,

The Witch

Η ταινία τρόμου The Witch –ή, όπως αναγράφεται “The VVitch – A New England Folktale”- αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Robert Eggers, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο.

The Witch

Κυκλοφόρησε το 2015 και απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στην κατηγορία U.S. Dramatic του Sundance Film Festival. Πρωταγωνιστούν οι Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie και Harvey Scrimshaw. Η ευρύτερη διανομή της ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 από την A24, ενώ στην χώρα μας θα την απολαύσουμε στα πλαίσια του Horrorant Film Festival.

Γιατί; Περίμενα με αγωνία να δω αυτήν την ταινία από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο της promo, η πτυχιακή μου εργασία αφορούσε το κυνήγι των μαγισσών στη Δύση και οι πρώτες κριτικές μιλούσαν για την τρομακτικότερη ταινία της χρονιάς… Η απόφαση ήταν μονόδρομος!

Witch

Περίληψη: «Στη Νέα Αγγλία του 1630, μια οικογένεια συντρίβεται από μυστικιστικές δυνάμεις, μαύρη μαγεία και δαιμονισμό».

Η ταινία ξεκινάει με μια δίκη. Όχι δίκη μαγισσών, αλλά ενός ευυπόληπτου -κατά τα φαινόμενα- οικογενειάρχη και αγρότη, του Γουίλιαμ. Η Πουριτανική ενορία αποφασίζει την εξορία του ίδιου και της οικογένειας του από τις αποικιακές φυτείες, για λόγους διαφορετικής ερμηνείας των Ευαγγελίων. Πιστός στις θρησκευτικές αρχές του ο Γουίλιαμ, κατηγορείται για έπαρση και μαζί με τη γυναίκα του Κάθριν και τα παιδιά τους, Τόμασιν, Κέιλεμπ και τα δίδυμα Μέρσι και Τζόνας, εγκαταλείπουν τις φυτείες. Μετά από λίγες μέρες ταξιδιού βρίσκουν μια πεδιάδα δίπλα σε ένα δάσος, όπου χτίζουν μια φάρμα και εγκαθίστανται, απομακρυσμένοι από τον οικισμό. Εκεί η Κάθριν θα γεννήσει το πέμπτο παιδί της οικογένειας, τον Σάμιουελ, ο οποίος όμως λόγω της κατάστασης τους, δε βαφτίζεται ποτέ.

Witch

Η οικογένεια συναντά δυσκολίες εξαρχής, καθώς τα σπαρτά δεν ευδοκιμούν και η σκληρή δουλειά που όλοι προσφέρουν δεν έχει ανταπόκριση. Τα βγάζουν πέρα όμως, παραμένουν πιστοί στα θρησκευτικά τους καθήκοντα, έστω και χωρίς την εγγύτητα ενός ναού, ενώ απολαμβάνουν και τις χαρές του ήσυχου οικογενειακού βίου. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που ο Σάμιουελ εξαφανίζεται, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια της Τόμασιν.

Witch

Ο Γουίλιαμ προσπαθεί να φανεί ψύχραιμος, σίγουρος πως το παιδί το πήρε κάποιος λύκος. Δεν αργεί όμως η ώρα που τα δίδυμα αρχίζουν και μιλούν για τη Μάγισσα στο Δάσος, που άρπαξε το αβάφτιστο μωρό. Η εξαφάνιση του είναι ο καταλυτικός παράγοντας, που φέρνει στην επιφάνεια πολλά υποβόσκοντα προβλήματα της οικογένειας. Η μητέρα πέφτει σε κατάθλιψη και φυσικά ενοχοποιεί την Τόμασιν για την εξαφάνιση του παιδιού της. Η οικονομική τους δυσχέρεια τους οδηγεί σε τσακωμούς, ενώ η κακοτυχία τους αυτή εκλαμβάνεται ακόμη και ως θεϊκή τιμωρία ενδεχομένως, για κάποια αμαρτία που έκαναν ως οικογένεια.

Witch

Η ένταση ανάμεσα τους κλιμακώνεται λεπτό το λεπτό. Η Τόμασιν βρίσκεται στο στόχαστρο όλων. Τα μικρά της αδέρφια εναντιώνονται στο ότι είναι υπεύθυνη γι’ αυτά και την ταλαιπωρούν, η μητέρα της βρίσκει αφορμές να ξεσπάει την αγανάκτηση της πάνω της, ο Κέιλεμπ κατά στιγμές κοιτάζει το σώμα της με μη- αδερφικό τρόπο, κάτι που τον απομακρύνει από εκείνην, ακόμη κι ο πατέρας της αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να τη στείλει σε κάποια οικογένεια του οικισμού ως υπηρέτρια, για το καλό της οικογένειας.

Witch

Αυτό το τελευταίο, ειδικά ο Κέιλεμπ δεν μπορεί να το δεχτεί. Αποφασίζει ένα πρωί να επιστρέψει στο δάσος –απαγορευμένη περιοχή για τα παιδιά, από την εξαφάνιση του Σάμιουελ- για να ελέγξει τις παγίδες που είχε στήσει ο πατέρας του. Με την ελπίδα πως θα μάζευε αρκετά θηράματα, ώστε να μη χρειαστεί να φύγει η αδερφή του από το σπίτι. Η Τόμασιν όμως τον ανακαλύπτει και προκειμένου να μην τον μαρτυρήσει, ο Κέιλεμπ συμφωνεί να πάνε μαζί για κυνήγι.

Witch

Στην εξόρμηση αυτή συναντούν έναν μυστήριο λαγό. Ο σκύλος τους αρχίζει να τον κυνηγάει, αλλά το άλογο τους δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν. Ο Κέιλεμπ τρέχει προς την κατεύθυνση τους, ενώ η Τόμασιν πέφτει από το άλογο και χτυπάει το κεφάλι της, μένοντας αναίσθητη για ώρες. Όταν ξυπνάει, τη βρίσκει ο πατέρας τους που τους έψαχνε όλη μέρα, μόνο που ο Κέιλεμπ δεν φαινόταν πουθενά, ούτε απαντούσε στις κραυγές τους. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την ήδη διαταραγμένη ισορροπία των σχέσεων τους, ειδικά από τη στιγμή που κι άλλα, μυστήρια γεγονότα συδαυλίζουν τη θρησκοληψία της οικογένειας.

Witch

Αίσθηση: Η ταινία ‘The Witch’ στέκεται ολόγυμνη απέναντι μας, με τον υπότιτλο της ‘A New England Folktale’. Βασίζεται σε καταγραφές και κείμενα της εποχής, ενώ διατηρεί ακόμη και το γλωσσικό ιδίωμα στους διαλόγους (καθιστώντας τους υπότιτλους σε πολλά σημεία απαραίτητους). Η σκηνοθεσία ακολουθεί κατά βήμα την ατμόσφαιρα της θρυλικής αφήγησης, με χλωμή φωτογραφία και γραφικές αποδόσεις των χαρακτήρων, σαν να διαβάζουμε γκραβούρες της εποχής.

Witch

Δεν πρόκειται για μια τρομακτική ταινία. Το στοιχείο του τρόμου κλιμακώνεται, από μια αίσθηση δυσφορίας σε ανησυχία και τέλος σε αγωνία, όχι αυτήν της περιπέτειας, αλλά της ανυπομονησίας να δοθεί μια λύση, μια απάντηση. Δεν είναι εύκολη ταινία, πρέπει να την αφήσεις να σε παρασύρει, να αφεθείς σε ένα ταξίδι στον χρόνο, τις πεποιθήσεις, τις δεισιδαιμονίες, τον θρησκευτικό φανατισμό, την ψυχοσύνθεση των αποίκων και γενικότερα του Χριστιανού της εποχής κατά την οποία το μαγικό σύμπαν είχε πραγματική υπόσταση στον κόσμο.

Τέλος, δεν μπορεί να κριθεί αυστηρά με βάση το είδος στο οποίο εντάχθηκε, αυτό του τρόμου. Όλα τα στοιχεία της, από το σενάριο, τη σκηνοθεσία, ως τις ερμηνείες και το μοντάζ, ακολουθούν τη λογική του folklore και ως τέτοιο δημιούργημα πρέπει να προσεγγιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που το άρθρο αυτό δεν είναι εκτενές ως προς την ιστορία ή την ανάλυση. Η ταινία ‘The Witch’ είναι από αυτές που σε κρατάνε ανήσυχα καθηλωμένο ως το τέλος, συχνά σερβίροντας σου την αλήθεια τους, αφήνοντας σε να αναρωτιέσαι τι θα απαιτήσει από τη δική σου σκέψη… Στην ουσία απαιτεί να μη σκέφτεσαι, απλά να αφεθείς να την παρατηρείς, σαν έργο τέχνης.

Witch

Το μήνυμα: Υπήρχε μια εποχή, κατά την οποία το να πιστεύεις στη μαγεία ήταν αυτονόητο. Μόνο που η μαγεία αυτή ανήκε σε μια σφαίρα σκοτεινή κι έκανε την καθημερινότητα μαρτυρική, γεμάτη καχυποψία, φόβο και μίσος. Άραγε όλες αυτές οι ιστορίες που διασώθηκαν και η καταγεγραμμένη λαίλαπα του κυνηγιού των μαγισσών οφείλονται σε θρησκευτικό φανατισμό, πρόκειται για μέσα εξουσιαστικής χειραγώγησης…

Witch

… ή κρύβουν μέσα τους μια δόση αλήθειας;

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Η Άρτεμις Βελούδου κατάγεται από τον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία, αλλά ζει και εργάζεται ως σήμερα στην Άνοιξη, ως διαχειρίστρια εταιρειών. Από μικρή ηλικία ο φόβος του άγνωστου της ασκούσε μεγάλη έλξη, έτσι αποφάσισε να μελετάει κάθε τι το υπερφυσικό και εναλλακτικό. Δραστηριοποιείται επίσης συγγραφικά, στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας και δη του μεταφυσικού. Αγαπάει το διάβασμα, τα ταξίδια και τον κινηματογράφο, ενώ η προβληματική που την απασχολεί στη ζωή της είναι το ζήτημα του θανάτου.

Comments

Loading…

Πανελληνιο Αστρολογικο Forum

Παραγωγη Φοβου

Το Τελος του Κοσμου: Χειραγωγηση και Παραγωγη Φοβου