χρήση των αλγόριθμων που περιγράφουν τα συστήματα και τις 11 και πλέον διαστάσεις στις οποίες λειτουργεί ο Εγκέφαλος.

Η Σημασία αυτής της ανακάλυψης εστιάζεται στο γεγονός πως επιτρέπει την ευρύτερη κατανόηση ενός “από τα θεμελιώδη μυστήρια της Νευροεπιστήμης” – δηλαδή την σύνδεση μεταξύ της δομής του εγκεφάλου αλλά και του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζεται την πληροφορία. Οι επιστήμονες εστιάζουν τώρα στην χρήση της Αλγεβραικής Τοπογραφίας για να μελετήσουν τον ρόλο της “Πλαστικότητας”, που είναι η διαδικασία ενίσχυσης αλλά και αποδυνάμωσης των νευρικών συνδέσεων όταν αυτές διεγείρονται, μία διαδικασία  κλειδί στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει και πληροφορείται ο εγκέφαλός μας, ενώ στοχεύουν στην χρήση αυτού του μοντέλου μελέτης για να ερευνήσουν την ανθρώπινη διάννοια αλλά και τον σχηματισμό των αναμνήσεων..

Πηγή

The post Το μυαλό μας δημιουργεί σκέψεις σε 11 Διαστάσεις appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-11-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/feed/ 0
Κουτί του Ντιμπούκ : Η Κατοικία ενός Πανάρχαιου πνεύματος http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%ba/ http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%ba/#comments Tue, 18 Jul 2017 16:08:07 +0000 http://mindhack.gr/?p=6687 Οι λάτρεις του μεταφυσικού και του τρόμου σίγουρα θα έχουν δει την ταινία του 2012, “The Possession”. Η ταινία είχε να κάνει όταν ένα νεαρό κορίτσι αγόρασε ένα κουτί αντίκα, χωρίς να γνωρίζει ότι μέσα στο κουτί κατοικεί ένα αρχαίο πνεύμα. Ο πατέρας του κοριτσιού μαζί με την πρώην σύζυγο του προσπαθούν να βρουν έναν […]

The post Κουτί του Ντιμπούκ : Η Κατοικία ενός Πανάρχαιου πνεύματος appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Οι λάτρεις του μεταφυσικού και του τρόμου σίγουρα θα έχουν δει την ταινία του 2012, “The Possession”. Η ταινία είχε να κάνει όταν ένα νεαρό κορίτσι αγόρασε ένα κουτί αντίκα, χωρίς να γνωρίζει ότι μέσα στο κουτί κατοικεί ένα αρχαίο πνεύμα. Ο πατέρας του κοριτσιού μαζί με την πρώην σύζυγο του προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να τελειώσουν τη κατάρα της κόρης τους. Η ταινία αυτή βασίζεται στην ιστορία του μυστηριώδους “Κουτιού του Ντιμπούκ”. Μια ιστορία δέσμευσης ενός πνεύματος. Μια ιστορία όπου οι τρελές ευγονικές ιδεολογίες δυο ανδρών, του Λάφλιν και του Χίτλερ, δένονται μεταξύ τους και γεννούν ένα ολόκληρο Ναζιστικό Κίνημα. Δυστυχώς, αυτά συνδυάστηκαν άψογα με τη “λογική” πίσω από το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, που θα πέθαιναν στο πιο σημαντικό Ολοκαύτωμα στην Ανθρώπινη Ιστορία. Ίσως τελικά, το υπερφυσικό με το φυσικό, τα χωρίζει μια πολύ λεπτή, οριακή γραμμή.

Η ιστορία του Κουτιού ξεκινάει πριν από τον 2ο Π.Π.. Αυτό το μικρό ξύλινο κουτί κρασιού, ήρθε στην Αμερική από μια Πολωνή επιζών του Ολοκαυτώματος, με το όνομα Χαβέλα. Είχε έρθει στην κατοχή της στην Ισπανία, πριν από την μετανάστευση της στην Αμερική, όπου και το κράτησε ασφαλές μέσα στο κουτί με τα ραπτικά της μέχρι το θάνατο της το 2003. Μετά το θάνατο της, η οικογένεια της πούλησε τα υπάρχοντα της και το Κουτί ήρθε στην κατοχή ενός άνδρα, ονόματι Κέβιν Μάνις, μαζί με άλλα αντικείμενα. Αργότερα, ο ίδιος μίλησε με την εγγονή της Χαβέλα, για το αν όντως ήταν σίγουρη για την πώληση του, γιατί υποψιαζόταν πως μέσα υπήρχε πιθανά να υπήρχε κάποιο κειμήλιο, το οποίο να το ήθελαν. Παρά την προσφορά του να το επιστρέψει πίσω, η κοπέλα αρνήθηκε, ενώ αργότερα του αποκάλυψε πως ήταν κρυμμένο και κλειστό για χρόνια λόγω του Ντιμπούκ.

Ο Κέβιν ήταν ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης με έπιπλα και αντίκες στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Μισή ώρα από τη στιγμή που το έφερε στο κατάστημα του και στο εργαστήριο του, τον πήρε τηλέφωνο η ταμίας του για να του πει ότι είναι κάποιος στο εργαστήριο του και διαλύει τα πάντα βρίζοντας. Ισχυρίστηκε πως ο άνδρας αυτός κλείδωσε όλες τις πόρτες και τις εξόδους κινδύνου, φυλακίζοντας την μέσα. Όταν έφτασε στο εργαστήριο του, ο Κέβιν διαπίστωσε πως οι πόρτες ήταν ακόμα κλειδωμένες αλλά δίχως σημάδι παραβίασης. Όταν μπήκε μέσα, όλες οι λάμπες ήταν σπασμένες, γυαλιά στο πάτωμα και μια μυρωδιά από ούρα. Το μέρος έμοιαζε σαν να δέχτηκε επίθεση από άγριο ζώο. Η ταμίας εκείνη την ημέρα, παραιτήθηκε καθώς ο τρόμος ήταν κάτι που δεν άντεξε. Μετά το περιστατικό, ο Κέβιν άνοιξε το Κουτί, και βρήκε μέσα του 2 πέννες του 1920, μια ξανθιά τούφα δεμένη με κορδόνι, όπως επίσης και μια μελαχρινή τούφα, ένα μικρό άγαλμα με την εβραϊκή λέξη “Shalom”, ένα μικρό χρυσό κύπελλο κρασιού και ένα τετράποδο κηροπήγιο. Όμως δεν αντιλήφθηκε την πολύ παράξενη φύση αυτού του φαινομενικά άκακου Κουτιού.

Όμως πριν προχωρήσουμε στην ιστορία του Κουτιού, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό το Ντιμπούκ και γιατί είναι τόσο σημαντικό στο κόσμο του Μεταφυσικού. Οπότε, ένα μικρό διάλλειμα για να ανατρέξουμε στην φύση του Ντιμπούκ.

Στην Εβραϊκή Δαιμονολογία, το Ντιμπούκ (Dybbuk ή Dibbuk, στα εβραϊκά σημαίνει “γαντζώνομαι”) είναι ένα σκοτεινό πνεύμα ή μια καταδικασμένη ψυχή, το οποίο καταλαμβάνει το σώμα και την ψυχή ενός ανθρώπου, μιλάει μέσω του στόματος του και προκαλεί απίστευτα βάναυσο μαρτύριο και αγωνία, καθώς και ψυχικές ασθένειες, λόγω του ότι προσπαθεί μια άλλη προσωπικότητα να εκδηλωθεί από μόνη της. Ο όρος αυτός δεν υπήρχε μέχρι τον 17ο αιώνα, όπου δημιουργήθηκε από τις διαλέκτους Γερμανών και Πολωνών Εβραίων, στην λογοτεχνία της εποχής. Μέχρι τότε, το Ντιμπούκ ήταν ένα από τα άπειρα σκοτεινά πνεύματα και αποκαλούνταν “Ibbur”. Αυτός ο όρος δεν υπάρχει πουθενά στη Καμπάλα ή στο Ταλμούδ (Εξωβιβλική συλλογή Εβραϊκών κειμένων, συνέχεια της Ιουδαϊκής Βίβλου. Περιλαμβάνει υλικό και κείμενα δίνοντας εγκυκλοπαιδικό ύφος). Στην Καινή Διαθήκη ορίζεται ως “Ακάθαρτο πνεύμα”, ενώ στο Ταλμούδ αναφέρεται με τον όρο “ru’ah tezazit”. Το Ντιμπούκ λοιπόν αποτελεί συντόμευση δυο φράσεων, της “Dibbuk me-ru’ah” (Το χάσμα του Σκοτεινού πνεύματος) και της “Dibbuk min ha-hizonin”(Σκοτεινό πνεύμα από έξω).

Στην πρώιμη λαογραφία, τα Ντιμπούκιμ θεωρούνταν πως κατοικούσαν τα σώματα μόνο των άρρωστων ανθρώπων. Αναφορές σε τέτοιου είδους καταληπτικά σκοτεινά πνεύματα, υπάρχουν στην Παλαιά Διαθήκη. Υπάρχει μια περιγραφή της κατάληψης του Σαούλ από τον Σαμουήλ Α’ και του εξορκισμού του από τον Δαυίδ παίζοντας την άρπα του. Στο “Βιβλίο του Τωβίτ” (Βιβλίο του Κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης, εν μέρει Καθολικό και εν μέρει Ορθόδοξο και συγκαταλέγεται στα Δευτεροκανονικά), ο Αρχάγγελος Ραφαήλ εμπιστεύεται στον Τωβίτ τον Πρεσβύτη την τέχνη του Εξορκισμού. Στην ραβινική βιβλιογραφία του 1ου αιώνα, οι Εξορκισμοί γίνονταν με τις στάχτες από κόκκινη δαμαλίδα (νεαρή αγελάδα) ή τις ρίζες συγκεκριμένων βοτάνων, οι οποίες θα πρέπει να καούν κάτω από το θύμα, το οποίο στη συνέχεια περικυκλώνεται με νερό. Άλλες μέθοδοι περιλάμβαναν επικλήσεις στο όνομα του Βασιλιά Σολομώντα, επανάληψη του Θείου Ονόματος του Θεού, ψαλμωδίες και τη χρήση βοτανικών φυλαχτών.

Με την έλευση του 16ου αιώνα, η αντίληψη για τα καταληπτικά σκοτεινά πνεύματα άλλαξε σημαντικά. Πολλοί Εβραίοι πίστευαν ότι τα πνεύματα ήταν μετενσαρκωμένες ψυχές που δεν μπορούσαν να μπουν σε νέο σώμα λόγω των αμαρτιών του παρελθόντος τους, αναγκάζοντας τα να καταλάβουν το σώμα ενός ζωντανού αμαρτωλού. Τα πνεύματα αυτά υποκινούνταν να καταλάβουν ένα σώμα επειδή αν δεν το έκανα θα βασανίζονταν από τα σκοτεινά πνεύματα. Ωστόσο, από την άλλη μεριά, υπήρχαν και αυτοί που υποστήριζαν πως τα Ντιμπούκιμ ήταν οι ψυχές των ανθρώπων που δεν είχαν ταφεί κανονικά και έτσι έγιναν δαίμονες. Όπως είπαμε πιο πάνω, στην Καμπάλα δεν αναφέρονται με το όνομα Ντιμπούκ, αλλά υπάρχουν ωστόσο τελετές εξορκισμού, που χρησιμοποιούνται ακόμα και στις μέρες μας. Τον Εξορκισμό θα πρέπει να τον εκτελέσει ένας Μπάαλ Σεμ (στα εβραϊκά σημαίνει “Αφέντης του Ονόματος”. Εβραϊκό ιστορικό επάγγελμα ορισμένων Ραβίνων της Καμπάλα, οι οποίοι έχουν γνώση στη χρήση των Ονομάτων του Εβραϊκού Θεού στον Ιουδαϊσμό, για λόγους θεραπείας, θαυμάτων, εξορκισμού και ευλογίας). Ανάλογα με το πως γίνεται ο Εξορκισμός, το Ντιμπούκ μπορεί είτε να λυτρωθεί ή να γυρίσει πίσω από κει που ήρθε ή όπως το ονομάζουν “Κόλαση”. Όταν αφήνει το σώμα, το κάνει μέσω του μικρού δαχτύλου του ποδιού, αφήνοντας μια μικρή ματωμένη τρυπούλα.

Επιστροφή στον Κέβιν και το Κουτί. Αρχικά δε πίστευε πως το Κουτί δεν μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν, μετά το περιστατικό με την ταμία, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, μετά από τις τρομακτικές εμπειρίες που έζησε, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη του. Είχε έντονους εφιάλτες, συνήθως είχαν να κάνουν με κάποιον φίλο ή με κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, να μεταμορφώνεται σε δαιμονικό πλάσμα και να τον χτυπάει. Στις 28 Οκτωβρίου, αποφάσισε να το κάνει δώρο στη μητέρα του για τα γενέθλια της. Δυστυχώς η γυναίκα υπέστη βαρύ εγκεφαλικό την ίδια μέρα, και όταν κάπως συνήλθε, σε χαρτί επάνω μετά βιας έγραψε “Hate Gift” και το απέρριψε. Στην Ελλάδα υπάρχει το ρητό που λέει «Το πάθημα γίνεται μάθημα, και το πορδιό συνήθειο». Ο Κέβιν δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να δώσει το Κουτί στην αδερφή του. Η ίδια το κράτησε για μια εβδομάδα πριν του το γυρίσει πίσω, λέγοντας του ότι οι πόρτες του δεν έμεναν κλειστές. Αλλά δεν σταμάτησε εδώ. Το έδωσε στη συνέχεια στον αδερφό του, ο οποίος τους έδωσε πίσω γιατί ενώ ο ίδιος μύριζε λεβάντα δίπλα του, η γυναίκα του μύριζε ούρα. Με προτροπή της κοπέλας του, πουλήθηκε σε ένα μεσήλικο ζευγάρι, το οποίο όμως μετά από μια εβδομάδα του το άφησε στα σκαλιά του με μια σημείωση “Αυτό έχει άσχημο σκοτάδι”.

Όταν συνειδητοποίησε τι άρχιζε να συμβαίνει, ήθελε να το καταστρέψει αλλά φοβόταν το τι θα επακολουθούσε. Παρόλα αυτά, τον Σεπτέμβριο του 2001, ανήρτησε στο eBay το Κουτί μαζί με το εξής σχόλιο:

“Σε δεύτερα θα το κατέστρεφα αυτό το πράμα, εκτός του ότι δεν έχω καθόλου επίγνωση με τι μπορεί ή με τι μπορεί να μην έχω να κάνω. Φοβάμαι πως αν καταστρέψω το ντουλάπι, ότι είναι αυτό που φαίνεται να ήρθε μαζί με το ντουλάπι, μπορεί να μείνει μαζί μου εδώ. Μου έχουν πει ότι υπάρχει κόσμος που ψωνίζει στο eBay, ο οποίος κατανοεί αυτού του είδους τα πράγματα και συγκεκριμένα αναζητεί αυτά τα πράγματα. Αν είσαι ένας από αυτούς, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ αγόρασε αυτό το ντουλάπι και κάνε ότι θες κάτι σαν αυτό. Βοήθησε με”.

Το Κουτί πουλήθηκε τελικά, λίγο αργότερα και μεταβίβασε όλες τις πληροφορίες που είχε από την εμπειρία του μαζί του. Οι κάτοχοι του ανέφεραν πως μύριζαν ούρα ή λεβάντα και άλλου είδους μεταφυσικές δραστηριότητες. Και εδώ αρχίζει η αλυσίδα των παράξενων γεγονότων. Το Κουτί μέσω eBay, έφτασε στα χέρια του Γιόσεφ Νίτζκε, ενός μαθητή του Κρατικού Πανεπιστημίου Τρούμαν του Μισούρι. Όπως ισχυρίστηκε, το Κουτί προκάλεσε στον ίδιο και τους συγκατοίκους του να υποστούν διάφορα προβλήματα υγείας, λάμπες να σπάνε, παράξενες μυρωδιές, άρχισαν τα μαλλιά του να πέφτουν. Ο γιατρός βέβαια κάνοντας όλες τις εξετάσεις, έκρινε πως ήταν λόγω άγχους, καθώς όλα ήταν όλα αρνητικά. Φτάνοντας στα όρια του, ο Γιόσεφ πούλησε το Κουτί στον Τζέισον Χάξτον, διευθυντή του Μουσείου Οστεοπαθητικής Ιατρικής, ο οποίος βρήκε το Κουτί ως “ιστορικό παζλ”. Όπως είπε σε συνέντευξη του αργότερα “Από κάπου θα ήρθε, για κάποιο λόγο θα κατασκευάστηκε. Τι είναι και γιατί είναι”. Λίγο καιρό μετά την αγορά του, ο Τζέισον απέκτησε παράξενα προβλήματα υγείας, όπως οστρακιά, βήχα με αίμα και ουλές σε όλο του το σώμα. Σύντομα αποφάσισε να το παρατήσει σε αποθήκη. Ένα βράδυ, ο συναγερμός καπνού στην αποθήκη άρχισε να χτυπάει, αλλά όταν πήγε δεν βρήκε ίχνος καπνού. Ήταν περίεργος και έφερε το Κουτί πάλι μέσα στο σπίτι του για να το ερευνήσει.

Αναρωτιόταν αν υπήρχε κάτι λάθος στην ιστορία του Κουτιού. Παρατήρησε κάποιες μικρές λεπτομέρειες που μπορούσαν να αποδείξουν ότι η ιστορία του ήταν λάθος. Ωστόσο, ήθελε να κλείσει αυτές τις τρύπες πριν ξεκινούσε τη συγγραφή του βιβλίου που σχεδίαζε. Μια από τις λεπτομέρειες που ανακάλυψε είναι ότι η μητέρα του Κέβιν με την Χάβελα είχαν ομοιότητες μεταξύ τους. Ήταν και οι δυο Εβραίες και έζησαν ως τα 103. Στην έρευνα του επάνω, κάλεσε τον Κέβιν για να τον ρωτήσει παραπάνω λεπτομέρειες για το πως ήρθε στην κατοχή του. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθούσε να βρει τρόπο να ξεφορτωθούν από μέσα το Ντιμπούκ. Οι ερωτήσεις όμως αυτές έκαναν τον Κέβιν να γυρίσει πίσω από κει που το πήρε για να μάθει περισσότερα. Μετά από πολύωρη κουβέντα, τελικά αποκαλύφθηκε πως υπήρχε η ξαδέρφη της Χαβέλα, η Σόφι, η οποία του είπε την ιστορία για το πως οι δυο τους παγίδευσαν τον Ντιμπούκ μέσα στο Κουτί.

Η Σόφι λοιπόν αποκάλυψε πως την περίοδο μεταξύ των Παγκοσμίων Πολέμων, οι Πνευματικές Συνεδρίες (Seances) ήταν πολύ διάσημες. Τα δυο κορίτσια τότε είχαν κατασκευάσει έναν δικό τους Πνευματικό Πίνακα (Ouija Board) για να έρθουν σε επαφή με αλλόκοσμες οντότητες. Πίστευαν πως η αρνητική ενέργεια που εκλύονταν από τον Πόλεμο, προσέλκυε πιθανά σκοτεινά πνεύματα. Προσπάθησαν την “Νύχτα των Κρυστάλλων” (9 προς 10 Νοέμβριου 1938, είναι η απαρχή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Γερμανία και την Αυστρία) να δεσμεύσουν το πνεύμα που κάλεσαν, αλλά χωρίς επιτυχία. Μετά τον πόλεμο, προσπάθησαν και πάλι να το δεσμεύσουν, με επιτυχία αυτή τη φορά, μέσα στο Κουτί. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας τους, η Σόφι άρχισε να απολογείται αλλά ο Κέβιν ήταν ήδη μπερδεμένος. Όταν τη ρώτησε γιατί ήταν αναστατωμένη τόσο, είπε πως πιθανά το πνεύμα που κάλεσαν και δέσμευσαν, ήταν η αιτία του 2ου Π.Π.

Ενώ πλέον η ιστορία του Κουτιού ήταν γνωστή, ο Τζέισον περίεργος όπως πάντα, ήθελε να ανακαλύψει τι ήταν αυτό που επηρέαζε τα παράξενα γεγονότα που σχετίζονταν με το Κουτί στην Πολιτεία του Μισούρι. Ερευνώντας έπεσε πάνω στο όνομα Χάρι Χάμιλτον Λάφλιν (και ποιος ήταν αυτός; Ερευνητής της Ναζιστικής Ευγονικής, ο οποίος ενέπνευσε τον Χίτλερ να δημιουργήσει την Υπέρτατη Φυλή. Δυο χρόνια πριν, το 1936 ήταν να λάβει τον τιμητικό διδακτορικό τίτλο για την “Επιστήμη της Φυλετικής Κάθαρσης”, αλλά λόγω οικονομικών ο τίτλος πήγε στο Ίδρυμα Ροκφέλερ). Ακόμα μια διαβολική σύμπτωση. Ο Λάφλιν σπούδαζε στο “Πρώτο Περιφερειακό Κανονικό Σχολείο ” το οποίο αργότερα μετονομάστηκε “Κρατικό Πανεπιστήμιο Τρούμαν”.

Ο Τζέισον με τις νέες του ανακαλύψεις, πίστευε πως το Ντιμπούκ είναι σε αποστολή ώστε να δείξει στο κόσμο την αλήθεια σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Συναντήθηκε αργότερα με ένα Διάμεσο, το οποίο ένιωθε θάνατο και φόβο να περιτριγυρίζουν το Κουτί. Όταν το άγγιξε για να βιώσει περισσότερα, ένιωσε έναν έντονο πόνο, σαν μαχαιριά να καρφώνεται στα αριστερά πλευρά της και το κεφάλι της. Όπως είπε η ίδια, πίστευε πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον αρχικό ιδιοκτήτη του Κουτιού. Ήρθε σε επαφή με διάφορους Ραβίνους και τους συμβουλεύτηκε για να μπορέσει να βρει έναν τρόπο πώς να ξανασφραγίσει το Ντιμπούκ μέσα στο Κουτί. Το ασφάλισε μέσα σε κιβωτό από ξύλο ακακία και χρυσό, και για την ακρίβεια, έφτιαξε αντίγραφο της Κιβωτού της Διαθήκης, η οποία περιείχε μέσα τις αυθεντικές 10 Εντολές. Έπειτα το έκρυψε σε μυστική τοποθεσία η οποία παραμένει άγνωστη.

Νόμιζες ότι δεν θα υπήρχε αναφορά και στην άλλη πλευρά; Ο ψυχολόγος Κρις Φρένς, επικεφαλής του τμήματος Ανωμαλιστικής Ψυχολογικής Έρευνας του Κολεγίου Goldsmith, δεν πιστεύει πως όλα αυτά τα γεγονότα είναι αποτέλεσμα μεταφυσικής ή υπερφυσικής δύναμης, άρα δεν είναι αυθεντικά. Το δικαιολογεί αυτό το επιχείρημα λέγοντας πως αυτά συμβαίνουν επειδή οι κάτοχοι του Κουτιού περίμεναν να συμβούν. Οι κάτοχοι εξ αρχής έψαχναν για αυτά τα άσχημα συμβάντα να γίνουν. Όπως υποστηρίζει, αν θεωρείς ότι είσαι καταραμένος, τότε αδιαμφισβήτητα, μπορείς να εξηγήσεις όλα τα άσχημα που συμβαίνουν με βάση τα όσα πιστεύεις ότι είναι η αιτία. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το ήθελε στη κατοχή του.

Το Κουτί “ξεθάφτηκε” από το μέρος του, για ένα cameo στην πρεμιέρα της εκπομπής του Ζακ Μπάγκανς “Deadly Possessions”, στις 2 Απριλίου 2016. Από τότε, φέρεται να βρίσκεται στο Μουσείο του Ζακ Μπάγκανς, στο Λας Βέγκας.

The post Κουτί του Ντιμπούκ : Η Κατοικία ενός Πανάρχαιου πνεύματος appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%ba/feed/ 2
Δαιμονισμός και εξορκισμός : Το “Θηρίο” βρίσκεται μέσα μας; http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%81%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/ http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%81%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/#respond Mon, 17 Jul 2017 15:18:11 +0000 http://mindhack.gr/?p=6672 Δαίμων στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει: θεότητα που ορίζει και νέμει τη μοίρα στον κάθε άνθρωπο. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα δαίω που σημαίνει μοιράζω. Γλωσσολογικά κι ετυμολογικά, λοιπόν, δεν προσδίδεται καμία αρνητική ιδιότητα στο δαιμόνιο˙ αντιθέτως στα έπη του Ομήρου, το δαιμόνιο είναι η θεότητα που προστατεύει και καθοδηγεί τον άνθρωπο από […]

The post Δαιμονισμός και εξορκισμός : Το “Θηρίο” βρίσκεται μέσα μας; appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Δαίμων στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει: θεότητα που ορίζει και νέμει τη μοίρα στον κάθε άνθρωπο. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα δαίω που σημαίνει μοιράζω. Γλωσσολογικά κι ετυμολογικά, λοιπόν, δεν προσδίδεται καμία αρνητική ιδιότητα στο δαιμόνιο˙ αντιθέτως στα έπη του Ομήρου, το δαιμόνιο είναι η θεότητα που προστατεύει και καθοδηγεί τον άνθρωπο από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό του.

If I got rid of my demons, I’d lose my angels.” – Tennessee Williams

Στην αρχαία ελληνική κουλτούρα δεν υπήρχε ο Διάβολος σαν θεότητα, ούτε καν σαν οντότητα. Αναλόγως με τη μοίρα που έχει και με το πώς διαχειρίζεται αυτήν, ο καθένας μας μπορεί να βρίσκεται σε ευδαιμονία ή κακοδαιμονία, κάτι που δίδαξε και ο Επίκουρος. Η αρνητική έννοια του δαίμονα είναι σύμφυτη μόνο με τη χριστιανική παράδοση και ηθική. Ο Σωκράτης ήταν «δαιμονισμένος» όπως κι η Ζαν ντ’ Αρκ αλλά ουδείς από τους δύο δεν άφριζε από το στόμα ούτε είχε αφορμισμένες πληγές ούτε αιωρούνταν. Οι αρχαίοι Έλληνες έπρατταν κατά τον δαίμονα εαυτού, όπως γράφει και η ταφόπλακα που σκεπάζει το μνήμα του Jim Morrison˙ η φράση σημαίνει “λειτουργώ και δρω ακούγοντας την εσωτερική φωνή της ύπαρξής μου”. Η μουσική των Doors εμπεριέχει στοιχεία από τη μουσική της διονυσιακής λατρείας που είχε στόχο να διεγείρει αυτή τη φωνή της θείας μανίας, η οποία κατά τον Πλάτωνα είναι θεμιτή και μπορεί να ανάγει το κάλλος σε οποιαδήποτε μορφή. Ο Πλάτωνας υπήρξε από τους πρώτους ίσως που διέκρινε το Κακό από τον Δημιουργό του και το σώμα από το Πνεύμα˙ το σώμα παραμένει ουδέτερο και προσκολλημένο στη Γη ενώ το πνεύμα όντας ελεύθερο πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον Δημιουργό και το Κακό.

Εξορκισμός είναι η τελετουργία που τελείται από τον ιερέα ή τους ιερείς μιας θρησκείας ώστε να εξαγνιστεί και να εξουδετερωθεί το κακό σαν φύση και ουσία αλλά και να εκδιωχθεί η οντότητα-κακοποιό πνεύμα που έχει καταλάβει ένα ανθρώπινο σώμα. Τέτοιες πρακτικές τελούνταν στην αρχαιότητα κυρίως στη Βαβυλώνα, στη Μεσοποταμία, και στην Ελλάδα στο όνομα του Ορφέα. Εξορκίζω σημαίνει εξαναγκάζω κάποιον να ορκιστεί σε μια ανώτερη από αυτόν δύναμη. Συμβολικά, στον χριστιανισμό, όλο αυτό παραπέμπει στην υποταγή του επαναστατημένου Εωσφόρου στον Δημιουργό του.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή… δηλαδή μία εκδοχή αυτής διότι υπάρχουν πολλές. Ο Αρχάγγελος είναι ένας, ο Εωσφόρος. Οι υπόλοιποι είναι οι άγγελοι που τον ακολούθησαν ή αυτοί που σφετερίστηκαν τη θέση του. Δεν υπάρχουν άλλοι αρχάγγελοι. Ο Εωσφόρος, ο Αρχάγγελος του Φωτός και της μουσικής, ο λατρεμένος άγγελος του Θεού ζήτησε με αλαζονεία και υπερηφάνεια από τον Δημιουργό του να γίνει ίσος με Αυτόν. Ο Θεός αρνήθηκε εξοργισμένος με τον αγαπημένο του Αρχάγγελο. Εδώ ξεκινάει η αμφισημία και η παρανόηση. Δεν εκδίωξε ο Θεός τον Εωσφόρο από τον Παράδεισο. Ο Εωσφόρος αποστάτησε και οι άγγελοι χωρίστηκαν σε δυο τάγματα: σε αυτούς που τάχθηκαν μαζί του και τον ακολούθησαν με τη βούλησή τους στην Πτώση, κι εκείνους που τάχθηκαν με τους Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ουριήλ και Σουριήλ, οι οποίοι ήταν κι αυτοί που εκδίωξαν τον Εωσφόρο από την Ουράνια Αυλή του Παραδείσου και πήραν τη θέση του πλέον ως νέοι Αρχάγγελοι. Ο Μιχαήλ εκφώνησε το κάλεσμα «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» κι οι άγγελοι διάλεξαν τη μεριά τους. Είναι ακριβώς το ίδιο κάλεσμα που εκφωνούν οι ιερείς έξω από την Ωραία Πύλη όταν καλούν τους πιστούς για τη Θεία Μετάληψη. Ο πόλεμος συνεχίζεται, όπως καταλαβαίνετε. Οι πρώτοι, λοιπόν κάτοικοι του πλανήτη Γη υπήρξαν ο Εωσφόρος και οι ακόλουθοί του που έπεσαν σαν άστρα στο όρος Ερμών. Κι έτσι έγινε η Πρώτη Πτώση. Από αυτό το σημείο ξεκινάει η Δαιμονολογία. (Στην Αποκάλυψη του Μωυσή –βιβλίο της Αποκρύφης Λογοτεχνίας γραμμένο το 70 μ.Χ.- δεν επαναστάτησε καν ο ίδιος ο Εωσφόρος αλλά οι άγγελοι που ζήλεψαν τον Αδάμ και την αγάπη που του είχε ο Ιεχωβάς, οπότε και τον διέβαλλαν ώστε να προσβάλει τον πατέρα του).

Όλα αυτά αναφέρονται στο Απόκρυφο Βιβλίο του Ενώχ, το οποίο δεν θεωρήθηκε ποτέ αιρετικό αλλά δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στην Παλαιά Διαθήκη διότι δεν θεωρήθηκε Κανονικό. Τα βιβλία στην πραγματικότητα -αν και δεν έχει γίνει γνωστό- είναι δύο, Ενώχ Ι και Ενώχ ΙΙ, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα π.Χ. (εικάζεται ως πιθανή χρονολογία το 110 π.Χ.) κι ενώθηκαν από έναν Ιουδαίο εκδότη ως Βιβλίο Ενώχ ή απλώς Ενώχ, όπως συνηθιζόταν. Το Απόκρυφο Βιβλίο εξαφανίστηκε για μια τεράστια χρονική περίοδο ώσπου εντοπίστηκε πάλι στην Αιθιοπία (Αβησσυνία). Το τελικό αντίγραφο μεταφράστηκε από την κοπτική γλώσσα στην αγγλική το 1811. Ο Ενώχ είναι ο πρώτος προφήτης που μας δίνει λεπτομερείς περιγραφές για την Κόλαση και τον Παράδεισο και για την επερχόμενη Συντέλεια του Κόσμου, έχοντας πολλά κοινά σημεία με τον προφήτη Δανιήλ. Στο Βιβλίο του Δανιήλ, οι Φύλακες Άγγελοι είναι τα μάτια του Θεού πάνω στη Γη κι έχουν μια πληθώρα ονομάτων. Μετά την επανάστασή τους απέκτησαν υλική υπόσταση για να μπορούν να σπείρουν το κακό. Όπως ο προφήτης Ηλίας, ο Ενώχ αναλήφθηκε εν ζωή στον ουρανό και θα επανέλθει κατά τους χρόνους της Κρίσης. Η αναφορά για την ανάληψή του στον ουρανό στη Γένεση αλλά και στην επιστολή προς Εβραίους -όπου πάλι γίνεται αναφορά στους αγγέλους- πιστοποίησε τη σχέση του προφήτη με την Εκκλησία. Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται δύο άνθρωποι από τη γενεαλογία του Αδάμ με το ίδιο όνομα. Ο Ενώχ, ο πρωτότοκος γιος του Κάιν, ο οποίος μάλιστα από τη μεγάλη του αγάπη έχτισε μια ολόκληρη πόλη στο όνομα του γιου του. Τα ίχνη αυτού του Ενώχ χάνονται αλλά υπάρχει ένα βιβλίο με απόκρυφα κείμενα που εμπεριέχει αποκρυφιστικές τελετές κι ένα είδος μυστηριακής γραφής, το οποίο ονομάζεται το Βιβλίο των Μυστικών του Ενώχ και αποδίδεται σε εκείνον.

Από τη γενιά του Ενώχ γεννήθηκε ο Μαθουσάλας, ο Λάμεχ κι ο Νώε. Στη θέση του Άβελ που δολοφόνησε ο Κάιν, ο Αδάμ γέννησε άλλον γιο, τον Σηθ, ο οποίος γέννησε τον Ενώχ που θεωρούμε προφήτη και συγγραφέα του απόκρυφου βιβλίου. Στα ιερά κείμενα αναφέρεται χαρακτηριστικά «τότε ήταν που οι άνθρωποι άρχισαν να προσεύχονται στον Θεό ονομάζοντάς τον Κύριο». Έζησε 365 έτη όσες δηλαδή είναι κι οι ημέρες του χρόνου και είναι ο μόνος που «περπάτησε με τον Θεό».

Όμως, υπάρχει άλλο ένα δυσδιάκριτο σημείο στην ιστορία. Σύμφωνα με τον προφήτη Ενώχ, τα αόρατα και πονηρά πνεύματα που θέλουν το κακό των ανθρώπων δεν ήταν οι εκπεσόντες άγγελοι ούτε ο Εωσφόρος αλλά οι Γίγαντες, κάτι που μας οδηγεί ακαριαία να φέρουμε στο μυαλό μας τον Τιτάνα Προμηθέα και τη συναναστροφή του με το ανθρώπινο γένος, και σύμφωνα με τα προαναφερθέντα γίνεται αυτομάτως η σύνδεση με την αρχαία ελληνική αντιμετώπιση του ζητήματος αφού αψήφησε τους θεούς και ως ο πιο δυνατός των αθανάτων έπραξε σύμφωνα με αυτό που του έλεγε η συνείδησή του και του υποδείκνυε η ελεύθερη βούλησή του. Οι Ορφικοί εξόρκιζαν το κακό βασισμένοι στον μύθο όπου οι Τιτάνες ήταν πολέμιοι του Δία και του γιου του Διονύσου. Οι ενωχικοί Γίγαντες είναι το προϊόν της σωματικής σεξουαλικής επαφής των Αγγέλων που εγκατέλειψαν την Ουράνια Αυλή με τις θυγατέρες των ανθρώπων, δηλαδή οι Νεφελίμ.

Αναμφισβήτητα υπάρχει άυλος και αόρατος στα φτωχά μάτια μας κόσμος. Ο Θεός εμφύσησε την πνοή του στο θνητό μας σαρκίο και μας έχει πλάσει σύμφωνα με την εικόνα Του. Άρα πώς είναι δυνατόν να μπορεί να κατοικήσει κάτι κακό μέσα μας, πώς είναι δυνατόν ο τέλειος και πανάγαθος δημιουργός να αφήσει το Κακό να γεννηθεί και γιατί αφού είναι παντοδύναμος δεν το καταστρέφει και το αφήνει να υπάρχει; Ιδού το αιώνιο αναπάντητο ερώτημα! «Αν ο Θεός έχει τη δύναμη να αφανίσει τον Διάβολο κι επιθυμεί να τον δει εξολοθρευμένο γιατί περιμένει μέχρι το τέλος του Κόσμου;» ρώτησε σοφά ο ιθαγενής παγανιστής Παρασκευάς, τον Ροβινσώνα Κρούσο. Κι από την άλλη, έρχεται ο Επίκουρος να μας μπερδέψει με την ρήση του παράδοξου του: « Έχει ο Θεός τη βούληση να εμποδίσει το Κακό αλλά δεν μπορεί; Άρα δεν είναι Παντοδύναμος. Μπορεί αλλά δεν θέλει; Τότε δεν είναι Πανάγαθος. Έχει τόσο τη βούληση, όσο και τη δύναμη να το εμποδίσει; Τότε από πού προέρχεται το Κακό; Δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τη δύναμη; Τότε γιατί τον λέμε Θεό;». Το παράδοξο αυτό παράφρασε πολύ αργότερα και με λακωνικό τρόπο ο David Hume.

Γεννιόμαστε με τους δαίμονές μας. Αυτοί οι δαίμονες δεν είναι οι πεπτωκότες άγγελοι που ακολούθησαν τον Εωσφόρο στην Πτώση. Η ταινία Split του M. Night Shyamalan εξηγεί την άποψη που προσπαθώ να υποστηρίξω με τον καλύτερο τρόπο. Οι δαίμονες που κατοικούν μέσα μας είναι οι πολλαπλές μορφές του εαυτού μας. Άλλοι κατορθώνουν να τους τιθασεύσουν ή ακόμη και να τους έχουν υπό την προσταγή και τον έλεγχό τους, άλλοι χάνουν τη μάχη ή δεν τη δίνουν ποτέ, κι άλλοι κατακυριεύονται από αυτούς, ψυχή και σώμα. Αν τους αφήσουμε να εξελιχθούν υπό τη δική μας δύναμη γινόμαστε «υπεράνθρωποι» εξελίσσοντας τις ικανότητές μας, αν μας καταλάβουν γινόμαστε υποχείριά τους. Αλλά στην ουσία με τον εαυτό μας παλεύουμε κι όταν πάμε κόντρα στη μύχια θέλησή του, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. H Dion Fortune δίνει τον όρο “σκεπτομορφές” σε αυτές τις οντότητες. Σκεπτομορφή είναι η δημιουργία μιας ξεκάθαρης εικόνας, η οποία εμψυχώνεται από τον δημιουργό της, φορτίζεται ενεργειακά, και με την επίκληση του ατόμου προς αυτήν αποκτά και φυσική δύναμη. Με αυτή τη μέθοδο δημιουργούνται οι «φύλακες άγγελοι» αλλά όπως είναι λογικό και τα «δαιμόνια», οι πολλαπλοί εαυτοί μας που αποκτούν τον έλεγχο και μέσω της χημικής σύστασης του εγκεφάλου αποκτούν και την ανάλογη σωματική δύναμη. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να σε κυριεύσει αν δεν το καλέσεις κι αν δεν του το επιτρέψεις. Η Dion Fortune μας εξηγεί ξανά πως η αύρα διαπερνάται πάντοτε από μέσα και δεν υπάρχει είσοδος στην ψυχή από καμία εισβολή αν δεν εκφραστεί επιθυμία ή έντονος φόβος προς αυτή την οντότητα. Αν όμως ο άνθρωπος που δέχεται την επίθεση καταφέρει να την αναχαιτίσει ελέγχοντας την ενστικτώδη συναισθηματική αντίδραση, τότε η αύρα του παραμένει άθικτη και αδιαπέραστη και η ψυχή του αμύνεται. Εδώ μπαίνει το ζήτημα της πίστης και δη στον Ιησού, που πολέμησε με αυτές τις δυνάμεις και βγήκε νικητής, αλλά αυτό θα αναλυθεί σε ένα από τα επόμενα άρθρα για τον εξορκισμό. Ο Jung ονομάζει το εσωτερικό κακό που φωλιάζει στην ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου Σκιά.

Στο ζήτημα του καλού που μάχεται με το κακό και του φωτός που θέλει να διώξει το σκοτάδι έχω ταχθεί με την ανατολική φιλοσοφία που θεωρεί ότι οι δυνάμεις συνυπάρχουν (yin yang) και ότι αν ένας άνθρωπος θέλει να υπερισχύσει του εαυτού του πρέπει να φέρει ισορροπία. Στην αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία ο Σεθ κι ο Ώρος, ο κακός θεός της ερήμου κι ο καλός θεός του ουρανού, λατρεύονταν μαζί. Οι δυο θεοί μάχονται κι υποφέρουν, προκαλώντας τραύματα ο ένας στον άλλο. Για παράδειγμα, ο Σεθ βγάζει το μάτι του Ώρου και το θάβει για να τον εκδικηθεί επειδή τον ευνούχισε. Ο άνθρωπος υποφέρει όταν από την ζωή του απουσιάζει το «μα’άτ», δηλαδή η αρμονία μεταξύ καλού και κακού για την οποία οφείλει να παλεύει. Έναν παρόμοιο δυϊσμό πρεσβεύει και ο ζωροαστρισμός για τον οποίο θα μιλήσουμε εκτενώς στην πορεία.

Ο Ιησούς εκτέλεσε τον πρώτο εξορκισμό που έχει καταγραφεί στην εκκλησιαστική ιστορία και μάλιστα υπό το φως του ήλιου και ενώπιον του πλήθους. Από τότε κι έπειτα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πραγματοποιεί τους εξορκισμούς στο σκοτάδι ενώ η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία φέρεται αλλοπρόσαλλα διότι παραδέχεται την πραγματικότητα των εξορκισμών και άρα των δαιμονισμένων ανθρώπων αλλά δεν τελεί εξορκισμούς -τουλάχιστον όχι φανερά- κάτι που έχει αναλάβει η Εκκλησία του Παλαιού Ημερολογίου. Πάντως, έχω στα χέρια μου το εκκλησιαστικό βιβλίο με την ονομασία «Εξορκισμοί του Μεγάλου Βασιλείου» που στη σελίδα 25 έχει την εξής σημείωση: «Οι παρόντες εξορκισμοί αναγιγνώσκονται μεν υπό των πιστών αλλά μόνο ο ιερεύς έχει την εξουσίαν να εξορκίζει και να εκδιώκει τα δαιμόνια».

Τι είναι όμως αυτό που μας γοητεύει τόσο πολύ στην παρακολούθηση ενός εξορκισμού ακόμη κι αν δεν είναι πραγματικός αλλά μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας; Ο ρεαλισμός της ύπαρξης του Κακού με την αυτοπρόσωπη παρουσία του Διαβόλου που προκαλεί πραγματικό φόβο διότι αμέσως, η μεταφυσική διάσταση του ζητήματος γίνεται γήινη και απτή, σχεδόν αυταπόδεικτη. Το ενσαρκωμένο Κακό, η ενσάρκωση της πιο αμφισβητούμενης οντότητας που αν τελικά υπάρχει αλλάζει όλο το στήσιμο της πνευματικής σκακιέρας. Κι ο Εξορκιστής στα μάτια μας παίρνει τη μορφή του μάρτυρα-υπερανθρώπου που γίνεται δοχείο ώστε η δύναμη της πίστης και του Θεού να διοχετευτούν και να εκριζώσουν από τον άνθρωπο τη λεγεώνα των δαιμόνων της Κόλασης.

Συνοψίζοντας, θέλω να κάνω μια διάκριση που θεωρώ απαραίτητη γενικότερα αλλά και για την περαιτέρω ανάλυση που ακολουθήσει στα επόμενα άρθρα. Ο Εωσφόρος, ο Διάβολος και ο Σατανάς δεν είναι οι ίδιες οντότητες. Ο Εωσφόρος είναι ο Αρχάγγελος του Θεού -ο οποίος έχει εξυμνηθεί ως ήρωας επαναστάτης από τον Lord Byron, τον John Milton στο Paradise Lost και τον υπέρτατο William Blake που τον παρουσίασε στην γκραβούρα του σαν ένα γέρο που με κάθε ένα από τα τρία στόματα του τρώει κι έναν αμαρτωλό, δηλαδή τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, τον Βρούτο και τον Κάσσιο-, ο Διάβολος (πειρασμός) είναι ο Όφις που διέβαλε το πρωτότοκο ζευγάρι κι έφαγαν το Φρούτο από το Δένδρο της Γνώσης (για μια ακόμη φορά να πω ότι δεν υπάρχει μήλο πουθενά στην Παλαιά Διαθήκη) κι ο Σατανάς είναι ένας από τους επτά πρίγκηπες της Κόλασης στην οποία υποτίθεται ότι βασιλεύει ο Εωσφόρος. Υπό αυτή την οπτική, ναι, ο Σατανάς είναι δαίμονας εφόσον λατρεύεται ως θεότητα από τους ανεγκέφαλους του πλανήτη, οι οποίοι στο όνομά του βγάζουν όλη τη διαστροφή τους, οπότε είναι σαφώς πιο επικίνδυνοι ακόμη κι από τον ίδιο. O Σατανάς, ο δαίμονας του θανάσιμου αμαρτήματος της Οργής σύμφωνα με τον Dante, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ιστορία του Ιώβ, όπου γίνεται ο τύραννός του για να τον αναγκάσει να προδώσει την πίστη του στον Ιεχωβά. Ο ρόλος που είχε επιτάξει η Oυράνια Aυλή στον Σατανά ήταν να περιδιαβαίνει τη Γη και να ανταγωνίζεται την ανθρωπότητα. Ο Ιωάννης στο Ευαγγέλιό του (8:43) τον ονομάζει ανθρωποκτόνο. Η εβραϊκή λέξη stn σημαίνει αντίπαλος, εχθρός ή αυτός που εμποδίζει. Στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιον (10:18) ο Σατανάς ή Σεμιάζ περιγράφεται «ως αστραπή εκ του ουρανού πεσούσα».

To be continued…

The post Δαιμονισμός και εξορκισμός : Το “Θηρίο” βρίσκεται μέσα μας; appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%81%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/feed/ 0
Διαγωνισμός Fanzine από την Βακαλο http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-fanzine-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b2%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf/ http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-fanzine-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b2%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf/#respond Fri, 14 Jul 2017 15:42:46 +0000 http://mindhack.gr/?p=6669 Η Σχολή Βακαλό Art & Design σε συνεργασία με το AthensCon και σκοπό την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, καθώς και την ενίσχυση του επαγγελματικού χώρου των Κόμικς προκηρύσσουν διαγωνισμό και προσφέρουν ως βραβείο επιδότηση 200€ για την έκδοση του νικητήριου fanzine του διαγωνισμού. Επιπλέον παρέχουν στο νικητή τη συμμετοχή του με τραπέζι αξίας 100€ στο Artist […]

The post Διαγωνισμός Fanzine από την Βακαλο appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Η Σχολή Βακαλό Art & Design σε συνεργασία με το AthensCon και σκοπό την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, καθώς και την ενίσχυση του επαγγελματικού χώρου των Κόμικς προκηρύσσουν διαγωνισμό και προσφέρουν ως βραβείο επιδότηση 200€ για την έκδοση του νικητήριου fanzine του διαγωνισμού. Επιπλέον παρέχουν στο νικητή τη συμμετοχή του με τραπέζι αξίας 100€ στο Artist Alley κατά τη διάρκεια του ΑthensCon 2017 στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. 
ΒRIEF ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

• Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος όσοι δηλώσουν συμμετοχή και παρακολουθήσουν το τριήμερο δωρεάν workshop με τίτλο “Be a Comics student” που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού κύκλου “Be a student for a week” από την Τετάρτη 20 έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρες 17:00-21:00 στη Σχολή Βακαλό (Λάμπρου Κατσώνη 26, 11471, Αθήνα).
Το workshop γίνεται υπό την επίβλεψη των καθηγητών Νίκο Κούτση και Αλέκου Παπαδάτου και με θέμα το σχεδιασμό ενός μικρού Κόμικ, καθώς και την παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του μονοετούς εργαστηρίου Κόμικς της Σχολής Βακαλό.

• Κατά την ολοκλήρωση του τριήμερου workshop στις 22 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να υποβάλλουν τουλάχιστον τα 2/3 του συνόλου οποιουδήποτε ανέκδοτου fanzine τους με ελάχιστο συνολικό μέγεθος τις 12 σελίδες, σε αρχείο PDF και τουλάχιστον 72dpi ανάλυση. ΠΡΟΣΟΧΗ: το όνομα του υποψηφίου θα πρέπει να είναι ορατό είτε στον τίτλο του αρχείου ή στην πρώτη διαφάνεια αυτού.

• Το fanzine μπορεί να έχει σχεδιαστεί οποτεδήποτε, να έχει οποιεσδήποτε διαστάσεις και να είναι είτε έγχρωμο ή ασπρόμαυρο. Η υποβολή των συμμετοχών θα γίνει με την παρουσία των καθηγητών και με την αντιγραφή του κάθε αρχείου σε ένα συγκεκριμένο folder σε Η/Υ της Σχολής Βακαλό. Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να υποβάλλει όσα fanzine επιθυμεί.

• Η δήλωση συμμετοχής στο workshop “Be a Comics Student” γίνεται είτε ηλεκτρονικά στο info@vakalo.gr με θέμα “Be a Comics Student” και αναγραφή του ονοματεπώνυμου του συμμετέχοντα, της διεύθυνσης κατοικίας του και ενός τηλεφώνου επικοινωνίας ή τηλεφωνικά στη Γραμματεία της Σχολής Βακαλό στο 2106442514, το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

• Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει έως τις 6 Οκτωβρίου 2017 μετά από απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τους καθηγητές Νίκο Κούτση, Αλέκο Παπαδάτο και τον διοργανωτή του AthensCon Ανδρέα Πεφάνη.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΗ

• Ο νικητής οφείλει να υποβάλλει την τελική μορφή του fanzine του, έτοιμη προς εκτύπωση, το αργότερο έως τις 5 Νοεμβρίου 2017 στην κα Βέρα Καρτάλου, υπεύθυνη επικοινωνίας του διαγωνισμού. Η έκδοση θα ελεγχθεί για τυχόν λάθη από εκπρόσωπο της Σχολής Βακαλό και του AthensCon. Στο εξώφυλλο ή στο οπισθόφυλλο της έκδοσης θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονόματος του καλλιτέχνη μαζί με την εμφάνιση των λογοτύπων της Σχολής Βακαλό και του AthensCon (ως υποστηρικτές), τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αντίτυπα της 1ης έκδοσης και όσων αντιτύπων διακινηθούν στο διήμερο του AthensCon.

• Τα αντίτυπα που θα εκτυπωθούν θα δοθούν στο νικητή, ο οποίος θα μπορεί να τα διακινεί για λογαριασμό του με όποιον τρόπο επιθυμεί, τόσο κατά της διάρκεια του AthensCon 2017 όσο και εκτός αυτού. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά στον καλλιτέχνη. Ο νικητής στη συνέχεια έχει το δικαίωμα να εκτυπώσει με δική του πρωτοβουλία και έξοδα όσα επιπλέον αντίτυπα επιθυμεί και να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά χωρίς καμία υποχρέωση απέναντι στους διοργανωτές του διαγωνισμού.

• Στη Σχολή Βακαλό θα δοθούν επιπλέον 50 αντίτυπα, το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από την ίδια και τα οποία θα έχει το δικαίωμα να διανείμει δωρεάν για επικοινωνιακούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

• Η Σχολή Βακαλό θα αναλάβει το κόστος εκτύπωσης του νικητήριου fanzine έως την αξία των 200€. Το AthensCon θα αναλάβει την κάλυψη του κόστους του τραπεζιού του καλλιτέχνη στο Artist Alley αξίας 100€ για το διήμερο 2 & 3 Δεκεμβρίου 2017.

• Σε ότι αφορά τις συμμετοχές που δε θα διακριθούν, αυτές απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν από τη Σχολή Βακαλό ή το AthensCon για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς .

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η διάρκεια του διαγωνισμού ξεκινάει από τις 1/7/2017 και ολοκληρώνεται στις 22/9/2017 με την υποβολή των συμμετοχών.

ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

Το βραβείο του νικητή που αφορά την εκτύπωση της έκδοσης fanzine σε τυπογραφείο της Αθήνας που θα ορίσει η Σχολή Βακαλό, καθώς και το κόστος για την παρουσία του στο AthensCon 2017 δεν αντικαθίσταται με χρηματικό ποσό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Βέρα Καρτάλου στο vera@athenscon.gr.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Κολλεγίου για την αποστολή έντυπου υλικού ή να επισκεφθούν το website του Κολλεγίου στη διεύθυνση www.vakalo.gr

Σελίδα εκδήλωσης στο Facebook

The post Διαγωνισμός Fanzine από την Βακαλο appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-fanzine-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b2%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf/feed/ 0
Τζινι: Τα μαγικά πλάσματα των παραμυθιών http://mindhack.gr/%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%bd%ce%b9/ http://mindhack.gr/%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%bd%ce%b9/#respond Fri, 14 Jul 2017 15:29:06 +0000 http://mindhack.gr/?p=6662 Στην Αραβική λαογραφία, το Τζινι είναι ένα παρεμβατικό πνεύμα, συνήθως με δαιμονική μορφή αλλά χωρίς να έχει σχέση με τους Δαίμονες. Αντίστοιχα με τα Ελληνικά Δαιμόνια, τα Τζιν είναι πλάσματα που αυτό-αναπαράγονται και μπορούν να είναι ή δαιμονικά ή αγαθά. Διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις και μπορούν να επικαλεστούν σε μαγικές τελετές για να εκτελέσουν διάφορες υπηρεσίες. […]

The post Τζινι: Τα μαγικά πλάσματα των παραμυθιών appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Στην Αραβική λαογραφία, το Τζινι είναι ένα παρεμβατικό πνεύμα, συνήθως με δαιμονική μορφή αλλά χωρίς να έχει σχέση με τους Δαίμονες. Αντίστοιχα με τα Ελληνικά Δαιμόνια, τα Τζιν είναι πλάσματα που αυτό-αναπαράγονται και μπορούν να είναι ή δαιμονικά ή αγαθά. Διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις και μπορούν να επικαλεστούν σε μαγικές τελετές για να εκτελέσουν διάφορες υπηρεσίες. Άλλωστε, ποιος δεν θυμάται το Τζίν του Αλαντίν ή τα Τζίνι στο βιβλίο “Χίλιες και μια νύχτες”;

Ο κόσμος είναι γεμάτος από Τζίνι, που περιμένουν να πραγματοποιήσουν ευχές” – Πέρσι Ρος

Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Στην προ-Ισλαμική λαογραφία, τα Τζινι ήταν κακόβουλα πλάσματα, γεννημένα από άκαπνη φωτιά και δεν ήταν αθάνατα. Συγκατοικούσαν με άλλα μαγικά πλάσματα στο Καφ, το Όρος των Πνευμάτων (σύμφωνα με την λαογραφία, είναι μια μυθική σειρά από σμαραγδένια βουνά που περιβάλλουν την γη. Σήμερα είναι γνωστό ως “Η πλαγιά του Διαβόλου” και βρίσκεται στη νοτιότερη περιοχή της Λιβύης, 25χιλ βόρεια της πόλης Γκατ). Αρέσκονταν να κυκλοφορούν στην ερημιά και την άγρια φύση. Ήταν συνήθως αόρατα αλλά διέθεταν την δύναμη να αλλάζουν μορφή, από έντομο μέχρι άνθρωπο.

Ο θρυλικός Βασιλιάς Σολόμωντας χρησιμοποίησε ένα μαγικό δαχτυλίδι για να ελέγξει τα Τζιν και να προστατέψει τον εαυτό του από αυτά. Λέγεται πως το δαχτυλίδι ήταν δεμένο με διαμάντι, το οποίο όμως είχε δική του ζωτική ενέργεια. Με αυτό, ο Σολομώντας σημάδευε το σβέρκο των Τζιν ως σκλάβους. Ένας μύθος λέει πως ένα ζηλιάρικο Τζιν (πιθανά ο Ασμοδαίος), έκλεψε το δαχτυλίδι ενώ ο Βασιλιάς έκανε μπάνιο στον Ιορδάνη ποταμό. Το Τζιν κατέλαβε το θρόνο του Σολομώντα, κυβερνώντας για χρόνια ενώ ο Βασιλιάς έγινε περιπλανητής. Ο Εβραϊκός Θεός εξανάγκασε το Τζιν να πετάξει το δαχτυλίδι στη θάλασσα, όπου το βρήκε ο Σολομώντας, τιμωρώντας το αργότερα με φυλάκιση μέσα σε μαγεμένο μπουκάλι. Ένας άλλος μύθος ορίζει πως ο Βασιλιάς πήρε το Τζιν στο κρυστάλλινο παλάτι του, όπου έκατσαν σε τραπέζια από σίδερο. Το Κοράνιο αναφέρει πως τα χρησιμοποιούσε. Κατασκεύαζαν παλάτια, έφτιαχναν χαλιά και όποτε είχε να ταξιδέψει μακριά ο Σολομώντας, το Τζιν το μετέφερα στην πλάτη του. Ο Ναός της Ιερουσαλήμ χτίστηκε από τον Σολομώντα, ο οποίος ανάγκασε τα Τζινι να το φτιάξουν.

Αργότερα, η Ισλαμική θεολογία, απορρόφησε και τροποποίησε την ιστορία των Τζινι. Άλλα τα έκανε όμορφα και καλοκάγαθα, ενώ άλλα παρέμειναν ως είχαν. Η Μουσουλμανική παράδοση ορίζει πως οι άνθρωποι φτιάχτηκαν από πηλό και νερό, και η ουσία των αγγέλων είναι το φως. Τα Τζιν όμως γεννήθηκαν τη μέρα της Δημιουργίας από άκαπνη φωτιά, ή την Στοιχειακή Φωτιά. Πιστεύουν πως είναι αόρατα στους ανθρώπους, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις όπως είναι τα σκυλιά και τα γαιδούρια. Βρίσκονται στη Γη πριν από τους ανθρώπους, αλλά άγνωστο πόσο. Κάποιοι θεωρούν πως βρίσκονται περίπου 2000 χρόνια πριν τους Πρωτόπλαστους, οι οποίοι ήταν ίσοι με τους Αγγέλους. Ο κυβερνήτης τους Ίμπλις (γνωστός και ως Σεϊτάν (Shaytan)), αρνήθηκε να λατρέψει τους Πρωτόπλαστους και εκδιώχθηκε από τον Παράδεισο μαζί με τους ακολούθους του. Ο Ίμπλις έγινε αντίστοιχο του Διαβόλου και οι ακόλουθοι του αντίστοιχοι των Δαιμόνων, με τον θρόνο του να είναι στη θάλασσα. Τα Τζίνι, όπως και οι άνθρωποι, έχουν ελεύθερη βούληση και μπορούν να κατανοήσουν τις έννοιες Καλό/Κακό. Το Κοράνιο δηλώνει πως έχουν τον ίδιο σκοπό με τους ανθρώπους ως δημιουργήματα, δηλαδή τη λατρεία στον Θεό. Είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους και θα δικαστούν και αυτά τη Μέρα της Κρίσης. Λέγεται πως η Κόλαση θα γεμίσει από Τζίνι και ανθρώπους εξίσου.

Όπως συμβαίνει και με τους Δαίμονες και τους Αγγέλους, υπάρχουν και δω αντικρουόμενες ιστορίες σχετικές με τα Τζίνι. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, υπάρχουν τρία είδη Τζιν. Το πρώτο είδος είναι εκείνα που έχουν την ικανότητα να πετούν, τα οποία μπορεί να είναι αδύνατα ή ψηλά, βαριά ή ελαφριά και έχουν την ικανότητα επίσης της Αλλομορφίας. Το δεύτερο είδος είναι αυτά που μπορούν να κατοικούν σε συγκεκριμένη περιοχή και δεν μπορούν να φύγουν από κει. Συνήθως κατοικούν σε ερειπωμένα σπίτια. Το τρίτο είδος είναι εκείνα που μπορούν να εμφανιστούν ως φίδια, σκορπιοί, μαύροι σκύλοι και γάτες. Μάλιστα για τις γάτες, δεν επιτρέπεται να τις διώξει κάποιος νωρίς το πρωί ή αργά τη νύχτα, διότι είναι Τζιν μεταμορφωμένο και θα εκδικηθεί.

Παρόλο που το Κοράνιο αναφέρει μόνο τρία είδη: τα Μάριντ, Ίφριτ και Τζιν, υπάρχουν και άλλα όπως:

– Γκούλς (ghoul): Αλλόμορφα, κανιβαλιστικά και αιμοβόρα πλάσματα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην ανθρώπινη σάρκα. Η πρώτη και πιο παλιά αναφορά τους γίνεται στο “1000 και μια νύχτες”. Νυχτόβια πλάσματα που κατοικούν σε νεκροταφεία και ερείπια. Στην Περσική λαογραφία, εμφανίζονται με πόδια γαιδουριού και κέρατα κατσίκας.

– Χιν (Hinn): Τζιν τα οποία εμφανίζονται κυρίως ως σκυλιά. Το “Βιβλίο των Τζίνι” (Book of Jinn), ισχυρίζεται πως έχουν εμφανιστεί στη Αραβία, Περσία και Ινδία.

– Ίφριτ: Στο Κοράνιο αναφέρεται μια και μόνη φορά. Είναι το Τζιν το οποίο έφερε τον θρόνο της Βασίλισσας του Σαβά (πανίσχυρη και μυστηριώδης ηγέτιδα στην Εβραϊκή Βίβλο και το Μουσουλμανικό Κοράνιο, καθώς εμφανίζεται και στους πρώτους Τούρκικους και Περσικούς πίνακες και μεσαιωνικά Χριστιανικά έργα. Αμφισβητήσιμη η ύπαρξη της, ενώ σε μετέπειτα ιστορίες της Ισλαμικής παράδοσης αναφέρεται ως Μπίλκουϊς) υπό τις προσταγές του Σολομώντα. Φτερωτό πλάσμα της φωτιάς, πανούργο και δυνατό. Συναντάται και στα δυο φύλα και κατοικούν υπόγεια. Συνήθως συναγωνίζονται με βασιλείς και φυλές και ομάδες. Μπορούν να παντρευτούν μεταξύ τους αλλά και με ανθρώπους. Μπορεί να είναι πιστό ή άπιστο, καλό ή κακό, αλλά σχεδόν πάντα είναι μοχθηρό και ανελέητο.

– Τζαν (Jann): Αλλόμορφα πλάσματα της ερήμου, με μορφή συνήθως ανεμοστρόβιλου και λευκών καμήλων. Ανοιχτόμυαλα σχετικά με τους ανθρώπους και είναι το πιο σύνηθες είδος που μπορεί να συναντήσει κανείς. Μπορούν να κρύψουν/αποκαλύψουν οάσεις, ανάλογα με το αν συμπαθούν/αντιπαθούν την ομάδα ταξιδιωτών. Παρομοίως, μέσα στην Ιστορία, προστάτεψαν στρατούς που έκριναν ως άξιους και τιμώρησαν του ανάξιους. Πολλά γεγονότα της Ισλαμικής Ιστορίας αποδίδονται στην επέμβαση των Τζαν.

– Μάριντ (Marid): το πιο ισχυρό είδος Τζιν. Διαθέτουν απίστευτες δυνάμεις και είναι τα πιο περήφανα. Μπορεί να έχουν ελεύθερη βούληση, ωστόσο μπορούν να υποταχθούν για να εκτελέσουν εντολές. Έχουν την δύναμη να εκπληρώνουν τις ευχές των θνητών, αλλά μέσα από μάχες, φυλάκιση, τελετές ή κάποια μεγάλη κολακεία. Σε όσους έχουν εμπειρία στα RPG παιχνίδια, το όνομα Μπαχάμουτ είναι ένα παράδειγμα Μάριντ.

– Νάσνας (Nasnas): Ένα από τα πιο αδύναμα Τζίνι. Υβρίδιο ανθρώπου και ζώου. Στο “1000 και μια νύχτες” εμφανίζεται ως μισός άνθρωπος, με μισό κεφάλι, μισό σώμα, ένα χέρι και ένα πόδι. Χοροπηδάει στο ένα πόδι. Λέγεται πως είναι γέννα Σιγκ και ανθρώπου.

– Σιγκ (Shiqq): Ίδιας κατηγορίας με το Νάσνας. Μισό πλάσμα με τερατώδη εμφάνιση.

– Σιι’λατ (Silat): Εξαίρετα αλλόμορφα Τζίνι και τα πιο έξυπνα. Μπορούν να μιμηθούν κάθε ανθρώπινη φωνή. Αποτελούν μέρος της Περσικής παράδοσης.

Ο Μωάμεθ προειδοποίησε τους ανθρώπους να καλύψουν τα μαγειρικά τους σκεύη, να κλείσουν τις πόρτες και να κρατήσουν τα παιδιά κοντά τους τα βράδια, καθώς τα Τζίνι περιφέρονται εκείνες τις ώρες και παίρνουν πράγματα. Τους προειδοποίησε επίσης τα φώτα να σβήσουν, καθώς μπορούν να βάλουν φωτιά. Να μην ανοίξουν κλειδωμένες πόρτες, να λύσουν κόμπο και να ξεσκεπάσουν δοχεία. Αν βρουν φίδι θα πρέπει για τρεις μέρες να ζητάνε να αλλάξει και να φύγει, πριν το σκοτώσουν. Αν είναι Τζιν, θα φύγει. Στο κεφάλαιο 72 του Κορανιού, αναφέρεται πως ένα Τζιν μπορεί μεταπεισθεί, με την απαγγελία του Κορανιού. Αυτό όμως δεν τα αποτρέπει από το να παραμείνουν άπιστα και αναξιόπιστα.

Πέρα από τις δυνάμεις τους και τους σκοπούς τους, έχουν και μια ζωή. Η διάρκεια της ξεπερνά κατά πολύ αυτής των ανθρώπων, αλλά δεν πεθαίνουν. Είναι και αρσενικά και θηλυκά και μπορούν να αποκτήσουν απογόνους. Η τροφή τους αποτελείται από κρέας, κόκκαλα και… κοπριά (Αν σας καλέσουν για δείπνο, να ξέρετε το μενού). Όπως οι άνθρωποι, τους αρέσει να παίζουν, να κοιμόνται και να έχουν κατοικίδια ζώα. Υπάρχουν παραλλαγές στην εμφάνιση τους. Άλλα έχουν πόδια κατσίκας, μαύρη ουρά ή τριχωτό σώμα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ψηλά και να έχουν τα μάτια τους κάθετα στο κεφάλι τους.

Παρόλο που μπορούν να κατοικήσουν οπουδήποτε στη Γη, προτιμούν ερείπια, ερήμους και βρώμικα μέρη όπως είναι τα μπάνια, νεκροταφεία, χωματερές και βρωμερά πηγάδια. Μπορούν όμως να κατοικίσουν και σε σπίτια που ήδη μένουν άνθρωποι μέσα. Τους αρέσει να κάθονται σε σημεία ανάμεσα στο φως και στη σκιά (τα Ενδιάμεσα μέρη)και να μετακινηθούν όταν νυχτώσει. Τους αρέσουν τα μαγαζιά και οι αγορές, και για το λόγο αυτό, οι Μουσουλμάνοι ακόμα και σήμερα, είναι προειδοποιημένοι να μην είναι οι πρώτοι που θα μπουν στην αγορά ή τελευταίοι που θα φύγουν.

Στο Ισλάμ, πιστεύουν πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να έρθουν ποτέ σε επαφή με τους νεκρούς, να μάθουν από αυτούς τα μελλούμενα, τι συμβαίνει μετά το θάνατο, να θεραπευτούν. Αυτό γιατί, πιστεύουν πως ανήκουν στο πεδίο δράσης του Θεού. Σε αυτά τα Τζιν έχουν περιορισμένες δυνάμεις. Μπορούν να εμφανιστούν στους ζωντανούς ως το πνεύμα κάποιου νεκρού και να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσα από οράματα και φωνές. Πιστεύουν πως αυτοί που γνωρίζουν τις δυνάμεις των φυτών και πώς να επικοινωνούν μαζί τους μέσα από τα φυτά, είναι σαν να μιλάνε με το διάβολο, καθώς τα Τζίνι έμαθαν στους ανθρώπους την τέχνη της Μαγείας. Εάν πριν το γεύμα, οι άνθρωποι δεν επικαλεστούν το όνομα του Αλλάχ, τα Τζίνι μπορούν να φάνε το ανθρώπινο φαγητό και να απομυζήσουν την ενέργεια τους.

Τα Τζίνι δεν απέχουν πολύ από τις Νεράιδες και τα Φέϋ γενικά. Μπορούν να ερωτευθούν κάποιον θνητό άνθρωπο και να τον παντρευτούν. Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για αυτό, και κανένα παιδί ως τώρα δεν έχει τις ιδιότητες Τζιν και ανθρώπου. Αν και πιθανολογείται πως η Βασίλισσα του Σαβά ήταν γέννα από Τζιν και άνθρωπο. Μια φατρία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ισχυρίζεται πως είναι απόγονοι ενός θηλυκού Τζιν. Είναι αντικρουόμενο το αν είναι νόμιμος ο γάμος μεταξύ ανθρώπου και Τζιν, αλλά πολλοί Ισλαμιστές δικαστές το θεωρούν άνομο. Όπως επίσης για το αν ένας τέτοιος γάμος μπορεί να γεννήσει παιδιά. Εάν η μητέρα είναι θνητή, το παιδί θα είναι ορατό και θα μοιάζει με τους ανθρώπους ενώ στην άλλη περίπτωση θα είναι αόρατο. Όπως συμβαίνει περίπου και με τα παιδιά από την ένωση Σάκουμπι και ανθρώπου. Παρεμβαίνουν στις σχέσεις των ανθρώπων. Αν ερωτευθούν έναν θνητό, μπορούν να διακόψουν γάμους και άλλες σχέσεις.

Μπορούν άραγε να καταλάβουν όπως άλλα παρόμοια πλάσματα; Συνηθισμένες ανθρώπινες πράξεις μπορούν να σκοτώσουν ή έστω να βλάψουν ένα Τζιν. Και αυτό χωρίς να το καταλάβει ο άνθρωπος. Όταν κάτι τέτοιο συμβεί, το Τζιν μπορεί να καταλάβει τον άνθρωπο που το έκανε ώστε να πάρει την εκδίκηση του από αυτόν. Επίσης, στόχοι κατάληψης από ένα Τζιν είναι όσοι έχουν αποφασίσει να μείνουν μόνοι ή έτυχε και έμειναν μόνοι. Αυτό είναι ενάντια στην φύση των Τζίνι τα οποία είναι της ενότητας. Όπως με την Ελληνική παράδοση, ότι στο κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα ζεύγος Δαιμονίων, έτσι ισχύει και για τα Τζίνι. Το ένα ψιθυρίζει το καλό και το άλλο το κακό. Η διάθεση των ανθρώπων επηρεάζεται από τα Τζίνι, από τη χαρά στη λύπη χωρίς λόγο. Παρά το γεγονός ότι έχουν δύναμη πάνω στο μυαλό και το σώμα των ανθρώπων, δεν μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και τη ψυχή.

Όταν κάποιος καταλαμβάνεται από ένα Τζιν, μοιάζει με παρανοϊκός και εμφανίζει σημάδια θυμού, ανησυχίας και κατάθλιψης. Η γυναικεία φωνή μπορεί να ακουστεί για αντρική και αντίστροφο. Άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία μετά το φαγητό, πονοκέφαλοι, έντονη επιθυμία για καυγά και τσακωμούς και διαμάχες, πεσμένοι ώμοι σαν να κουβαλάνε το βάρος του κόσμου, ένα συνεχές αίσθημα απογοήτευσης και έντονη επιθυμία για αυτοκτονία. Ένα τέτοιο Τζιν είναι η Ζαρ, χαμηλόβαθμο σε τάξη Τζιν το οποίο καταλαμβάνει κυρίως γυναίκες. Στην αρχή το θύμα υποφέρει από ασήμαντες ενοχλήσεις, ισχυρισμούς ότι καταλήφθηκε από τη Ζαρ. Τα υπόλοιπα θηλυκά μέλη δεν της επιτρέπουν να δει γιατρό παρά μόνο μια “Σεκά”, μια Σαμάνα γερόντισσα. Όταν ταυτοποιήσει τη Ζαρ, την ανακρίνει σε γλώσσα που μιλάνε μόνο οι Σεκά, μέχρι να δεχτεί να φύγει από το σώμα αφού λάβει δώρα (όπως κοσμήματα, αρώματα κ.ο.κ). Ο εξορκισμός γίνεται με την παρουσία των θηλυκών μελών της οικογένειας του θύματος, της Σαμάνου και των βοηθών της, με τη συνοδεία μουσικής (τύμπανα και φλογέρα), φαγητού, καφέ και ίσως μιας θυσίας αρνιού. Το αίμα του τρίβεται επάνω στο μέτωπο του θύματος και σε άλλα μέρη. Έπειτα αρχίζει να χορεύει σε κατάσταση τρανς, άγρια μέχρι να λιποθυμήσει. Το Τζιν τότε φεύγει, με την ικανοποίηση της ότι το θύμα της ανταμείφτηκε από τα ακριβά δώρα του συζύγου.

Το να ζητήσει από το Τζιν να εγκαταλείψει το σώμα, δεν είναι αρκετό κάποιες φορές, και εκεί χρειάζεται κάποιον ο οποίος είναι μυημένος στον Εξορκισμό ενάντια στα Τζίνι. Στη περίπτωση της Ζαρ, ο συγκεκριμένος εξορκισμός αποτελεί μέρος της Ισλαμικής κουλτούρας ακόμα και στις μέρες μας. Στο Κάιρο, τέτοιοι εξορκισμοί λαμβάνουν χώρα σε δημόσια κτίρια μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Η διάρκεια της τελετής μπορεί να διαρκέσει 3-5 νύχτες, ανάλογα με τη συνδρομή…

The post Τζινι: Τα μαγικά πλάσματα των παραμυθιών appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%bd%ce%b9/feed/ 0
Το Μεταφυσικό Σύμπαν του Game of Thrones http://mindhack.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-game-of-thrones/ http://mindhack.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-game-of-thrones/#comments Wed, 12 Jul 2017 07:58:15 +0000 http://mindhack.gr/?p=6650 Η πολυαναμενόμενη 7η σεζόν του Game of Thrones ξεκινάει σε λίγες ημέρες, και με αφορμή την πρεμιέρα, αναλύουμε το μεταφυσικό σύμπαν του κόσμου που δημιούργησε ο George R. R. Martin με τους απεριόριστους fan ανά τον κόσμο! Η Θρησκεια και η Μεταφυσικη παιζουν ενα σημαντικο ρολο στους χαρακτηρες του Game of Thrones, που παγιδευονται στην […]

The post Το Μεταφυσικό Σύμπαν του Game of Thrones appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Η πολυαναμενόμενη 7η σεζόν του Game of Thrones ξεκινάει σε λίγες ημέρες, και με αφορμή την πρεμιέρα, αναλύουμε το μεταφυσικό σύμπαν του κόσμου που δημιούργησε ο George R. R. Martin με τους απεριόριστους fan ανά τον κόσμο!

Η Θρησκεια και η Μεταφυσικη παιζουν ενα σημαντικο ρολο στους χαρακτηρες του Game of Thrones, που παγιδευονται στην διψα τους για δύναμη και εξουσία και αρκετές φορές χρησιμοποιούν αυτές τις υπερφυσικές δυνάμεις για να καταφέρουν τους σκοπούς τους. Η Πληθώρα πίστεων και υπερφυσικών πεποιθήσεων στο Σύμπαν του Westeros εγείρουν το ερώτημα αν αυτές οι πεποιθήσεις κρύβουν μέσα τους κάποια αυθεντικότητα, ή την ροπή προς τον Αποκρυφισμό. Ή μήπως απλά οι θεοί του Game of Thrones είναι κατασκευάσματα του Συγγραφέα χωρίς καμία υπόσταση και ουσία;

Όμως εκτός από τις αληθινές πτυχές των θρησκευτικών συστημάτων, αξίζει να αναλύσουμε και τις εσχατολογικές προφητείες που εμφανίζονται στο σύμπαν αυτό και συνδέονται με αρκετές πνευματικές παραδόσεις και τα σύμβολά τους. Φυσικά για να καταφέρουμε να κατανοήσουμε περισσότερο το μεταφυσικό σύμπαν του Martin, θα πρέπει να γνωρίζουμε σε τι ακριβώς πιστεύει ο Συγγραφέας.

Ο George R. R. Martin θεωρεί τον εαυτό του ένα άθεο και Αγνωστικιστή όμως ο ίδιος προέρχεται από καθολική οικογένεια, και ως εκ τούτου είναι λογικό να βρίσκουμε αρκετές χριστιανικές ιδέες στην σειρά, και ειδικότερα στο a song of ice and fire. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Βάπτιση, ο θάνατος και η ανάσταση του πνιγμένου θεού που λάτρευαν οι Σιδηρογέννητοι, το φως και η αγάπη του H’llor που λατρευόταν από τους essosi και τους μισθοφόρους που υπήρχαν στο Westeros, καθώς και η προστασία του επταπρόσωπου δημιουργού που λάτρευε η πλειοψηφία των κατοίκων του Westeros. Ο Martin δεν νοιάζεται τόσο να αποδείξει αν αυτοί οι θεοί είναι πραγματικες και κατά κάποιο τρόπο ζωντανές οντότητες, αλλά φροντίζει να παρέχει τρανταχτές αποδείξεις για την υπερφυσική παρέμβαση που πηγάζει από τις προσευχές και τα τελετουργικά των χαρακτήρων του Game of Thrones. Για παράδειγμα τα συμβολικά όνειρα του γερακιού με τα τρία μάτια, αλλα και οι προφητείες και τα οράματα του κόκκινου θεού H’llor – όπως και η επαναφορά στην ζωή ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου μόνο με την προφορά του ονόματος του θεού – είναι ξεκάθαρες περιπτώσεις επιρροής του πνευματικού κόσμου στην φυσική πραγματικότητα του Game of Thrones, και αν μη τι άλλο μία απρόσωπη μορφή μαγείας.

Οι Υπερφυσικές πτυχές του Game of Thrones

Η Εμφάνιση Ψυχικών φαινομένων συχνά τραβάει τον κόσμο που πιστεύει σε τέτοια φαινόμενα προς μία θρησκευτική πεποίθηση ή ένα πνευματικό σύστημα. Αυτές οι αναφορές, που υπάρχουν σαφέστατα και στο Game of Thrones μάλλον προέρχονται από μαγικές πράξεις που αντλούν δύναμη από τον κόσμο των πνευμάτων που ελέγχεται από κατώτερους δαίμονες. Η Catelyn Stark συχνά προσευχόταν στον Θεό των Επτά, ώστε να προστατεύει τα παιδιά της. Στους θεατές δεν γίνεται ποτέ κατανοητό αν αυτοί οι θεοί είναι αληθινοί και ακουν τις προσευχές. Αυτό είναι ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Υπερφυσικού που παίζει άμεσο ρόλο όμως δεν αποκτά αποτέλεσμα στον κόσμο του Game of Thrones.

Στην Ινδουιστική Κοσμολογία η πνευματική αφύπνιση περνά μέσα από στάδια πτώσης του ανθρώπου. Καθώς ο κόσμος απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την πνευματικότητα, η Ανθρωπότητα στρέφεται στον υλισμό, και οι πνευματικές αλήθειες αυτόματα κρύβονται, ειδικότερα στην τελική σκοτεινή εποχή – την αποκαλούμενη Kali Yuga – που αρκετοί θεωρούν πως είναι το τέλος των πάντων. Και παρά το γεγονός πως το Game of Thrones διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κόσμο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μαγείας και άλλων πνευματικών φαινομένων στον κόσμο. Αυτός ο κόσμος όμως ξεκινά να αλλάζει όταν η Daenerys Targaryen ονειρεύεται τον τρόπο με τον οποίο θα εκκολαφθούν τα αυγά των δράκων, που αναδύονται μέσα από την τελετουργική πυρά, και έτσι η μαγεία ξυπνά στο σύμπαν του Game of Thrones. Οι μάγοι της Qarth μπορούν ξανά να προβάλλουν ψευδαισθήσεις, οι Πυρομάντες του King’s Landing καταλαβαίνουν πως τα φλογερά ξόρκια τους είναι πιο αποτελεσματικά, και τέλος οι Νεκροί σηκώνονται ξανά για να σκορπίσουν τον θάνατο πέρα από το μεγάλο τείχος.

Την παραπάνω έννοια σχετικά με το τέλος του κόσμου που θα προέλθει από τον κόσμο των νεκρών, μπορούμε να την αναγνωρίσουμε ως την εμφάνιση των Δαιμόνων με τον απέθαντο στρατό που θα φέρει τον Αρμαγεδώνα,ενώ σχετίζεται και με αναφορές σε θρησκείες που είναι γνωστές ως Yajuj και Majuj στο Ισλάμ, αλλά και Koka και Vikoka στον Ινδουισμό. Όλες αυτές οι ιστορίες περιγράφουν τα τρομερά όντα που με τον στρατό τους προσπαθούν να διασπάσουν ένα τεράστιο τείχος, που κατασκευάστηκε ως το τελευταίο προπύργιο πριν την κόλαση. Βέβαια το τείχος του Westeros συσχετίζεται με το τείχος του Ανδριανού στην Ρωμαική Βρετανία περισσότερο, και κατασκευάστηκε με την χρήση της Μαγείας έτσι ώστε να απομακρύνει δαιμονικές οντότητες, γίγαντες, και ειδικότερα τους περίφημους White Walkers.

Εσχατολογική Καταστροφή στο Game of Thrones

Αν ο κόσμος του Game of Thrones κυριεύεται από την Μαγεία και το Χάος, αυτό συμβαίνει γιατί στο Σύμπαν της Σειράς επέρχεται το τέλος μίας εποχής, αν όχι το ίδιο το τέλος του κόσμου. Στο Westeros οι εποχές διαρκούν αρκετά χρόνια και με την έλευση του χειμώνα κυριαρχεί η απειλή της Μεγάλης νύχτας, που είναι μία περίοδος ψύχους και σκοτεινιάς που μπορεί να διαρκέσει μία αιωνιώτητα, την ίδια στιγμή που οι White Walkers ξυπνούν και σκορπούν τον θάνατο παντού. Αυτή η μεγάλη νύχτα θυμίζει αρκετά το καθολικό τέλος του κόσμου και τις τρεις ημέρες σκότους τις οποίες ακολουθεί μία νύχτα ψύχους στην οποία ολόκληρος ο κόσμος θα βυθιστεί σε ένα σκοτάδι γεμάτο δαίμονες που θα εμφανιστούν με διάφορες μορφές για να επιφέρουν την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Η Βροχή από φωτιά λέγεται πως παίζει ένα εξίσου σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του κόσμου, στις προφητείες που βρίσκουμε σε διάφορες παραδόσεις. Τον τυφώνα φωτιάς που περιγράφεται από τους Καθολικούς, τους επτά ήλιους της καταστροφής που προέβλεψε ο Βουδισμός, την φωτιά που θα πέσει από τους ουρανούς , η οποία θα βράσει τους ωκεανούς και θα κάψει την γη σύμφωνα με την παράδοση των Hopi. Μία ακόμη περισσότερο άξια αναφοράς προφητεία προέρχεται από την Σκανδιναβική παράδοση, στην οποία έπειτα από την δύσκολη περίοδο του Fimbulvetr, που αποτελείται από τρεις συνεχόμενους χειμώνες χωρίς καλοκαίρι, ένας τεράστιος πόλεμος θα ξεσπάσει και ο Δαίμονας Γίγαντας Surtr με το φλεγόμενο ξίφος του θα ρίξει τις φλόγες στους εννέα κόσμους, επιφέροντας το τέλος του κόσμου.

Αρκετές τέτοιες εσχατολογικές προφητείες έχουν το ίδιο υπόβαθρο, δηλαδή την καταστροφή από την φωτιά και τον πάγο. Αν αναλογιστούμε πως τα βιβλία του Martin δεν ονομάζονται Game of Thrones, αλλά “Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου”, μπορούμε να φανταστούμε πως δεν παίζουν τεράστιο ρόλο μονάχα οι Παγωμένοι Δαίμονες στο τείχος του Westeros, αλλά και οι Φλογεροί Δράκοι της Daenerys Targaryen. Φυσικά, αυτή είναι μία ξεκάθαρη αναφορά στις διαφορετικές δυνάμεις του σκότους και του φωτός, που μάχονται για την λύτρωση του κόσμου, ή την απόλυτη καταστροφή του.

Το να συγκρίνουμε φανταστικά πνευματικά συστήματα με τα αληθινά εμπεριέχει 2 ρίσκα. Πρώτον είναι δύσκολο να δώσουμε τόση σημασία σε ένα κατασκευασμένο κόσμο και την μαγεία που επικρατεί εκεί, αφού ίσως να μην υπάρχει τίποτα το πραγματικό στην ιστορία. Δεύτερον ίσως αυτή η προσέγγιση αποδεικνύει πως πολλές παραβολές και παραδόσεις στα εδραιωμένα θρησκευτικά συστήματα, δημιουργήθηκαν με τον ίδιο φανταστικό τρόπο, και από το μυαλό κάποιων ανθρώπων. Το Game of Thrones και το Σύμπαν του κρύβουν πολλά συμπαντικά σύμβολα, τα οποία ο κάθε θεατής αντιμετωπίζει με τον προσωπικό του τρόπο. Η Πίστη σε θεούς, ο φόβος για την καταστροφή του κοσμου και η έννοια της μαγείας είναι έννοιες εντυπωμένες βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή από τις απαρχές του ανθρώπινου είδους, και έτσι είναι σχετικά εύκολο να ταυτιστούμε με μία τέτοια εσχατολογική ιστορία. Γιατί αναλύοντας ένα μύθο, όπως αυτόν του Game of Thrones, ίσως φτάσουμε πιο κοντά στην αλήθεια που βρίσκεται στην πραγματική ζωή, στον κίνδυνο της καταστροφής που υπάρχει παντού τριγύρω στις εποχές που ζούμε…

Πηγή

The post Το Μεταφυσικό Σύμπαν του Game of Thrones appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-game-of-thrones/feed/ 1
ΦantastiCon 2017 – 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ του Φανταστικού http://mindhack.gr/%cf%86antasticon-2017/ http://mindhack.gr/%cf%86antasticon-2017/#respond Wed, 12 Jul 2017 05:53:30 +0000 http://mindhack.gr/?p=6647 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φανταστικού – ΦantastiCon, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σας προσκαλούν στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ ΦantastiCon 2017 με αποκλειστικό θεματικό περιεχόμενο το Φανταστικό!  Ύστερα από τις προηγούμενες πετυχημένες διοργανώσεις μας, το ΦantastiCon 2017 επιστρέφει στις 07 και 08 Οκτωβρίου και καλεί όλους τους φίλους του φανταστικού να συμμετέχουν […]

The post ΦantastiCon 2017 – 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ του Φανταστικού appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φανταστικού – ΦantastiCon, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σας προσκαλούν στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ ΦantastiCon 2017 με αποκλειστικό θεματικό περιεχόμενο το Φανταστικό! 
Ύστερα από τις προηγούμενες πετυχημένες διοργανώσεις μας, το ΦantastiCon 2017 επιστρέφει στις 07 και 08 Οκτωβρίου και καλεί όλους τους φίλους του φανταστικού να συμμετέχουν σε μια μοναδική διήμερη γιορτή.
Για τρίτη συνεχή χρονιά οι όροφοι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης θα γεμίσουν με ξωτικά, μάγους, γενναίους πολεμιστές και μυθικά πλάσματα από όλο τον γαλαξία μεταφέροντας μας σε ένα φανταστικό σύμπαν.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν καλλιτεχνικά δρώμενα, να παρακολουθήσουν κάποιο από τα ενδιαφέροντα σεμινάρια μας, να διασκεδάσουν παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και video games και να συναντήσουν καλλιτέχνες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Να γίνουν κριτές στο ΦantasticArt 2017 – Διαγωνισμός ψηφιακής τέχνης και στο Διαγωνισμός Cosplay “Fantasy Champions 2017” που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του φεστιβάλ, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε Quiz, να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους από την έκθεση βιβλίων, χειροποίητων αντικειμένων, διακοσμητικών και παιχνιδιών, να παίξουν παιχνίδια ρόλων μα πάνω από όλα να ενημερωθούν για τα τελευταία νέα στον χώρο του φανταστικού και να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που έχουν την ίδια αγάπη για το φανταστικό.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις καθώς και το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθούν σύντομα.

Δείτε την σελίδα της Εκδήλωσης στο Facebook

The post ΦantastiCon 2017 – 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ του Φανταστικού appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%cf%86antasticon-2017/feed/ 0
Λυκάνθρωποι: Τα Παιδιά της Πανσελήνου http://mindhack.gr/%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-2/ http://mindhack.gr/%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-2/#respond Mon, 26 Jun 2017 07:52:07 +0000 http://mindhack.gr/?p=6634 Οι αιώνιοι λαογραφικοί και υπερφυσικοί εχθροί των Βρικολάκων. Μύθοι και θρύλοι για την ανθρώπινη μεταμόρφωση σε ζώα και ειδικά σε λύκο, το πιο τρομακτικό πλάσμα, έχουν καθιερωθεί χιλιάδες χρόνια πριν. Οι Λυκάνθρωποι, είναι τα παλαιότερα πλάσματα που καταγράφηκαν στην Ιστορία και έκαναν ξανά την γραπτή τους εμφάνιση τον 11ο αιώνα, με τη λέξη “werwulfas” η […]

The post Λυκάνθρωποι: Τα Παιδιά της Πανσελήνου appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Οι αιώνιοι λαογραφικοί και υπερφυσικοί εχθροί των Βρικολάκων. Μύθοι και θρύλοι για την ανθρώπινη μεταμόρφωση σε ζώα και ειδικά σε λύκο, το πιο τρομακτικό πλάσμα, έχουν καθιερωθεί χιλιάδες χρόνια πριν. Οι Λυκάνθρωποι, είναι τα παλαιότερα πλάσματα που καταγράφηκαν στην Ιστορία και έκαναν ξανά την γραπτή τους εμφάνιση τον 11ο αιώνα, με τη λέξη “werwulfas” η οποία εμφανίστηκε στα “Εκκλησιαστικά Διατάγματα” του Βασιλιά Κνούτου (Βίκινγκ Δανός βασιλιάς της Αγγλίας της Δανίας, της Νορβηγίας και εν μέρει της Σουηδίας). Με τον όρο αυτό, αναφέρονταν συχνά και στους εγκληματίες. Τι είναι όμως αυτό το μυστηριώδες πλάσμα, και κυριαρχεί στις σύγχρονες σκέψεις του κινηματογράφου και της τηλεόρασης;

Λυκάνθρωπος είναι ο άνθρωπος εκείνος που μπορεί να πάρει την μορφή λύκου και το αντίστροφο. Κατά την ζωική μορφή του, κάνει βάναυσες επιθέσεις, σκοτώνει και καταβροχθίζει ζώα ή και ανθρώπους. Η ύπαρξη τους ωστόσο υπάρχει από την αρχαιότητα ακόμα. Οι πρώτοι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τους Λύκους. Μάλιστα, οι “Berserkir” και “Eigi Einhamir” (Όχι από Ένα Δέρμα) είναι δυο μόνο από τις λατρείες που αποδεικνύουν τους δεσμούς αυτούς. Δεν είναι και κρυφό ότι οι πρώτοι άνθρωποι εξασκούσαν και τον Κανιβαλισμό. Στην συνέχεια, οι Θεοί και οι Θεές απόκτησαν ζωικά στοιχεία, και ιδιαίτερα στην αρχαία Αίγυπτο, είχαν ανθρώπινο σώμα και ζωικό κεφάλι.

Ο Λύκος είναι περίφημο πλάσμα στις Ελληνικές ιστορίες, τις Νορβηγικές, τις Σκανδιναβικές, τις Ισλανδικές και τις Τευτονικές Λαογραφίες. Σε ορισμένες, αναφέρεται πως ο Λυκάνθρωπος δημιουργείται αν κάποιος γεννηθεί με την Κατάρα του Λύκου, η οποία τον εμποδίζει από το να συγκρατηθεί της μεταμόρφωσης, η οποία γίνεται σε Πανσέληνο. Σε άλλες, μια Μάγισσα ή Μάγος μπορεί να επιτύχει την μεταμόρφωση και να αποκτήσει τις δυνάμεις του λύκου, μέσα από μαγικές τελετές και με την βοήθεια Δαίμονα. Παραδόσεις και φόβοι σχετικά με τους Λύκους, είναι ιδιαίτερα ισχυρές στις περιοχές της Βαλτικής, τη Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και σε κάποια μέρη της Ισπανίας. Η επιδημία της πανούκλας που θανάτωσε πολύ κόσμο, βοήθησε στο να ευδοκιμήσουν οι Λύκοι. Αφού χάθηκε ο φυσικός τους εχθρός, οι κυνηγοί, στράφηκαν προς τα οικόσιτα ζώα, κατοικία και ανθρώπους (αν και σπάνια σε ανθρώπους). Στην Γαλλία ειδικά, έχουν να θυμούνται το “Κτήνος του Γκεβοντάν”, ενώ στην Αγγλία, μετά την εξόντωση των Λύκων τον 16ο αιώνα, δεν τους απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα. Αναφορές περί θέασης Λυκανθρώπου, υπάρχουν και στις μέρες μας και ανακατεύονται με άλλα πλάσματα της νύχτας όπως το Τσούπακαμπρα και τους Σκυλάνθρωπους.

Κάτι που διχάζει τους ερευνητές αλλά και τις Μαγικές Κοινότητες ανά τον κόσμο, είναι το αν είναι πλάσματα που κατοικούν στον Υλικό Κόσμο ή ανήκουν σε κάποιο Παράλληλο Κόσμο και η εμφάνιση τους στον Υλικό κόσμο είναι περιοδική και περιορισμένη. Ορισμένες αναφορές, εμφανίζουν τους Λυκανθρώπους ως πνεύματα, και μια τέτοια κατέγραψε ο Έλιοτ Οντόνελ. Όπως του εκμυστηρεύτηκε η Ζαν Ντενίς, μια νεαρή κοπέλα που έμενε στο Μέριονεθσάϊρ της Ουαλίας, συνήθιζε να πηγαίνει στις γραμμές του τραίνου για να ζωγραφίζει. Ένα σούρουπο, και ενώ μάζευε τα πράγματα της, παρατήρησε μια παράξενη και ασαφή μορφή να κάθεται στις γραμμές πιο πέρα. Φαίνεται να την κοιτούσε. Την ίδια στιγμή η κοπέλα διαπίστωσε πως ήταν μόνη της στο σταθμό, εκτός από αυτή και την φιγούρα που έμοιαζε με άντρα. Τον ρώτησε για την ώρα, αλλά καμία απάντηση δεν έλαβε. Γρήγορα μάζεψε τα πράματα της και έφυγε. Όμως στη διαδρομή ένιωσε πως την ακολουθούσε κάποιος, και όταν γύρισε είδε την αντρική φιγούρα. Έχοντας δρόμο μπροστά της, και φοβισμένη με την μορφή η οποία ήταν μισή ανθρώπινη και μισή λύκος, αποφάσισε να το αντιμετωπίσει. Όταν έστρεψε το φακό της στο πρόσωπο της φιγούρας, έβαλε τα χέρια σαν πατούσες στο πρόσωπο και εξαφανίστηκε όπως τα φαντάσματα.

Πιο πρόσφατα, ο Βρετανός παραψυχολόγος Ρόμπιν Φέρμαν, ανάφερε μια συνάντηση που είχε με ένα Πνευματικό Λυκάνθρωπο στο σπίτι του στο Γκρίμσμπι της Αγγλίας. Ένα βράδυ, η κόρη του παραπονέθηκε πως μια παράξενη φιγούρα την παρακολουθεί από το την πόρτα του υπνοδωματίου της. Όταν άλλαξαν δωμάτια, ο Φέρμαν ένιωσε πως δεν ήταν μόνος του και μια φιγούρα ενός ψηλού άνδρα με κεφάλι λύκου τον κοιτούσε από την πόρτα. Η φιγούρα εξαϋλώθηκε και χάθηκε. Δεν ένιωσε καμία εχθρότητα ή κακία από την φιγούρα, καθώς φαινόταν να τον παρακολουθεί από περιέργεια. Υπάρχουν αναφορές για Πνευματικούς Λυκανθρώπους οι οποίοι με θυμό αναζητούν τα χαμένα τους κόκκαλα. Μάλιστα μια περίπτωση ήταν αυτή ενός δαιμονικού Πνευματικού Λυκανθρώπου ο οποίος εκδηλώθηκε σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των “Χέξχαμ Κεφαλών” (Ζεύγος πέτρινων κεφαλών 6 εκ. σε ύψος) στο Χέξχαμ της Αγγλίας το 1971.

Οι Λυκάνθρωποι δεν θα μπορούσαν να μην έχουν άμεση σύνδεση και με την Μαγεία. Τον 15ο και 16 αιώνα, η Ιερά Εξέταση ήταν στο αποκορύφωμα της. Όπως συνέβαινε και με τις Μάγισσες, οι Λυκάνθρωποι φέρονταν υπηρέτες του διαβόλου, και δίκες λάμβαναν χώρα όπου Μάγισσες Λυκάνθρωποι ήταν κατηγορούμενοι. Αυτό που χαρακτήριζε τις υποθέσεις μεταξύ τους ήταν ο φόνος και ο κανιβαλισμός. Στο χαμό της Ευρώπης, οι άνθρωποι κατηγορούνταν για Αλλομορφία (μαγική ή υπερφυσική ικανότητα να αλλάζει κάποιος μορφή, είτε ανθρώπινη είτε ζωική, με τη θέληση του ή όχι) και άλλες πράξεις Μαγείας, με αποτέλεσμα να θανατώνονται στη πυρά. Στα Πυρηναία μόνο 200 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, θανατώθηκαν ως Λυκάνθρωποι.

Ορισμένες από τις συλλήψεις ήταν λόγω κάποιων χωρικών που ήθελαν να κατηγορήσουν κάποιον για τα νεκρά οικόσιτα ζώα τους ή για κάποιες άλλες εξηγήσιμες περιπτώσεις, ενώ άλλοι ήταν κατηγορούμενοι για πράξεις ιδιαίτερα μοχθηρές και σχεδόν απίθανο να ήταν σκηνοθετημένες. Μια από τις πιο διάσημες δίκες Λυκανθρώπου ήταν αυτή ενός Γερμανού άνδρα ονόματι Πήτερ Στάμπ. Λέγεται πως ο Πήτερ πιάστηκε από τους γείτονες του με τη μορφή λύκου. Έγιναν μάρτυρες όταν έβγαλε την “Ζώνη του Λύκου” (Μαγική ζώνη, που σύμφωνα με τη λαογραφία, όταν δένεται επάνω σε κάποιον, αποκτάει την μορφή Λύκου και τις δυνάμεις του), όταν τον πλησίασαν. Εκείνη τη στιγμή απέκτησε πάλι την ανθρώπινη του μορφή. Ο ίδιος ομολόγησε περί φόνου, βιασμού και κανιβαλισμού. Η ερωμένη του και η κόρη του, βασανιστικά εκτελέστηκαν μετά από τον ίδιον, με την κατηγορία ότι γνώριζαν τι ήταν και τι εγκλήματα έκανε και γιατί έκαναν σεξ μαζί του (για την ακρίβεια, η κόρη του εκτελέστηκε γιατί βιάστηκε από τον πατέρα της, ενώ ο ίδιος είχε σκοτώσει τον γιο του και έφαγε τα μυαλά του πριν συλληφθεί).

Ίσως η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ιστορία να είναι αυτή του Οβίδιου στο ποιητικό του έργο “Μεταμορφώσεις”, γραμμένο μετά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Εξιστορεί τον την ιστορία του Βασιλιά Λυκάων του Αρκάδιου. Ήταν ένας ικανότατος, δίκαιος και ευσεβής βασιλιάς και οι 50 του γιοι ήταν διάσημοι ήρωες και ιδρυτές πόλεων. Όταν ο Δίας τους επισκέφθηκε, του πρόσφεραν ανθρώπινο κρέας αντί για ζωικό, θέλοντας έτσι να δοκιμάσουν την θεϊκή του παντογνωσία. Προσβεβλημένος με την ασέβεια αυτή προς το πρόσωπο του, ο Δίας πέταξε το πιάτο αηδιασμένος και μεταμόρφωσε τον Λυκάων και τους γιους του σε Λύκους. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις βδελυγματικές τους πράξεις με την κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος χωρίς προσβολή.

Υπάρχουν δυο είδη Λυκανθρώπου. Είναι οι Αθέλητοι και οι Εθελοντικοί ή Ακούσιοι και οι Εκούσιοι. Στο πρώτο είδος ανήκουν οι άνθρωποι οι οποίοι μέσω κατάρας, πιθανά από κάποια Θανάσιμη Αμαρτία, μεταμορφώνονται σε Λυκάνθρωποι. Οι κατάρα αυτή ποικίλει σε δύναμη, καθώς μπορεί να διαρκεί για κάποια χρόνια ή και για μια ζωή. Σύμφωνα με μια Αρμένικη πίστη, μια αμαρτωλή γυναίκα είναι καταδικασμένη να γίνει Λυκάνθρωπος για 7 χρόνια. Ένας δαίμονας εμφανίζεται και την διατάζει να φορέσει ένα τομάρι λύκου. Μόλις το κάνει, αποκτάει την φύση του Λύκου, καταβροχθίζοντας τα παιδιά της και μετά αγνώστους, περιφερόμενη τα βράδια, σκορπώντας τον όλεθρο και αποκτώντας ανθρώπινη μορφή το ξημέρωμα. Σύμφωνα με Σλάβικη παράδοση, κάποιος που προέρχεται από γενιά, στην οποία υπήρξαν Λυκάνθρωποι, μπορεί να παραδοθεί και αυτός στην ίδια κατάρα, μόνο αν είναι παρόν σε θάνατο ανθρώπου, είτε είναι από δική του πράξη είτε όχι.

Στο άλλο είδος, ανήκουν οι άνθρωποι που αρέσκονται να τρώνε ανθρώπινο κρέας (θα μπορούσε να ήταν και ο Χάνιμπαλ Λέκτερ εδώ) και να κατέχουν μαγικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να αλλάζουν μορφή με τη θέληση τους. Για να το επιτύχουν αυτό θα πρέπει είτε να ξεγυμνωθούν εντελώς, είτε να φορέσουν μια ζώνη από ανθρώπινο δέρμα ή λύκου, είτε με το να τρίψουν το σώμα τους με μαγικά έλαια, είτε να πιουν βρόχινο νερό μέσα από πατημασιά λύκου, είτε με το να ψάλουν μαγικές επωδές, είτε με τον να κάνουν συμφωνία με τον διάβολο ή τους Δαίμονες.

Τα κοινά τους όμως χαρακτηριστικά είναι η ακόρεστη επιθυμία τους για ωμή σάρκα και αίμα, είτε είναι ανθρώπινο είτε είναι ζωικό. Σε ανθρώπινη μορφή αλλά και σε ζωική, έχουν ασίγαστες σεξουαλικές ορμές και λαχτάρα. Διαθέτουν φυσικά και τα χαρακτηριστικά της φύσης του λύκου όπως είναι το ουρλιαχτό και το τρέξιμο με τα τέσσερα τους άκρα. Κάνουν βάναυσες επιθέσεις σε ανθρώπους και ζώα, είτε είναι σε αγέλη είτε είναι μόνοι τους. Η μεγαλύτερη τους δύναμη είναι η ταχύτητα. Μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις πριν κουραστούν και η ταχύτητα τους λέγεται ότι μπορεί να φτάσει τα 95 χιλ/ώρα. Λόγω της ταχύτητας τους διαθέτουν και εξαιρετικά αντανακλαστικά. Μπορούν να παρατηρήσουν και το ελάχιστο σημάδι που μπορεί να δώσει το σώμα πριν κινηθεί. Όπως ένας πυγμάχος μαθαίνει με την προπόνηση να “διαβάζει” τον αντίπαλο του. Κατά την μεταμόρφωση τους, οι μυς τους σκληραίνουν και μακραίνουν, δίνοντας τους μεγαλύτερη δύναμη από αυτή του ανθρώπου. Οι τένοντες γίνονται μικρότεροι και πιο γεροί, κάνοντας τα χτυπήματα τους ισχυρά. Τα δόντια τους γίνονται πιο ισχυρά και αιχμηρά, επιτρέποντας τους να κόψουν ακόμα και μέταλλα. Ρίχνουν τους ανθρώπινους γομφίους διότι δεν μασάνε. Διαθέτουν μεγάλη αντοχή, διότι το τρίχωμα τους είναι αρκετά παχύ και οι σκληροί μυς τους, τους κάνουν δύσκολο να πληγωθούν. Οι αισθήσεις τους είναι οξυμένες στο μέγιστο 100 φορές από αυτές του ανθρώπου. Ορισμένοι Λυκάνθρωποι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις οξυμένες τους αισθήσεις και στην ανθρώπινη μορφή τους, αλλά μέσα από προπόνηση. Λόγω του ότι ο καρδιακός τους ρυθμός και η ροή αίματος είναι πιο γρήγορες, τους επιτρέπει να θεραπεύονται πιο γρήγορα από τους ανθρώπους και να προστατεύονται από τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες. Ίσως και για το λόγο αυτό να μπορούν να ζήσουν από 130 έως και 200 χρόνια.

Κάθε τους αλλόμορφο επεισόδιο, του εξουθενώνει. Σύμφωνα με τη Λαογραφία και την Δαιμονολογία, το Ασήμι είναι μια σχετικά νέα αδυναμία τους. Έγινε γνωστή από το “Κτήνος του Γκεβοντάν” το 1767, όπου τρομοκρατούσε την Γαλλία για 3 χρόνια, το οποίο σκοτώθηκε με ευλογημένη ασημένια σφαίρα. Το ασήμι σχετίζεται με τη Σελήνη και τη Θεά Λούνα, και επειδή το φεγγάρι έχει εξουσία πάνω τους είναι και η αδυναμία τους. Το Λυκοπόδιο είναι αμφισβητήσιμο, διότι σύμφωνα με άλλες εκδοχές τους καταστρέφει ενώ με άλλες τους βοηθάει. Η Φωτιά, η παγκόσμια αδυναμία σχεδόν όλων, είναι μια από τις αδυναμίες τους λόγω ότι το τρίχωμα αν και ισχυρή πανοπλία, είναι αρκετά εύφλεκτη. Λόγω της οξυμένης ακοής τους, οι υψηλής-συχνότητας ήχοι είναι επίπονοι, καθώς ακούν 50-80 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους. Τον 15ο και 16ο αιώνα, πίστευαν πως ο Καθαγιασμένος Χώρος προστατεύει από την είσοδο τους, αλλά και τους καθιστά ανίκανους όταν είναι ήδη μέσα.

Στη Σλάβικη παράδοση, οι Λυκάνθρωποι συνδέονται με τους φυσικούς τους εχθρούς, τους Βρικόλακες. Η λέξη “Vukodlak”στα κροατοσέρβικα σημαίνει “Μαλλιά Λύκου”. Ο σέρβικος όρος “Vlokoslak” σημαίνει “Βρικόλακας” όπως και στα ελληνικά, ονόματα που δίνονται και στους Λυκανθρώπους και στους Βρικόλακες εξίσου. Παρόμοιες παραδόσεις υποστηρίζουν πως και οι Βρικόλακες μπορούν να αλλομορφωθούν σε νυχτερίδες ή λύκους ή άλλα ζώα της νύχτας. Για την Ελλάδα και την Σερβία, οι Βρικόλακες είναι καταδικασμένοι να μεταμορφωθούν σε Βρικόλακες μετά το θάνατο τους.

The post Λυκάνθρωποι: Τα Παιδιά της Πανσελήνου appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-2/feed/ 0
Lux Aeterna : Η Γιόγκα και ο ρόλος της στην Πνευματική αφύπνιση http://mindhack.gr/%ce%b3%ce%b9%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7/ http://mindhack.gr/%ce%b3%ce%b9%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7/#respond Fri, 23 Jun 2017 14:51:31 +0000 http://mindhack.gr/?p=6627 Η γιόγκα αποτελεί μια σπουδαία ολιστική επιστήμη που δρα ψυχοσωματικά κι ευτυχώς οι προηγούμενες σπουδές μου, μού επιτρέπουν να έχω γνώμη πολύ εξειδικευμένη χωρίς να παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό που με διακατέχει γι’ αυτήν ως μαθήτρια αλλά και ως δασκάλα. Να αναφέρω πως μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε σε καμία μετάφραση να αλλάξει ούτε μια […]

The post Lux Aeterna : Η Γιόγκα και ο ρόλος της στην Πνευματική αφύπνιση appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Η γιόγκα αποτελεί μια σπουδαία ολιστική επιστήμη που δρα ψυχοσωματικά κι ευτυχώς οι προηγούμενες σπουδές μου, μού επιτρέπουν να έχω γνώμη πολύ εξειδικευμένη χωρίς να παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό που με διακατέχει γι’ αυτήν ως μαθήτρια αλλά και ως δασκάλα. Να αναφέρω πως μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε σε καμία μετάφραση να αλλάξει ούτε μια λέξη από τις sutra του Patanjali. Επιστημονικά, λοιπόν…

Lux Aeterna: Remembering who we are and where we came from

Ζούμε αφηρημένα. Βασισμένοι στον προγραμματισμό μας. Γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή περίπου 40 ημέρες και χωρίς νερό περίπου επτά ημέρες. Όμως πόσο συχνά αναλογιζόμαστε πόση ώρα μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς αέρα; Κάποια λεπτά. Μόνο. Η πρακτική της γιόγκα (στα βεδικά κείμενα είναι αρσενικού γένους, δηλαδή ο γιόγκα) είναι βασισμένη στην αναπνοή. Η ζωή μας η ίδια είναι μετρημένη σε αναπνοές κι αν θέλει κανείς να αποκομίσει τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα πρακτικής θα πρέπει να μάθει να ελέγχει την αναπνοή του. Ο αληθινός γιόγκι είναι εκείνος που έχει κατορθώσει να ενώσει το σώμα με το πνεύμα του και την θέληση του ώστε να είναι σε θέση να αρχίσει και να τελειώσει την πρακτική του με τον ίδιο ρυθμό αναπνοής χωρίς αυξομειώσεις. Ας προσπαθήσω, λοιπόν, να φέρω εις πέρας το άρθρο με τον ίδιο ρυθμό γραφής πάνω στον ρυθμό της αναπνοής μου.

Την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017, γιορτάσαμε το θερινό Ηλιοστάσιο αφήνοντας πίσω μας την μοναξιά και το σκοτάδι του χειμώνα για να αγκαλιάσουμε το Φως, να το αφήσουμε να πλημμυρίσει την καρδιά μας, να μας ζεστάνει και την ίδια στιγμή να μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε την πρόθεση μας οραματιζόμενοι το επερχόμενο χειμερινό Ηλιοστάσιο. Το βόρειο ημισφαίριο της Γης είναι τόσο κοντά στον Ήλιο μας για να μας θυμίσει πως είμαστε πλάσματα γεννημένα από το Φως και πως αυτό είναι που μας συνδέει ως κατοίκους και γείτονες του ίδιου πλανήτη, ανεξαρτήτως της πίστης μας ή του πολιτισμού μας. Ο κοινός στόχος όλων μας θα έπρεπε να είναι η Φώτιση κι όταν λέω Φώτιση εννοώ η Γνώση. Θέλω να αναφέρω παραδειγματικά πως το πατροπαράδοτο έθιμο του Αη Γιαννιού του Λαμπαδιάρη όπου οι νέες και οι νέοι πηδούν πάνω από τεράστιες φωτιές σε μια ιεροτελεστία γονιμότητας συμβολίζει αυτό ακριβώς που συμβολίζει και ο Χαιρετισμός στον Ήλιο, δηλαδή το πέρασμα που κάνει ο πλανήτης από το κατώφλι του φλεγόμενου γίγαντα που μας δίνει ζωή καθώς μπαίνει στο μονοπάτι του Φωτός που έρχεται να λούσει και να θεραπεύσει τα πάντα.

Surya Namaskara (Sun Salutation A)

Ο Χαιρετισμός στον Ήλιο είναι μια κυκλική πρακτική από asana που εκφράζουν την αλλαγή των εποχών αλλά και τη μεταφορά του ανθρώπου από τη μία στην άλλη. Η αναπνοή είναι ο οδηγός μας σε αυτή τη μετάβαση. Με την εκπνοή διώχνουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει, ότι γίνεται εμπόδιο στην εξέλιξη μας και με την εισπνοή επιτρέπουμε στο καινούριο να εισβάλλει ενώ το υποδεχόμαστε με χαρά. Η ανάσα προηγείται της asana. Μπαίνουμε με το σώμα μέσα στην αναπνοή που μας περιμένει, επιμηκύνοντας έτσι την διάρκεια της στιγμής, και βγαίνουμε έπειτα αργά και με επίγνωση δημιουργώντας με την επανάληψη μια ροή που μοιάζει με χορό μέσα στον χρόνο και τον χώρο, δημιουργώντας ως περίβλημα μια λαμπερή κάψουλα ενέργειας. Αφήνεσαι να χορέψεις αέρινα στον ρυθμό της αναπνοής σου σταματώντας το χρόνο στο παρόν για να το βιώσεις με συνείδηση και ισορροπία.

Ο χορός όμως συνοδεύεται πάντα από μουσική οπότε πρέπει συνειρμικά να αναφέρω πως στο ένα από τα δύο ινδικά έπη, το Mahabharata, συμπεριλαμβάνεται το Βhagavat gita (κεφάλαια 25 42 του έκτου βιβλίου) που σημαίνει «Το τραγούδι του Λατρευτού» και πως περιγράφει έναν πόλεμο και όχι μια απευθείας ειρηνική κατάσταση όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν. Το mantra ΟΜ (Aum) που ψέλνουμε στην αρχή και το τέλος κάθε πρακτικής ώστε να συντονιστούμε με την ενέργεια που μας περιβάλλει είναι ο ήχος που ακούει ένας γιόγκι πριν μπει σε κατάσταση πλήρους συνειδητότητας αλλά κι η «άηχη» μελωδία της αρμονίας που δημιουργεί το Σύμπαν κατά την κίνηση του, κατά την κίνηση των αστέρων και των πλανητών.

Ο Χαιρετισμός στον Ήλιο επαναλαμβάνεται 108 φορές (ποιος σας είπε ότι η γιόγκα είναι εύκολη;). Ανάμεσα σε άλλους λόγους, χρησιμοποιούμε το νούμερο 108 γιατί είναι πολλαπλάσιο του 9 που για την γιόγκα αποτελεί μαγικό αριθμό και γιατί είναι ο αριθμός των sutra. Με την επανάληψη αποβάλλουμε από πάνω μας κάθε περιττό στρώμα ύπαρξης που μας εγκλωβίζει, όπως ένα λουλούδι που ανθίζει σπρώχνει το βλαστό που το περιορίζει για να ανοίξει τα πέταλά του (ο Λωτός εκφράζει ακριβώς αυτή την μεταμόρφωση). Διαλογιζόμαστε πάνω στην κίνηση προσπαθώντας να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με το μυαλό αλλά με την καρδιά κι ενεργοποιώντας τα απαραίτητα κλειδώματα δημιουργούμε την εσωτερική φλόγα που πυροδοτεί την ύπαρξή μας. Στην ουσία ακονίζουμε τα ένστικτά μας.

Υπάρχει μία τεχνική που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος ώστε να εστιαστεί στο Φως. Ανάβουμε ένα κερί κι φέρνουμε το φυσικό, το νοητικό και το συναισθηματικό μας βλέμμα στην φλόγα καθώς και όλη μας την επίγνωση εκεί, με σκοπό να διευρυνθεί τόσο το οπτικό μας πεδίο ώστε να μας επιτρέψει να δούμε τον χορό που χορεύει το πνεύμα που ζει στην καρδιά της Φλόγας.

Η λατρεμένη μου καλλιτέχνης Μargaretha Zelle έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Mata Hari που στα ινδονησιακά σημαίνει «ήλιος» κι έγινε διάσημη για τους αισθησιακούς εξωτικούς χορούς που εισήγαγε στον κόσμο των Παρισίων. Ο χορός ήταν εμπνευσμένος από τον χορό ανδρών που έρχονταν σε έκσταση μέσω μιας αρχαίας ινδικής πρακτικής που συνδύαζε την γιόγκα με τον διαλογισμό και την μουσική. Θα συνδέσω επίσης την γιόγκα με την κυρία της ροκ, την Tina Turner. Την ακούμε να ψέλνει με την μοναδική της φωνή τα mantra και φέρνοντας όλο το φως του καλοκαιριού στην καρδιά μας, διαμορφώνουμε την πρόθεση μας οραματιζόμενοι τον εαυτό μας όπως ακριβώς θέλουμε να είναι, αφήνοντας την ευχή μας για με πίστη στην καρδιά του ήλιου να την πραγματοποιήσει. Θα μοιραστώ μαζί σας κι ένα μικρό μου εσωτερικό μυστικό… όταν κάνω γιόγκα με κλειστά τα μάτια αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην λιλιπούτεια σε σχέση με το μέγεθος του Σύμπαντος διαστημική κάψουλα από το Space Odyssey και σας προσκαλώ να μοιραστείτε αυτή την εμπειρία μαζί μου διότι η γιόγκα προσφέρει στον άνθρωπο -ανάμεσα στα άλλα τεράστια οφέλη της- τη δυνατότητα να μπει βαθιά στον εσωτερικό του εαυτό, να τον ανακαλύψει, να τον αποδεχτεί βελτιώνοντας τον και να τον ταξιδέψει όσο πιο ψηλά μπορεί μέχρι να γίνει ένα με την Δημιουργία και να βρεθεί σε κατάσταση απόλυτης ανυπαρξίας. Μην ξεχνάμε πως η καλύτερη πρακτική γίνεται με κλειστά τα μάτια και πως το αληθινό φως το βλέπουμε μόνο διαβαίνοντας γενναία το σκοτάδι.

Είθε ο επόμενος χειμώνας να μην μας αγγίξει με την παγωνιά του και η εσωτερική μας φλόγα να μας ζεσταίνει για πάντα.

Hari Om Ta Sat!

The post Lux Aeterna : Η Γιόγκα και ο ρόλος της στην Πνευματική αφύπνιση appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%b3%ce%b9%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7/feed/ 0
Μουσείο Κρυπτιδίων γεμάτο Μυθικά πλάσματα : Αλήθεια ή Hoax; http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/ http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/#respond Thu, 22 Jun 2017 11:34:25 +0000 http://mindhack.gr/?p=6609 Αναρίθμητα Μυθικά πλάσματα έχουν δημιουργηθεί ή λέγεται πως υπάρχουν στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν παρερμηνευμένες θεάσεις πραγματικών ζώων ή και φυτών. Είναι πιθανό όμως μερικά από αυτά τα Μυθικά πλάσματα να υπήρξαν κάποτε με τον τρόπο που τα περιέγραψαν οι μύθοι και οι λαογραφικοί θρύλοι;  Κάτι τέτοιο τουλάχιστον υποστηρίζει το […]

The post Μουσείο Κρυπτιδίων γεμάτο Μυθικά πλάσματα : Αλήθεια ή Hoax; appeared first on Mindhack.gr.

]]>
Αναρίθμητα Μυθικά πλάσματα έχουν δημιουργηθεί ή λέγεται πως υπάρχουν στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν παρερμηνευμένες θεάσεις πραγματικών ζώων ή και φυτών. Είναι πιθανό όμως μερικά από αυτά τα Μυθικά πλάσματα να υπήρξαν κάποτε με τον τρόπο που τα περιέγραψαν οι μύθοι και οι λαογραφικοί θρύλοι;

 Κάτι τέτοιο τουλάχιστον υποστηρίζει το Μουσείο Κρυπτίδιων Merrylin, το οποίο φιλοξενεί διάφορα Μυθικά πλάσματα που ποικίλουν από δράκους σε Εξωγήινους. Φυσικά τα εκθέματα είναι μάλλον ψεύτικα, όμως ίσως μέσα στην μεγάλη ποικιλία των ειδών, κάποιο να είναι όντως αληθινό..

Ασυνηθιστα Μυθικα πλασματα σε ενα υπογειο

Τα Μυθικά πλάσματα που βρίσκονται στο μουσείο υποτίθεται πως ανακαλύφθηκαν κατά την δεκαετία του 1960 στο υπόγειο ενός πανδοχείου, ιδιοκτησίας του Thomas Theodore Merrylin, που ήταν Κρυπτοζωολόγος και εκκεντρικός Αρχαιολόγος. Τα είδη που βρέθηκαν σφραγισμένα σε κουτιά ημισκελετωμένα περιλαμβάνουν πολλά φανταστικά και Μυθικά πλάσματα όπως : Γοργόνες, νεραίδες, ξωτικά, δράκους, βαμπίρ ή ακόμη και εξωγήινους.

Φυσικά δεν είναι όλα τα είδη των εκθεμάτων φανταστικά, αφού υπάρχουν ορισμένοι δεινόσαυροι για παράδειγμα, μαζί με μερικά ασυνήθιστα ζώα. από την άλλη υπάρχουν εκθέματα που σχετίζονται με τον Κθούλου αλλά και απομεινάρια ενός αρχαίου Φαραώ, που προφανώς και είναι ψευτίκα.

Η ιστορια της ψευτικης γοργονας

Έστω και αν έχουν βρεθεί τα απομεινάρια πλασμάτων όπως οι λυκάνθρωποι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως υπήρξαν ποτέ στον δικό μας κόσμο. Υπήρξε τουλάχιστον μία συγκεκριμένη περίπτωση ενός πλάσματος, το οποίο αποδείχθηκε ψευτίκο αφού είχε δημιουργηθεί από τα σώματα διαφορετικών ζώων και χρησίμευσε για να ενισχύσει τον θρύλο των Κρυπτιδίων. Αυτό το πλάσμα ήταν η Γοργόνα Fiji.

H Γοργόνα Fiji έγινε διάσημη όταν γύρω στο 1842 παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη από έναν άνδρα που υποστήριζε πως ήταν Φυσιοδίφης και ονομαζόταν Δρ. J. Griffin. Η ιστορία που εξιστόρησε, ανέφερε πως είχε ανακαλύψει την Γοργόνα στις ακτές των νησιών Φίτζι. Ο Δρ. Griffin κατόπιν γνωρίστηκε με έναν άνδρα ονόματι P.T Barnum, ο οποίος πίεσε τον Griffin να εκθέσουν την Γοργόνα στο μουσείο του, δημοσιοποιώντας την ύπαρξη ενός τέτοιου πλάσματος.

Έπειτα από την τοποθέτηση του πλάσματος στο Μουσείο, σύντομα αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για φάρσα, αφού οι Barnum και Griffin συνεργάστηκαν έτσι ώστε να εξαπατήσουν τους επισκέπτες. Η Γοργόνα Φίτζι δεν ήταν τελικά γοργόνα, αλλά ένα πλάσμα που αποτελούταν από την ουρά ενός ψαριού και τον κορμό μίας μαιμούς.

Τα Μυθικά πλάσματα και η ψευτικη δημιουργια τους

Μία πιο πρόσφατη τέτοιου είδους φάρσα πραγματοποιήθηκε με την χρήση της φωτογραφίας και ενός διαγωνισμού photoshop, όταν ανθρώπινοι σκελετοί υπέστησαν μεγέθυνση και παρουσιάστηκαν ως γίγαντες σε αρχαιολογικό μνημείο κατά την διάρκεια εκταφής ενός Μαμούθ που έδειχνε μπροστά τους μικροσκοπικό. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο εύκολο είναι ειδικότερα στην σύγχρονη εποχή να δημιουργηθεί ένα ψεύτικο είδος και Μυθικά πλάσματα που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στον πλανήτη.

Θα μπορούσαν άραγε τα εκθέματα του Μουσείου Κρυπτιδίων να είναι αυθεντικά;  Υπάρχουν πάρα πολλά για να τα ακυρώσουμε όλα, όμως σίγουρα τα περισσότερα από αυτά μάλλον δεν είναι αληθινά. Ο Αστρονόμος Καρλ Σαγκαν είχε πει κάποτε πως οι ασυνήθιστοι ισχυρισμοί απαιτούν ασυνήθιστες αποδείξεις. Το γεγονός πως βρίσκονται το μουσείο εμβλήματα του Κθούλου για παράδειγμα, ίσως υποδεικνύει πως η Φανταστική Λογοτεχνία του Λαβκραφτ, ήταν μία πραγματικότητα που μεταμφιέστηκε ως φανταστική, κάτι που ο ίδιος βέβαια ποτέ δεν υποστήριξε, και δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόδειξη για αυτό.

Μερικά από αυτά τα Κρυπτίδια επίσης δεν ακολουθούν τους γνωστούς βιολογικούς και Φυσικούς νόμους. Αν αυτά τα Μυθικά πλάσματα ήταν όντως αληθινά, θα χρειαζόταν να αναθεωρήσουμε την άποψή μας για το τι είναι μυθικό, καθώς και την Βιολογία και την Φυσική ιστορία μας.

Πηγή

The post Μουσείο Κρυπτιδίων γεμάτο Μυθικά πλάσματα : Αλήθεια ή Hoax; appeared first on Mindhack.gr.

]]>
http://mindhack.gr/%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/feed/ 0