,

Snowpiercer

Η ταινία «Snowpiercer» είναι μια sci-fi δυστοπική περιπέτεια του 2013, σε παραγωγή Νότιας Κορέας, η οποία βασίζεται στο γαλλικό graphic novel «Le Transperceneige» των Jacques Lob και Jean-Marc Rochette.

Snowpiercer

Πρόκειται για την πρώτη ταινία γυρισμένη στην αγγλική γλώσσα του σκηνοθέτη Joon Ho Bong. Το καστ αποτελεί από μόνο του καλό οιωνό, καθώς πρωταγωνιστούν οι: Chris Evans, Tilda Swinton, John Hurt, Ed Harris, Kang-ho Song, Octavia Spencer και Jamie Bell. Οι κριτικές ήταν κάτι παραπάνω από καλές, έτσι το 2014 η Weinstein Company ανέλαβε την περαιτέρω διανομή της. Με budget 40 εκατομμύρια δολάρια, αποτελεί την ακριβότερη νοτιοκορεάτικη παραγωγή που διενεργήθηκε ως τότε.

Γιατί; Με αφορμή το θέμα «mind-blowing endings» που εγκαινίασε το προηγούμενο άρθρο, η κουμπάρα μου με προκάλεσε να γράψω για τη συγκεκριμένη ταινία. Challenge accepted!

2

Περίληψη: «Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μέλλον, όπου ένα πείραμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απέτυχε, με αποτέλεσμα να σκοτώσει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη. Με εξαίρεση λίγους τυχερούς που επιβιβάστηκαν στο Snowpiercer, ένα τρένο που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, μέσα στο οποίο ένα ταξικό σύστημα αναδύεται.»

Το 2014, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι επιστήμονες εφηύραν και εξαπέλυσαν στον κόσμο το χημικό CW7, έναν τεχνητό παράγοντα ψύξης. Το πείραμα αυτό είχε καταστροφικό αποτέλεσμα, αφάνισε κάθε ζωή στον πλανήτη προκαλώντας στην ουσία μια νέα εποχή των Παγετώνων. Οι λίγοι, τυχεροί επιζήσαντες ήταν όσοι πρόλαβαν να επιβιβαστούν στην «Κιβωτό Κροταλία», ένα τεράστιο τρένο το οποίο ταξιδεύει ατέρμονα, κάνοντας τον περίπλου της γης.

3

Η εξελιγμένη μηχανή που επιτρέπει στο τρένο να λειτουργεί σαν κιβωτός για 18 ολόκληρα χρόνια –ως το σήμερα της ταινίας- είναι επίτευγμα ζωής του μεγιστάνα μεταφορών Γουίλφορντ. Μέσα του έχει δημιουργηθεί μια μικρογραφία του κόσμου. Καλλιεργούνται φυτά, φρούτα και λαχανικά, υπάρχει ένα πολύτιμο απόθεμα νερού, αποθήκες βρώσιμου κρέατος και φυσικά, η κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να επιβιώσουν οι άνθρωποι που ζουν πλέον ταξιδεύοντας μαζί του.

4

Παράλληλα, προσφέρονται ανέσεις και πολυτέλειες του σύγχρονου κόσμου, όπως βιβλιοθήκες, κομμωτήρια, εστιατόρια, club, γεύματα μετά μουσικής αλλά και εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι ασφαλείς οι γέννες μέσα στο τρένο. Έτσι οι επιζήσαντες προσαρμόζονται στη νέα ζωή τους, προστατευμένοι από τις θανατηφόρα χαμηλές θερμοκρασίες έξω από την Κιβωτό. Όλα τα παραπάνω τελούνται με έναν αυστηρό προγραμματισμό, απόλυτα ελεγχόμενα από το επιτελείο του Γουίλφορντ, προκειμένου να αποφευχθεί η αιτία της καταστροφής του πλανήτη: η διατάραξη της ισορροπίας του οικολογικού συστήματος.

5

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τους εκλεκτούς που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Κιβωτό. Την εποχή της καταστροφής όμως, υπήρξαν και αρκετοί που μπήκαν σαν λαθρεπιβάτες στο τρένο, πάνω στον αγώνα τους για επιβίωση. Η ταινία λοιπόν ξεκινάει μ’ έναν κόσμο πιο σκοτεινό, εξαθλιωμένο και μακάβριο που συγκεντρώνεται στην ουρά του τρένου, όπου οι συνθήκες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από το μπροστινό, λαμπερό του μέρος.

6

Εκεί έχουν στοιβαχτεί όλοι όσοι εισέβαλλαν στο τρένο χωρίς εισιτήριο. Οι συνθήκες στις οποίες ζουν είναι απάνθρωπες. Χωρίς προσωπικό χώρο, παροχές για τη βασική υγιεινή, νερό, φωτισμό, ούτε καν φαγητό εκτός από το συσσίτιο που τους παρέχουν: μια αμφίβολης προέλευσης πρωτεϊνική μπάρα.

7

Σε αντίθεση με την ελίτ του μπροστινού μέρους, τους έχουν επιβληθεί ειδικοί νόμοι. Δεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στο τρένο, δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επικοινωνία ούτε καν με το προσωπικό, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δεκτό οποιοδήποτε αίτημα τους. Το χειρότερο απ’ όλα, είναι η ‘ιατρική εξέταση’ των παιδιών, κατά την οποία επιλέγονται νήπια και απομακρύνονται από τις οικογένειες τους, εξαφανίζονται για πάντα από την εκτοπισμένη αυτή τάξη του τρένου. Οι τιμωρίες σε περίπτωση παράβασης όλων των παραπάνω, είναι βάναυσες.

8

Στην αρχή της ιστορίας βλέπουμε τον πρωταγωνιστή, Κέρτις, να ψάχνει μανιωδώς τις πρωτεϊνικές μπάρες που μοιράστηκαν για το συσσίτιο. Η σωστή κρύβει μια σφαίρα, μέσα στην οποία υπάρχει ένα μήνυμα. Με την καθοδήγηση του μέντορα του, Γκίλιαμ και την υποστήριξη του νεαρού Έντγκαρ, οργανώνουν καιρό τώρα μια εξέγερση. Χάρη στον ανώνυμο πληροφοριοδότη, έχουν ελπίδες πως αυτή τη φορά θα πετύχει, σε αντίθεση με τις προηγούμενες οι οποίες ήταν καταδικασμένες να καταλήξουν σε φιάσκο, με καταστροφικά αντίποινα για τους κατοίκους της ουράς. Όταν σημειώνεται η νέα αρπαγή παιδιών κι ένας πατέρας επιτίθεται στο επιτελείου του Γουίλφορντ, πυροδοτείται μια σειρά γεγονότων που οδηγούν τον Κέρτις στο να επιβεβαιώσει μια σημαντική υποψία του: οι φύλακες έχουν ξεμείνει από σφαίρες. Καθώς όλα είναι σχεδιασμένα και έτοιμα από καιρό, η γνώση αυτή δίνει το σύνθημα και η εξέγερση ξεκινάει. Στόχος: η κατάληψη της «ιερής» μηχανής του τρένου.

9

Αίσθηση: Το «Snowpiercer» είναι μια δυνατή ταινία. Δεν έχει ανάγκη από βαθιά ψυχογραφήματα και ακριβή σκιαγράφηση των πρωταγωνιστών, γιατί αποτελούν όλοι όχημα για τη μεταφορά των καίριων και τόσο στοχευμένων μηνυμάτων της. Περισσότερο από το ίδιο το τρένο, μια μικρογραφία και ταυτόχρονα αλληγορία του κόσμου μας, είναι οι χαρακτήρες αυτοί που φέρουν το τεράστιο βάρος της αποδόμησης του.

10

Τα πλάνα –ειδικά των εξωτερικών χώρων- είναι απίστευτα στημένα και ατμοσφαιρικά. Η σκηνοθεσία ιδιαίτερη, ο Joon Ho Bong κρατάει μια υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στην ανατολική και αμερικανική σχολή, μένει μόνο στην υποκειμενική κρίση του καθενός να εκτιμήσει τα εκατέρωθεν στοιχεία που είναι ευδιάκριτα στην ταινία. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, από όλο το καστ. Οι ηθοποιοί ενδύονται τους ρόλους – σύμβολα και τους οδηγούν ως το τέλος του προσωπικού τους ταξιδιού.

Snowpiercer

Λίγοι από τους λόγους για τους οποίους θα σου αρέσει αυτή η sci-fi, σχεδόν μετά- αποκαλυπτική ταινία: ο καίριος σχολιασμός του ταξικού συστήματος της κοινωνίας, η κατακραυγή της αμέλειας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το θεϊκό σύνδρομο των επιστημόνων, τα προγράμματα αποπληθυσμού και η προειδοποίηση για το πόσο αργά μπορεί να εκκολαφθεί μια επανάσταση και να ξεσπάσει, παρά τις αποτυχημένες προηγούμενες απόπειρες ή το επίπεδο εξαθλίωσης των εξεγερθέντων. Στοιχεία τρόμου, μυστηρίου και δυνατού gore είναι bonus για τους λάτρεις του είδους.

12

Το μήνυμα: Όπως προαναφέρθηκε, τα μηνύματα είναι πολλά… Το σημαντικότερο όμως θεωρώ πως βρίσκεται στο τέλος της, ένα τέλος τόσο σοκαριστικά απελπιστικό…

13

… όσο και ελπιδοφόρο. Όπως κάθε αρχή.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Η Άρτεμις Βελούδου κατάγεται από τον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία, αλλά ζει και εργάζεται ως σήμερα στην Άνοιξη, ως διαχειρίστρια εταιρειών. Από μικρή ηλικία ο φόβος του άγνωστου της ασκούσε μεγάλη έλξη, έτσι αποφάσισε να μελετάει κάθε τι το υπερφυσικό και εναλλακτικό. Δραστηριοποιείται επίσης συγγραφικά, στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας και δη του μεταφυσικού. Αγαπάει το διάβασμα, τα ταξίδια και τον κινηματογράφο, ενώ η προβληματική που την απασχολεί στη ζωή της είναι το ζήτημα του θανάτου.

Comments

Loading…

Σχημα Πρωθυστερο

Το «Σχημα Πρωθυστερο» : Παρουσιαση Βιβλιου

Αρχετυπο Συμβολο του Ερπετου

Το Αρχετυπο Συμβολο του Ερπετου