,

Predestination

Η ταινία «Predestination» είναι ένα sci-fi mystery drama του 2014, σε σκηνοθεσία και σενάριο των Spierig Brothers, Peter και Michael. Πρωταγωνιστούν οι Ethan Hawke, Sarah Snook και Noah Taylor.

Predestination

Είναι ένα φιλμ Αυστραλιανής παραγωγής και βασίζεται στη μικρή ιστορία του Robert A. Heinlein «All You Zombies». Οι κριτικές ήταν πολύ θετικές, καθώς θεωρείται μια από τις πιο ανατρεπτικές ταινίες του 2014.

Γιατί; Καιρό τώρα ήθελα να δω μια ταινία σχετική με ταξίδια στον χρόνο… Time travelling λοιπόν!

0

Περίληψη: «Η ζωή ενός χρονοταξιδιώτη Χρονικού Πράκτορα. Στην τελευταία του αποστολή, πρέπει να καταδιώξει τον ένα εγκληματία που κατάφερε να του διαφύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ταινία ξεκινάει με μια σκηνή δράσης, κατά την οποία ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να αφοπλίσει μια βόμβα. Ο βομβιστής του επιτίθεται και τον εμποδίζει, προκαλώντας ανάφλεξη στον εκρηκτικό μηχανισμό. Η έκρηξη είναι μικρής εμβέλειας, αλλά ικανή να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στον άντρα που προσπάθησε να την αποσοβήσει. Τον βλέπουμε ημι-λιπόθυμο, να σέρνεται στην προσπάθεια του να φτάσει μια θήκη μουσικού οργάνου. Ένας άγνωστος άντρας τον πλησιάζει και τη φέρνει κοντά του, επιτρέποντας του να πατήσει στο περίτεχνο πληκτρολόγιο κοντά στο χερούλι έναν συνδυασμό, και να εξαφανιστεί.

1

Στη συνέχεια βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή σε ένα νοσοκομειακό θάλαμο. Ακολουθεί exposition, κατά το οποίο μαθαίνουμε ότι είναι πράκτορας, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά κατά την πρόσφατη αποστολή του. Η χειρουργική αποκατάσταση του δέρματος του, του χάρισε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Οι υπεύθυνοι τον ενημερώνουν πως πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα πριν αναλάβει την επόμενη και τελευταία του αποστολή. Εφτά χρόνια μετά, είναι έτοιμος γι’ αυτή. Του παραδίδεται ξανά η μυστηριώδης θήκη, μαζί με δύο όπλα.

2

Σ’ αυτό το σημείο μας αποκαλύπτεται ότι η Υπηρεσία του ανήκει σε ένα Χρονικό Προεδρείο, με πράκτορες που προλαμβάνουν μεγάλα εγκλήματα της ιστορίας. Ο ανώνυμος πρωταγωνιστής μας είχε έναν συγκεκριμένο αντίπαλο, το «Πυροκροτητή», έναν βομβιστή που είχε προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ο οποίος πάντα του ξεγλιστρούσε μέσα στα χρονικά ταξίδια. Στο σήμερα, ο πράκτορας ξεκινάει για την τελευταία του αποστολή και μεταφέρεται σε ένα μπαρ στη Νέα Υόρκη, το 1975.

3

Εκεί εργάζεται σαν μπάρμαν. Τον συναντάμε το βράδυ που επισκέπτεται το μπαρ ένας περίεργος πελάτης. Εκείνος προσπαθεί να του ανοίξει κουβέντα κι ο ξένος, αν και διστακτικός, σταδιακά ενδίδει στο να συζητήσει μαζί του. Όσο μιλάνε, ο πρωταγωνιστής δηλώνει την επιθυμία να μάθει την ιστορία της ζωής του πελάτη, ο οποίος του υπόσχεται πως είναι η συναρπαστικότερη που έχει ακούσει ποτέ. Στοιχηματίζουν ένα δωρεάν μπουκάλι για τον δεύτερο ή ένα φιλοδώρημα των $20 για τον πρώτο και ο άγνωστος ξεκινά να διηγείται την ιστορία της ζωής του…

4

Η οποία όντως ξεκινάει συναρπαστικά… Ο άντρας είχε γεννηθεί κορίτσι. Και όχι, δεν πρόκειται για μια ξεκάθαρα transgender περίπτωση, αυτό το καθιστά σαφές από την αρχή της αφήγησης. Γεννήθηκε ως Τζέιν, ένα κορίτσι που το παράτησαν σε ορφανοτροφείο το 1945. Η Τζέιν είχε πολλές ιδιαιτερότητες. Ως παιδί δεν αρρώστησε ποτέ, οπότε δεν την είχαν πάει και σε νοσοκομείο. Ήταν πιο δυνατή από αγόρια και κορίτσια της ηλικίας της, άνω του μέσου όρου έξυπνη και εσωστρεφής. Δεν υιοθετήθηκε ποτέ, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά την είχαν περιθωριοποιήσει, θεωρώντας τη φρικιό και επικίνδυνη, καθώς πάντα ξεκινούσε καβγάδες. Λάτρευε το διάστημα και διάβαζε πολύ γι’ αυτό.

5

Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, δέχτηκε μια περίεργη επίσκεψη στο γραφείο της διευθύντριας του ορφανοτροφείου. Ο κύριος Ρόμπερτσον της εξήγησε πως εκπροσωπούσε μια ιδιωτική διαστημική εταιρεία, την Space Corp, η οποία ήθελε να στρατολογήσει γυναίκες για μια πολύ ιδιαίτερη αποστολή…

6

Εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν σαν αστροναύτες. Η συγκεκριμένη εταιρεία όμως, προσπαθώντας να διευκολύνει τη ζωή των αντρών που ταξίδευαν στο διάστημα, ήθελαν να διαμορφώσουν μια ομάδα γυναικών οι οποίες θα τους ακολουθούσαν, με σκοπό τη συντροφικότητα που θα βοηθούσε την καλή τους ψυχολογία και την αποφυγή εντάσεων. Οι γυναίκες που εγκρίνονταν από τη συνέντευξη έπρεπε να περάσουν από αλλεπάλληλα τεστ γνώσεων, αντοχής, ψυχολογικά, ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις κ.α.

7

Η Τζέιν ήταν με διαφορά η καλύτερη υποψήφια που είχαν γνωρίσει ποτέ. Οι αποδόσεις της ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία και φαινόταν εξαρχής ότι θα ήταν θετικό το αποτέλεσμα για εκείνη, προκαλώντας τη ζήλια των υπόλοιπων υποψήφιων γυναικών. Αυτό προκάλεσε το μπλέξιμο της σε έναν καβγά, που την οδήγησε μαζί με την αντίζηλο της στον ιατρικό χώρο της εταιρείας. Λόγω προβληματικής συμπεριφοράς όσον αφορά στη πειθαρχία, η Τζέιν απορρίφθηκε από το πρόγραμμα της Space Corp. Ο κύριος Ρόμπερτσον της υποσχέθηκε πως δεν θα αφήσει την περίπτωση της να πάει χαμένη, αλλά εκείνη ήξερε πως δεν έπρεπε να υπολογίζει σ’ αυτήν την υπόσχεση. Ξεκίνησε τη ζωή της μακριά από αυτό το όνειρο. Άρχισε να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και για να τα βγάζει πέρα, εργαζόταν ως υπηρέτρια. Στο διάστημα αυτό, γνώρισε τον πρώτο και μεγαλύτερο έρωτα της ζωής της.

8

Με τα όσα διηγείται στη συνέχεια, ανακαλύπτουμε πως τον θεωρεί υπαίτιο που η ζωή της έκτοτε πήρε έναν πολύ διαφορετικό, καταστροφικό δρόμο. Εξαιτίας του άντρα που αγάπησε και την παράτησε, η Τζέιν έχασε την ταυτότητα της, το μέλλον της στην Space Corp –η οποία ήταν στην ουσία βιτρίνα για κάτι μεγαλύτερο, όπως την πληροφόρησε ο κύριος Ρόμπερτσον που όντως δεν ξέχασε την υπόσχεση του- και πολλά περισσότερα. Κατέληξε να εργάζεται ως αρθρογράφος σε περιοδικά εξομολογήσεων, για 2 σεντ τη λέξη, με το ψευδώνυμο «Ανύπαντρη Μητέρα».

9

Όταν πια είχε διηγηθεί τα πάντα στον μπάρμαν/πράκτορα, εκείνος της δίνει το μπουκάλι και της λέει «Κι αν σου έφερνα εδώ, μπροστά σου, τον άντρα που σου κατέστρεψε τη ζωή; Αν σου έλεγα πως μπορεί να τιμωρηθεί, χωρίς να έχεις εσύ καμία απολύτως επίπτωση;»

Αίσθηση: Όταν μπορώ να το αποφύγω, ποτέ δεν κοιτάζω τη σκηνοθεσία πριν δω μια ταινία. Σίγουρα, αν αυτή ήταν η περίπτωση εδώ, θα ήμουν θετικά προκατειλημμένη. Όμως δεν ήμουν. Το φιλμ «Predestination» με κέρδισε σταδιακά, με το σπαθί του. Βασικά είναι μια από τις ωραιότερες ταινίες του είδους που έχω δει ως τώρα.

10

Καταρχάς, ξεκινάει πολύ δυνατά. Δεν δίνει απαντήσεις ή πολλές πληροφορίες, μπαίνει κατευθείαν σε μια δράση, μεταδίδοντας σου το αίσθημα της εγρήγορσης. Και μετά η εξέλιξη της ιστορίας επιβραδύνεται. Έχοντας την αγωνία της αρχής, αφήνεσαι να παρακολουθήσεις έναν χαρακτήρα που υποπτεύεσαι ότι είναι ο κακός της ταινίας, αλλά δεν ταιριάζουν τα δεδομένα και για ποιο λόγο με ενδιαφέρει η ιστορία της ζωής του; Πρόκειται για μια τις πιο ήσυχες εισαγωγές πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Όσο αφηγείται την ιστορία του, τόσο καθηλώνεσαι προσπαθώντας να καταλάβεις γιατί σε μια ταινία με time travel έχει περάσει η μισή διάρκεια και απλά μιλάει ένας random τύπος -που κάποτε ήταν τύπισσα- σε έναν μπάρμαν. Και μετά απλά συμβαίνει. Mind blown.

13

Για τα τεχνικά στοιχεία, η ταινία ήταν αψεγάδιαστη. Πολύ καλή σκηνοθεσία, εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχη ατμόσφαιρα, καλή φωτογραφία και εφέ στο όριο που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Σεναριογραφικά οι διάλογοι ήταν εξαιρετικοί, προσαρμοσμένοι στους ήρωες και τις ιδιαιτερότητες των ψυχογραφημάτων τους. Και πιστέψτε με… Ήταν άθλος το να ψυχογραφηθούν σωστά οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες!

Ανάμεσα σε φευγάτες σκηνές δημιουργίας χρονικών κυμάτων, στην έδρα ενός οργανωμένου Χρονικού Προεδρείου, επεξεργαζόμαστε ιδέες όπως τα χρονικά παράδοξα, τους χρονοταξιδιώτες πράκτορες που πρέπει να είναι άνθρωποι χωρίς παρελθόν και μέλλον, υπάρξεις σαν τον ουροβόρο. Ξαφνικά όλες αυτές οι αδιόριστες θεωρίες, μαζί με την αναφορά στο μεγαλύτερο παράδοξο που όλοι γνωρίζουμε (Η κότα ή το αυγό;) ενσαρκώνονται σε βασική πλοκή της ταινίας. Αναπτύσσονται, ξεδιπλώνονται μέχρι σε ένα σημείο που απλά το μυαλό δεν μπορεί να τις χωρέσει. Η αίσθηση που μου άφησε αυτή η ταινία είναι η καλύτερη. Η πιο περίεργα καλύτερη.

Predestination

Το μήνυμα: Η ταινία είχε πάρα πολλά μηνύματα. Από το ότι κάποια πράγματα είναι προκαθορισμένα -υπό μια έννοια που ξεφεύγει της μοιρολατρίας, την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στον εαυτό μας και άλλα, που αποτελούν spoiler για την πλοκή. Το σημαντικότερο όμως είναι το ζήτημα «Τι θέλουν όλοι οι άνθρωποι;»…

12

… η απάντηση που δίνει η ταινία, με συγκλονιστικό τρόπο, είναι ότι όλοι οι άνθρωποι, για να προχωρήσουν, χρειάζονται ένα σκοπό.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Η Άρτεμις Βελούδου κατάγεται από τον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία, αλλά ζει και εργάζεται ως σήμερα στην Άνοιξη, ως διαχειρίστρια εταιρειών. Από μικρή ηλικία ο φόβος του άγνωστου της ασκούσε μεγάλη έλξη, έτσι αποφάσισε να μελετάει κάθε τι το υπερφυσικό και εναλλακτικό. Δραστηριοποιείται επίσης συγγραφικά, στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας και δη του μεταφυσικού. Αγαπάει το διάβασμα, τα ταξίδια και τον κινηματογράφο, ενώ η προβληματική που την απασχολεί στη ζωή της είναι το ζήτημα του θανάτου.

Comments

Loading…

Διαβαζω

Διαβαζω και Αλλαζω

Θεωριες

7 Θεωριες που θα αλλαξουν την «αντιληψη» σου