,

Interstellar

Η ταινία «Interstellar» είναι ένα epic sci-fi δράμα του 2014, σε σκηνοθεσία Christopher Nolan –ο οποίος συμμετείχε στο γράψιμο του σεναρίου και ως συμπαραγωγός. Πρωταγωνιστούν οι Matthew McConaughey, Anne Hathaway και Jessica Chastein. Την παγκόσμια διανομή ανέλαβε η Warner Bros ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τη μουσική έγραψε ο Hans Zimmer.

Interstellar

Γιατί; Sci-fi λέγανε, Nolan λέγανε… Κάποιες φορές ενδίδουμε και στον ντόρο που γίνεται για μια ταινία. Σίγουρα άξιζε να τη δει κάποιος στο σινεμά, για τα εφέ.

1

Περίληψη: «Μια ομάδα εξερευνητών ταξιδεύει μέσα από μια διαστημική μαύρη τρύπα, σε μια απόπειρα να εξασφαλίσουν την επιβίωση της ανθρωπότητας».

2

Η ταινία ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή Τζόζεφ ‘Κουπ’ Κούπερ, πρώην πιλότο της Νάσα, που στο παρόν ασχολείται με την οικογενειακή φάρμα. Είναι χήρος και προσπαθεί να μεγαλώσει μαζί με τον πατέρα του τον γιo του και την κόρη του, Μερφ. Το σκηνικό είναι μια δυστοπική εκδοχή του 21ου αιώνα, με την ανθρωπότητα να απειλείται άμεσα από λιμό. Οι καλλιέργειες δεν αποδίδουν σοδειά εξαιτίας της ξηρασίας και μιας ασθένειας που εξαπλώνεται στα φυτά, ενώ τεράστια κύματα σκόνης προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους, που οδηγούν στον θάνατο.

3

Η Μερφ καιρό τώρα ισχυριζόταν πως στο σπίτι τους υπήρχε ένα πολτεργκάιστ, που προκαλούσε ήχους και μετακινούσε πράγματα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Μετά από μια επέλαση σκόνης, ανακαλύπτουν με τον Κουπ ένα μοτίβο στο πάτωμα του συγκεκριμένου δωματίου, με αιτία σχηματισμού του τη βαρύτητα. Αποκωδικοποιώντας το μοτίβο, καταλήγουν σε ορισμένες συντεταγμένες, τις οποίες και ακολουθούν. Οδηγούνται έτσι έξω από την περιοχή τους, σε ένα περιφραγμένο ερευνητικό συγκρότημα της NASA. Εκεί συναντούν τον δρ. Μπραντ, παλιό καθηγητή του Κουπ.

4

Ο δρ. Μπραντ τους αποκαλύπτει ότι 48 χρόνια πριν εμφανίστηκε κοντά στον Κρόνο μια μαύρη τρύπα, η οποία λειτουργούσε σαν παράκαμψη για έναν γαλαξία με ενδεχομένως κατοικήσιμους πλανήτες. Δώδεκα εθελοντές με επικεφαλής τον δρ. Μαν είχαν ήδη ταξιδέψει με σκοπό τη συγκομιδή στοιχείων για τον κάθε πλανήτη και οι πρώτες ενδείξεις ήταν θετικές. Ο δρ. Μπραντ στρατολογεί τον Κουπ να πιλοτάρει το διαστημόπλοιο Endurance, σε μια νέα αποστολή για περαιτέρω εξερεύνηση του νέου γαλαξία, με δύο σχέδια: το Plan A αφορά την εξέλιξη μιας θεωρίας της βαρύτητας, η οποία θα επιτρέψει τον σχηματισμό της κατάλληλης ώθησης για μαζική έξοδο από τη Γη. Κατά το Plan B, στο Endurance τοποθετεί 5000 παγωμένα έμβρυα, ώστε να αποικηθεί κάποιος κατάλληλος πλανήτης και να εξασφαλιστεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Κουπ δέχεται και η απόφαση του τον φέρνει σε ρήξη με τη Μερφ.

5

Η αποστολή του Κουπ αποτελείται από τους επιστήμονες Ρομιγί, Ντόιλ, Αμέλια και τα ρομπότ TARS και CASE. Αφού διασχίζουν τη μαύρη τρύπα, αποφασίζουν να εξορμήσουν στον κοντινότερο πλανήτη, για τον οποίο ήταν υπεύθυνος ένας από τους εθελοντές της αποστολής του δρ. Μαν. Εκεί ανακαλύπτουν ότι τα δείγματα που είχαν λάβει στη Γη ήταν εντελώς παραπλανητικά, κάθε επικοινωνία με τα μέλη της πρώτης εξόρμησης δεν είχαν δώσει σημεία ζωής, ούτε ήταν εφικτή η επικοινωνία μαζί τους πλέον.

6

Μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης τους εξόρμησης –κατά την οποία χάθηκαν πολύ περισσότερα πράγματα, εκτός από την ελπίδα τους- στη Γη έχουν περάσει 23 χρόνια. Η Μερφ, ενήλικη πλέον, έχει σπουδάσει την επιστήμη που πάντα την έλκυε και  είναι βοηθός του δρ. Μπραντ. Συνεχίζουν μαζί την έρευνα του για το Plan A, για το οποίο η Μερφ έχει και προσωπικό κίνητρο να επιτύχει: Είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει να δει ξανά τον πατέρα της…

7

Αίσθηση: Είχα καιρό να γράψω για μια ταινία που δε μ’ ενθουσίασε και αυτό είναι το πιο ενθουσιαστικό στοιχείο σε αυτό το άρθρο. Το «Interstellar» είναι αυτό που λέμε ‘ταινία – προϊόν’. Πρόκειται για ένα καταστροφολογικό blockbuster by the numbers. Ναι, σίγουρα άξιζε το Oscar για τα Καλύτερα Οπτικά Εφέ και δεδομένου ότι είναι μια ταινία που αφορά το διάστημα, κάτι έκαναν πολύ σωστά. Επίσης, η μουσική ήταν αψεγάδιαστη, Zimmer είναι αυτός. Ως εκεί…

8

Η σκηνοθετική απόδοση του Nolan είναι αυτή που περιμένει ένας γνώστης και αυτή που πρέπει στο σενάριο. Μπορώ να πω μάλιστα πως έβγαλε το καλύτερο από το έμψυχο υλικό που είχε στη διάθεση του –το καστ ήταν εξαιρετικά επιλεγμένο. Τι δεν έδεσε καλά λοιπόν; Η ταινία έδωσε προτεραιότητα στη δραματική της υπόσταση, παρακάμπτοντας τις επιστημονικές θεωρίες στις οποίες βάσισε το σενάριο με έναν τρόπο αποπροσανατολιστικό. Αφιέρωσε σκηνές filler με δυσνόητους αναλυτικούς μονολόγους που μόνο ένας γνώστης φυσικής μπορούσε να παρακολουθήσει, σκιαγραφώντας τη θεωρία της βαρυτικής μοναδικότητας, χωρίς όμως να κατορθώσει να την εντυπώσει στον θεατή. Το τρίπτυχο εφέ – αγωνία – δράμα είναι σίγουρα δυνατό, σε κρατάει παρά τη διάρκεια της ταινίας και η εφαρμογή mind – blowing θεωριών σίγουρα δίνουν ένα καλό αποτέλεσμα. Απλά για έναν λάτρη του είδους, το αποτέλεσμα αυτό παραείναι εμπορικό.

Interstellar

Το μήνυμα: Αυτή τη φορά το μήνυμα θα είναι πιο διαπροσωπικό: Επέλεξε να δεις το «Interstellar» συνειδητοποιημένα, για το blockbuster που είναι…

yCX0wT

… γιατί δεν παλεύεται αλλιώς.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Η Άρτεμις Βελούδου κατάγεται από τον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία, αλλά ζει και εργάζεται ως σήμερα στην Άνοιξη, ως διαχειρίστρια εταιρειών. Από μικρή ηλικία ο φόβος του άγνωστου της ασκούσε μεγάλη έλξη, έτσι αποφάσισε να μελετάει κάθε τι το υπερφυσικό και εναλλακτικό. Δραστηριοποιείται επίσης συγγραφικά, στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας και δη του μεταφυσικού. Αγαπάει το διάβασμα, τα ταξίδια και τον κινηματογράφο, ενώ η προβληματική που την απασχολεί στη ζωή της είναι το ζήτημα του θανάτου.

Comments

Loading…

Μαυρη Ημερα

Η «Μαυρη Ημερα»:Το Ερεβος που καλυψε την Νεα Αγγλια

Ουιτζα

Η «Μυστηριωδης» ιστορια του Πινακα Ουιτζα