, ,


Techou – Το τεφτέρι»: H Anime Αισθητική στο Θέατρο

Μετά την επιτυχία που σημείωσε, η παράσταση «Techou – το Τεφτέρι»  της θεατρικής ομάδας «akatsuki» επαναλαμβάνεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο «Λύχνος τέχνης και πολιτισμού» στο Γκάζι με δύο αλλαγές στην διανομή των ρόλων. Τον ρόλο του «Μάριου» πλέον τον ερμηνεύει ο ταλαντούχος Σωκράτης Ρωμανίδης ενώ τους ρόλους του Ντετέκτιβ «Οδυσσέα» και του Δαίμονα «Κέβιν» ερμηνεύει ο Σταύρος Νικολαΐδης.   Η παράσταση ήταν ανάμεσα στις παραστάσεις που επιδοτήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο 4ο φεστιβάλ Ο.Ε.Θ. – Σ.Ε.Η.

Το έργο:

Εμπνευσμένο από τα Ιαπωνικά manga και anime όπου το υπερφυσικό, το εξωφρενικό και το απίστευτο υπάρχουν ως δεδομένα σε μια σχεδόν ονειρική πραγματικότητα, το έργο είναι μια μαύρη κωμωδία με δράση, συγκίνηση, φιλοσοφικές και υπαρξιακές προεκτάσεις, απρόσμενες ανατροπές στην πλοκή και άφθονο γέλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση δεν επιχειρεί απλά να μεταφέρει την αισθητική τωνanime όσον αφορά το εικαστικό μέρος αλλά αντλεί από την θεματολογία τους παρουσιάζοντας από την αρχή εξωφρενικές συνθήκες και κάθε άλλο παρά «ρεαλιστικούς» ήρωες.

Ένας «συλλέκτης ψυχών», ένας δαίμονας αποφασίζει να παραβεί τους κανόνες, να κατέβει στη γη και να παραχωρήσει  «την δύναμη των θεών» σε μια γυναίκα η οποία αναπόφευκτα ξεκινάει την πορεία της προς το σκοτάδι αφού «η εξουσία, όπως και ο έρωτας κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν το μυαλό τους». Για ποιον λόγο το κάνει όμως;  Με βασικά μοτίβα το «χρέος» και την «επιλογή», στην σχεδόν αστυνομικής δομής ιστορία εμπλέκονται και άλλοι χαρακτήρες με τον δαίμονα πάντα παρόν να κινεί τα νήματα, να χειραγωγεί τους ανθρώπους, να ξεσκεπάζει την ασχήμια αλλά και να αποκαλύπτει την ομορφιά της ανθρώπινης ψυχής προς διασκέδαση του ιδίου και των θεατών της παράστασης…

Διανομή : Στέλιος Πετράκης , Άννα Τσόλια , Ζωή Πανταζή , Σωκράτης Ρωμανίδης  και ο Σταύρος Νικολαΐδης.

Συντελεστές :

Κείμενο: Στέλιος Πετράκης | Σκηνοθεσία: Στέλιος Πετράκης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευάγγελος Χαλκιαδάκης | Σκηνοθεσία video: Θανάσης Νάσκαρης | Επιμέλεια Κίνησης: Θοδωρής Πανάς | Επιμέλεια Μαχητικών Σκηνών- aikido: Πέτρος Μουλαγιάννης | Ειδικές κατασκευές/make up : Αλέξανδρος Λόγγος | Hair colours/Hair Styling : Apivita | Σκηνικό :  Γιώργος Χαλκιάς | Επιμέλεια κοστουμιών: Χριστίνα Βογιατζή | Επιμέλεια  Ήχου: Adel Amin – Στέλιος Πετράκης | Φωτογραφία: Δημήτρης Λαντζούνης | Δημόσιες Σχέσεις: Νίκη Βογιατζή | Γραφίστας: Τόνια Ιωάννου. | Παραγωγή: Ομάδα Παραστατικών τεχνών «akatsuki»

Οι χαρακτήρες:

Ένας ημίτρελος όσο και σοφός δαίμονας που μοιάζει να απεχθάνεται τους ανθρώπους αλλά λατρεύει να βρίσκεται ανάμεσά τους.

Μια γυναίκα που αποκτά απόλυτη δύναμη, χάνει το μυαλό της και μετατρέπεται από άνθρωπος της διπλανής πόρτας σε κατά συρροή δολοφόνο καθώς παρασύρεται σε έναν ανεξέλεγκτο χορό φονικών με την ψευδαίσθηση πως είναι τιμωρός που αποδίδει δικαιοσύνη .

Ένας γόης έρμαιο των ερωτικών παθών του που ερωτεύεται πραγματικά και με όλη του την καρδία, αλλά το παθαίνει υπερβολικά συχνά και υπερβολικά εύκολα .

Μια νεαρή που δεν έχει απολέσει την θεϊκή της φύση, διατηρεί ακόμα την παιδικότητά της και λάμπει σαν φάρος καλοσύνης που φωτίζει τα πυκνά σκοτάδια των ανθρώπινων ψυχών.

Ένας  αντικοινωνικός ντετέκτιβ με ιδιαίτερες δυνάμεις που  «δεν φοβάται τον θάνατο περισσότερο από όσο φοβάται την ζωή».

Ένας δεύτερος δαίμονας ανώτερης βαθμίδας που αντιπαθεί τόσο τους ανθρώπους, όσο και τους Θεούς αλλά και τους δαίμονες…

Η Παράσταση:

Η παράσταση μεταφέρει σχεδόν αυτούσια την αισθητική των Ιαπωνικών anime επί σκηνής αλλά δεν απευθύνεται μόνο στους fans του συγκεκριμένου είδους. Αντιθέτως, παραμένει μια διασκεδαστική, μαύρη κωμωδία με γοργούς ρυθμούς, ανατροπές, ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα και άφθονο γέλιο που απευθύνεται σε όλους. Η προσθήκη του Σταύρου Νικολαΐδη στην διανομή στους ρόλους του δαίμονα Κέβιν και του Ντετέκτιβ Οδυσσέα δίνουν μια πιο κωμική χροιά από την πρώτη σαιζόν, εντός πάντα της συγκεκριμένης αισθητικής. Οι μυημένοι στο είδος των manga και των anime θα αντιληφθούν αμέσως το χιούμορ και την προφανή σάτιρα πολύ γνωστών και αγαπημένων χαρακτήρων από διάσημα manga/anime ενώ εκείνοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον μαγικό κόσμο των anime θα διασκεδάσουν και θα προβληματιστούν ενώ -σχεδόν σίγουρα- μετά την παράσταση θα θελήσουν να γνωρίσουν καλύτερα αυτή την υπέροχη κουλτούρα.

Η σκηνοθεσία:

Η μεγάλη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να καταφέρουμε να απεγκλωβιστούμε από μια ρεαλιστική σκηνική προσέγγιση και να δώσουμε μια φορμαλιστική κατεύθυνση στις ερμηνείες και στην σκηνοθεσία η οποία θα ήταν ταιριαστή με την αισθητική των anime, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό εξπρεσιονιστική ώστε να καταντά κουραστική. Έτσι, με αφετηρία ρεαλιστικούς υποκριτικούς κώδικες οι ερμηνείες οδηγούνται στην υπερβολή με έναν χιουμοριστικό όσο και ταιριαστό με την συγκεκριμένη αισθητική τρόπο. Παρούσα είναι  η επιλεκτική χρήση οικείων, σκηνοθετικών «κλισέ» με σκοπό να σατιριστούν αυτά ακριβώς τα θεατρικά κλισέ ενώ οι ηθοποιοί κατά την ερμηνεία των ρόλων τους αυτοσαρκάζονται αλλά και σατιρίζουν ως έναν βαθμό τις εξωφρενικές καταστάσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι ρόλοι που ερμηνεύουν.

Κάθε Σάββατο στις 21:30, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Θέατρο «Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού»

Χαλκιδικής 83, Γκάζι.

Τηλ.211 0121686

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Who Is Who: Ομάδα παραστατικών τεχνών «akatsuki«

Η νεοσύστατη ομάδα παραστατικών τεχνών «akatsuki» (Κόκκινο Φεγγάρι)  ιδρύθηκε από τον ηθοποιό και νέο θεατρικό συγγραφέα Στέλιο Πετράκη στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2017.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της ομάδας μας αυτό θα ήταν η αποστροφή προς τον ρεαλισμό. Με εμφανέστατες και βαθιές επιρροές από τα manga και τα anime, από την λογοτεχνία του φανταστικού, του τρόμου, τα κόμικς και την κουλτούρα των σούπερ ηρώων αλλά και από τα κλασικά παραμύθια, στην akatsuki είμαστε αποφασισμένοι να καταπιαστούμε με αυτό που κάνει τις καρδιές μας να χτυπούν δυνατά και τις ψυχές μας να ονειρεύονται και να επιχειρήσουμε να γείρουμε λίγο την πλάστιγγα προς το όνειρο και –γιατί όχι- προς τον εφιάλτη.

Πιστεύουμε βαθιά πως οι μη ρεαλιστικοί κώδικες, οι απίστευτες, εξωφρενικές ιστορίες και τα μη υπαρκτά πλάσματα και καταστάσεις, το απίθανο, το απόκοσμο και το φανταστικό εκτός από ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά μπορούν να αγγίξουν τις ανθρώπινες καρδιές και να αποτελέσουν μια διαφορετική προσέγγιση προς το αιώνιο ζητούμενο της θεατρικής πράξης, την ψυχική ανάταση, τον προβληματισμό και την γέννηση αυθεντικών, έντονων συναισθημάτων σε καλλιτέχνες και κοινό.

Με αυτά κατά νου, η akatsuki φιλοδοξεί να παρουσιάσει πρωτότυπα θεατρικά έργα, ιστορίες ασυνήθιστων ανθρώπων ή πλασμάτων που βρίσκονται δραματουργικά σε παράξενες ή ακόμα και εξωφρενικές  συνθήκες και συμπεριφέρονται πέραν του «φυσιολογικού» ή που συμπεριφέρονται «φυσιολογικά» με τέτοια εμμονή που καθιστά την φυσικότητά τους αφύσικη.

Επιπλέον πιστεύουμε και θα συμφωνήσουν αρκετοί μαζί μας, ότι το κλασικό ρεπερτόριο είναι γεμάτο με τέτοιους εξωπραγματικούς ήρωες, βαλμένους σε τέτοιες εξωφρενικές ιστορίες. Έτσι, αποτελεί βασικό μας στόχο να καταπιαστούμε και με τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας.  Φιλοδοξούμε όχι να «ντύσουμε» τους ήρωες αυτούς με μια –ομολογουμένως ενδιαφέρουσα αλλά δεδομένη τώρα πια- αληθοφάνεια αλλά αντιθέτως να εστιάσουμε στα εξωφρενικά και απίστευτα στοιχεία τους, να τα υπογραμμίσουμε και όπου αυτό είναι δυνατόν να τα μεγεθύνουμε. Δεν μας απασχολεί η «αποδόμηση» του ρεαλισμού όπως αυτή επιχειρείται σκηνικά στις μέρες μας, αντιθέτως εστιάζουμε στην παρουσίαση ως δεδομένης και αυτονόητης μιας εξωπραγματικής, σχεδόν ονειρικής (ή εφιαλτικής) συνθήκης μέσα στην οποία τυχαίνει να υπάρχει σε περιορισμένη έκταση και με δευτερεύον ρόλο αυτό που σκηνικά αποκαλείται «ρεαλισμός».

Από το πεδίο δράσης της akatsuki δεν θα μπορούσε να λείψει και το κατεξοχήν θεατρικό είδος της μαγείας και της φαντασίας, το παιδικό θέατρο!  Όντας γονείς και οι ίδιοι και με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη απέναντι στα παιδία και στο παιδικό θέατρο η akatsuki φιλοδόξει στο μέλλον να κάνει παραστάσεις για παιδία υψηλού καλλιτεχνικού και παιδαγωγικού επιπέδου και να υπενθυμίσει ότι το θέατρο για παιδιά δεν είναι ένα δευτερεύον είδος θεάτρου που αποδίδει οικονομικό κέρδος αλλά είναι από τα πιο σημαντικά είδη θεάτρου αφού έχει ως αποστολή να φέρει τα μικρά παιδιά, το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας σε επαφή με την θεατρική τέχνη ευελπιστώντας να συμβάλλει να αποκτήσουν καλλιτεχνικό και αισθητικό κριτήριο, να προβληματιστούν, να λειάνει το έδαφος για την ανάπτυξη κριτικού νου και σκέψης αλλά και να παρακινήσει τον συγκλονιστικό συναισθηματικό τους κόσμο  χωρίς να αμελεί να τα διασκεδάζει, να τα ψυχαγωγεί και να ενεργοποιεί την ανόθευτη ακόμα, ανιδιοτελή τους φαντασία. «Στέλιος Πετράκης.»

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ο Παναγιώτης Κάρδαρης είναι αρθογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1982, έχει κάνει θεολογικές σπουδές στην Αθήνα, έχει συμμετάσχει σε πολλά θεολογικά σεμινάρια και ημερίδες, δραστηριοποιείται στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και αρθρογραφεί σε περιοδικά, έντυπα και ιστοσελίδες του εναλλακτικού χώρου. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ασχολείται έντονα με τα κοινά. Παράλληλα ειδικεύεται στον τομέα της γεωθρησκευτικής ανάλυσης ευαίσθητων περιοχών του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και το Θιβέτ αλλά και στην μεσαιωνική. προμεσαιωνική και αναγεννησιακή εσωτεριστική γραμματεία.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

Εκπαιδευτικό Σύστημα

‘Ελεγχος της σκέψης: Μελέτη δείχνει πως το Εκπαιδευτικό Σύστημα μας μετατρέπει σε «σκλάβους»

Μεγάλο Κινηματογραφικό αφιέρωμα Science Fiction

Μεγάλο Κινηματογραφικό αφιέρωμα Science Fiction